Deniz Gezmiş'in yaftası müzeye bağışlandı

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın boyunlarına takılan yaftaları Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ne bağışlandı.

Deniz Gezmiş'in yaftası müzeye bağışlandı
Deniz Gezmiş'in yaftası müzeye bağışlandı
GİRİŞ 14.05.2012 12:08 GÜNCELLEME 14.05.2012 12:14

Ulucanlar Cezaevi'nde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın dönemin askeri mahkemesi tarafından idam edildikleri sırada boyunlarına takılan yaftaları, 40 yıl sonra gazeteci Burhan Dodanlı tarafından Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ne bağışlandı.

Türk siyasi tarihinin önemli duraklarından biri olan ve Altındağ Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi'ne bir bağış daha yapıldı. O dönem gazeteci olan ve cezaevinde idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının boyunlarına asılan yaftaları 40 yıldır saklayan Burhan Dodanlı, yaftaları müzeye bağışladı. Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği darağacı önünde mini bir törenle yaftaları Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye teslim eden Dodanlı, o dönem bazı suçların işlenmiş olduğunu, ancak idamı gerektirmediğini söyledi. Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği gece, askerlerin yakalamasına rağmen cezaevine girdiğini belirten Dodanlı, "Burada idamları izledim. Ve bunları da o gece ben asılmadan önce bir şekilde aldım. 40 yıldır saklıyordum. Geçen gelişimde sizin arkadaşların teklifine 'hayır' yanıtı vermiştim. Bazı kuruluşlar bunun peşindeydi ama 'bunun en iyi yeri Ulucanlar Müzesi'dir' dedim. Ve size teslim ediyorum." dedi.

Dünyada bu tür müzelerin birçok örneği olduğunu belirten Belediye Başkanı Tirkayi, siyasi tarihimizle yüzleşmemiz gerektiğini vurguladı. Onlarca insanın burada idam edildiğini belirten Tiryaki, "Geçmişe baktığımız dönemde o günkü idam gerekçeleri bugün suç bile sayılmıyor. Birçok gazeteci, yazar, şair burada vakitlerini geçirdi. Bir ibret vesilesi olsun, burası yıkılmasın diye, müze olarak korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Acı olan hatıraları millet olarak da hafızalardan silmek gibi arzumuz var." diye konuştu.

Tiryaki, gazeteci Dodanlı'ya duyarlılığından dolayı teşekkür edip üzerinde "Ankara 1 Nolu Askeri Mahkemesi'nin 9.10.1971 tarih ve 971-13 esas 971-23 karar sayılı hükmüyle TCK 146-1 maddesi uyarınca ölüm cezasına mahkum edilmiştir." yazılı Gezmiş, İnan ve Aslan'ın yaftalarını teslim aldı. Tiryaki, yaftaları özel bir çerçeve içerisinde uygun bir yerde sergileyeceklerini sözlerine ekledi.
 

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe