Arılar aç kalmasın diye şehir şehir geziyorlar

Türkiye'nin değişik bölgelerinden arılarını kışlatmak ve için uygun hava şartları olması nedeniyle ekim ayında Muğla'ya gelen arıcılar, daha sıcak olan Adana, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı.

Arılar aç kalmasın diye şehir şehir geziyorlar
Arılar aç kalmasın diye şehir şehir geziyorlar
GİRİŞ 21.02.2013 12:19 GÜNCELLEME 21.02.2013 12:19

Muğla'nın Akyaka beldesinde kışlatmadan çıkan arı kovanlarının bakımını ve ilaçlamasını yapan arıcılar, daha sıcak bölgelere göç ediyor. 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki çam balının büyük kısmının Muğla ve ilçelerinde üretildiğine dikkati çekti. 

Muğla'da misafir arıcılarla yaklaşık 2,5 milyon kovan bulunduğunu kaydeden Şahin, Türkiye'nin birçok ilinden Muğla'ya arıcı geldiğini, özellikle Anadolu'da yayla balı üretiminde sıkıntı yaşandığı dönemlerde Türkiye'deki çoğu arıcının Muğla'yı tercih ettiğini anlattı. 

Kış mevsiminde Türkiye'nin birçok bölgesinden arıcının Muğla'yı tercih ettiğini dile getiren Şahin, ''Balları süzen arıcılar aç kalan arıları Muğla'ya getiriyor. Muğla, arıların her dönemde besin bulabileceği bir mekan. Bu anlamda Muğla dünyada da bir merkez. 9 ay boyunca Muğla'da arıcılık yapabilir, bal alabilirsiniz. Onun için çam balı çok önemli. Bu dönemde özellikle kovandaki işçi arı sayısı düştüğü için arının yaşamını sürdürebilmesi için çoğu bölgeden arıcılar geliyor'' dedi.

Şahin, bölgedeki arıcıların da kasım ayı sonuna kadar bal yaptıklarını, şimdi ise var olan popülasyonları geliştirmek için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

 ''Şehir şehir gezip, arıya bebeğe bakar gibi bakıyoruz''

 Muğla'ya çam balı yapmak için ekim ayında Ordu'dan gelen ve baba mesleği olarak 30 yıldır arıcılık yaptığını ifade eden Şenol Kaymak, şehir şehir dolaştıkları için en büyük sıkıntıyı konaklama yeri bulmakta çektiklerini anlattı.

Arıcılığın çok zor ve meşakkatli bir meslek olduğunu vurgulayan Kaymak, ''Yeni doğmuş bir bebeğe nasıl bakarsınız biz de arılara aynı şekilde bakım yapıyoruz. Ekim ayında çam balının sağımını yaptık, daha sonra arıların aç kalmaması ve üşümemesi için arılarımızı Muğla'da bıraktık. Arılarımız Muğla'da kışladı'' diye konuştu.

Belirli dönemlerde bal almak için Erzurum, Sivas, Bingöl, Ağrı, Aydın, Adana, Mersin'e gittiklerini kaydeden Kaymak, kovanların temizliğini yaptıktan sonra daha sıcak bir bölge olan Antalya'ya göç edeceklerini kaydetti. 

Son bir haftada çok sayıda arıcının Antalya'ya göç etmeye başladığını belirten Kaymak, ''Şu anda Erzurum'a, Ordu'ya gidemezsin, orada yoğun kar var ve kış şartları yaşanıyor. Bu yöreler sıcak olduğu için arının yavru yapması, üremesi açısından daha elverişli. 30 yıldır baba mesleğini yapıyorum. Amacımız her ne kadar para kazanmak olsa da burada arıları yaşatarak insanlığa da hizmet etmeye çalışıyoruz'' dedi.

Yaklaşık 30 yıldır arıcılık yaptığını söyleyen Yılmaz Kasak ise arıların aç kalmaması, üşümemesi ve ölmemesi için şehir şehir gezdiklerini, her taşınmada en az 3 bin lira masraf ettiklerini belirtti.

Ekim ayında Muğla'ya çam balı yapmak için geldiklerine işaret eden Kasak, şöyle konuştu:

''Balımızı aldık, sağımımızı yaptık. Arıların ilaçlamasını, bakımını yaptık ve arıları kışlağa bırakarak tekrar memleketimize gittik. Kış döneminin sonuna doğru geri geldik. Şu anda tekrar arıların bakımını yapıyoruz, arıları kontrol ediyoruz. Ölen arıları kovanlardan temizliyoruz. Bütün kovanları temizledikten sonra tekrar ilaçlamalarını yapacağız. Arılar şu anda yeni yavru yapmaya başlıyor. Muğla bu yıl, daha önceki yıllara göre yağmurlu ve soğuk geçtiği için biraz arılarda zayiat verdik. Genel olarak arıcıların zayiatı var. Şu an soğuk olduğu için halen polen yapamadık.''

Kasak, arıcıların bahar aylarında Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'yı tercih etiklerini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi