BM'nin 'En yaşanası ülkeler' sıralaması

Birleşmiş Milletler'in eğitim, sağlık, gelirler ve mekroekonomik değerler sıralamasının belirleyici unsurlar olduğu 'En yaşanabilir ülkeler' sıralamasında Türkiye, Ermenistan'ın bile gerisinde kaldı..

BM'nin 'En yaşanası ülkeler' sıralaması
BM'nin 'En yaşanası ülkeler' sıralaması
GİRİŞ 05.11.2010 20:53 GÜNCELLEME 05.11.2010 20:53
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı, yeni İnsani Gelişme Endeksi'ni (İGE) açıkladı. Buna göre, dünyada yaşanacak en iyi ülkeler sıralamasında Türkiye 83. sırada yer aldı.

Listede ülkeler, çok yüksek, yüksek, orta ve düşük insani gelişmenin görüldüğü gruplar şeklinde ayrıldı. Eğitim, sağlık, gelirler ve mekroekonomik değerler sıralamada belirleyici unsurlar oldu. BM'nin raporunda Norveç 169 ülke arasında birinci sıraya yerleşti. Avustralya ikinci, Yeni Zelanda üçüncü ülke oldu. Nijer, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zimbabve son üçte yer aldı.

BM verilerine göre Türkiye'de ortalama yaşam süresi 72 yıl, ortalama eğitim süresi 6,4 yıl ve kişi başına düşen milli gelir 13 bin 359 dolar. Türkiye, 2009'da 0,674 olan indeks puanını 2010'da 0,679'a yükseltti. 1980'de Türkiye'nin indeks puanı 0,455'le dünya ortalaması civarındaydı. 2010'da dünya ortalaması 0,624 puan.

Rusya'nın 65. olduğu listede, Estonya 34, Litvanya 44, Letonya 48, Belarus 61, Kazakistan 66, Azerbaycan 67, Ukrayna 48, Gürcistan 74 ve Ermenistan 76. sıraya yerleşti.

Raporun sonuç bölümünde, 1970 verileri ele alındığında tüm ülkelerin halklarının daha sağlıklı, daha zengin ve daha eğitimli olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada özellikle zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurumun devam ettiği de vurgulandı.

YORUMLAR 12
  • Hüseyin Uzun 13 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış haber. Ermenistanın, bulgaristanın ve yunanistanın durumunu iyi biliyoruz. Ermenilerin nerede ise tamamı yurt dışında çalışıyor veya onlara muhtaçlar. Bu haberi hangi kendini bilmez yapmış?
    Cevapla
  • Hamza 13 yıl önce Şikayet Et
    UUUUUUU!!!. Yobazlarin isine gelmezmis. Bu liste sizi baya sevindirdi herhalde turkan saylanin cagdas uygar evlatlari... Yobazlik artik cok eskidi tutmuyor. Daha yeni cagdas terimler kullanin lutfen. Birde size cok yakisiyor, cozum aramak yerine gunah kecisi aramak. Tam bir yobaz performansi tebrikler
    Cevapla
  • orhan akdemir 13 yıl önce Şikayet Et
    satılmışlar. hırsızlar.din sömürücüleri,teröristler velhasılı satılmışlar ülke yönetirse olacağı budur.ar namustada son sıradayız enaz %47...
    Cevapla
  • sökmez 13 yıl önce Şikayet Et
    BU NE KADAR DOGRU BIR ARSTIRMA ACABA BULGAR VE YUNANNISTAN DA MI BIZDEN IYI. Galiba Son 8 yila bakmamislar 2002 den 2010 yilina kadar dünyada kac devlet %8 in üstünde kalkinma saglamis onun icin mi 20 milyon Turist geliyor onun icinmi yunanistan Türkiyede ekonmik güc oluyor diye dövünüyor birakin iyiki sondan 1 ci yapmamislar bence memleket su 8 yildaki güclü ekonomiyi devan ettirsin bak o zaman ortadogunun süper gücü olur yeterki PKK olayi cözülsün daga cikis bitsin sahile cikilsin ABD eskiden Silah satardi Otomobil satardi simdi Bugday ve Seker kamisi satiyor AB de fakirlesiyor
    Cevapla
  • Hilmi Balci 13 yıl önce Şikayet Et
    yasanilabilir bir ülke Türkiye. Yasanilan Terör olaylari Türkiyenin büyük ölcüde notunu kiriyor.tarafsiz yapilacak bir kiyaslama ile Türkiyenin yeri 30,35.siradir.Ermenistan,Azerbaycan,Ukrayna,Gürcistan da hayat standartlari icler acisi.bu ülkelerin Türkiyenin önünde yer almalari imkansiz.ayrica koskoca topraga sahip 1.siradaki Norvecin nufusu 4,5 milyon yani Ankara kadar nufus.degerlendirme ve puanlamada büyük hata var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı