'Özürlü', 'sakat', 'çürük' tarih oluyor

Engellilerle ilgili düzenlemeler getiren Özürlüler Kanunu'nun başta adında olmak üzere pek çok maddesinde değişikliğe gidiliyor.

'Özürlü', 'sakat', 'çürük' tarih oluyor
'Özürlü', 'sakat', 'çürük' tarih oluyor
GİRİŞ 07.12.2012 15:06 GÜNCELLEME 07.12.2012 15:06

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilere yönelik olarak birçok yeni düzenlemeyi hayata geçirmek için çalışma başlattı. Özürlüler Kanunu'nu başta adının değiştirilmesi ve yaklaşık 100 farklı kanunda geçen ‘özürlü', ‘sakat', askerlikle ilgili ‘çürük' kelimesinin değiştirilmesi için harekete geçildi. Sadece ‘engelli' kelimesinin değil tüm düzenlemelerin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında yeniden ele alan değişikliğin, kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

Çalışma kapsamında şimdiye kadar kamu kurumu yöneticileri, yüksek yargı mensuplarına, yasama organları ve TBMM uzmanlarına engelli haklarıyla ilgili eğitim verildi. Sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşmeler sürüyor.

Yeni düzenlemede, engellilerin toplumdan tecrit edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Buna göre, engelliler için ayrı oyun parkları, ayrı spor salonları, ayrı kültür merkezleri gibi soyutlanmış alanlar oluşturulmayacak. Bunun yerine mevcut sosyal kullanım alanları engellilere de hizmet verecek şekilde düzenlenecek. Bakıma muhtaç engelliler, bakım kurumları yerine şehir merkezindeki evlerde bakılacak. Örgün eğitime geç başlamış engellilerin eğitime dahil edilmesi de zorunlu hale getirilecek. Ayrıca genel eğitim okulları bünyesinde destek özel eğitim servisleri kurulacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...