Tevfik Göksu: Esenler marka şehir olacak

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ilçede 5 yıl içinde yaptığı değişimi anlattı.

Tevfik Göksu: Esenler marka şehir olacak
Tevfik Göksu: Esenler marka şehir olacak
GİRİŞ 27.03.2014 09:04 GÜNCELLEME 27.03.2014 10:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Esenler son 5 yılda büyük bir değişim yaşadı. Bu değişimin baş mimarı hiç şüphe yok ki belediye başkanı Tevfik Göksu. Göksu, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Yayın Koordinatörü Osman Ateşli ve Haber7.com editörü Serkan Üstüner'in sorularını yanıtladı.

Göksu önümüzdeki 5 yılda Esenler'i İstanbul'un gözbebeği yapmaya kararlı. Bir projesi var ki; tüm İstanbullu Esenler'e akın edecek. Engelliler ve aileleri için düşünülen projeyse sosyal sorumluluk adına şimdiye kadar yapılmış işlerin en iyilerinden.

İşte o röportaj:

Seçim çalışmalarınız artık sona yaklaşıyor. Özetlemek isterseniz ne söylerdiniz?

Bu seçim sonuçlarını en çok merak ettiğim seçim. Sahada inanılmaz bir pozitif bir yaklaşım var. Vatandaş sözünü sandıkta söyleyecek. Ben hayatımda böyle bir seçim görmedim. Esenler'de 159 bin haneyi tek tek dolaştık.

Bu kapıyı çaldığınız evde size, ekibinize, AK Parti teşkilatına bir tepki oldu mu?

Hayır kesinlikle böyle bir şey olmadı ki; Esenler'in dokusu buna uygun değil. Esenler'de Anadolu hoşgörüsü var. Sizi istemese de size karşı bir saygısızlık yapmıyor.

Biz 45 gündür sürekli meydanlardayız. Bir kişiden bile olumsuz bir tepki görmedim.

17 ARALIK'TAN SONRA SEÇMEN 5 AYRILDI

17 Aralık sürecinden sonra bile mi?

17 Aralık sürecinden sonra seçmen yapısında bir değişiklik oldu. Daha önce her seçmen vardı. Herkes kendi partisini tutuyordu. Seçmen profili 5'e ayrıldı.

1-      Türkiye'nin istikrarı diyen seçmen

2-      Devletimin bekası diyen seçmen

3-      Kendisini muhafazakar olarak tanımlayanların kazanımlarımızı kaybedeceğiz diyen seçmen

4-      Ben Başbakan'ı yedirtmem diyen AK Parti kitlesi

5-      Tam bir karşı kitle

Bugün sokakta en çok karşılığı olan şey; Menderes'e sahip çıkılsaydı ne olurdu? Menderes idam edilmeseydi, o gün bu millet sahi çıksaydı belki de biz bugün BM'nin 5'li yapısından değil Türkiye'yle beraber 6'lı yapısından bahsedecektik.

AK PARTİ BELEDİYELERİNİ ARTTIRACAK

İstanbul seçmeni reel-politiktir. Çok doğru analizler yapar, şehrin geleceğine bakar.

İstanbul ve Esenler'de nasıl bir oy oranı bekliyorsunuz?

İstanbul'da AK Parti'nin kazandığı ilçe sayısının artacağını düşünüyorum. AK Parti'nin belediye sayısı artacak ve en  az 30 olacak.

İstanbullu seçmen şuna bakıyor; Başkan ne kadar  İstanbullu? Çin'de bir söz var: Gizemli şehir İstanbul.

Bu gizemli şehri kimin yöneteceğine İstanbullu çok akıllı bir şekilde karar verir.

SARIGÜL DİP YAPTI

2009'daki oy oranımızdan çok daha fazlasını alacağız. Çünkü 2009'da sokakta gezerken Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini daha çok duyuyorduk. Şu an sürükleyen bir kişi yok.  Mustafa Sarıgül ismini biz çok duymuyoruz.

Ben Sarıgül için şöyle demiştim: İlk açıklandığında pik yapacak sonra dip yapacak dedim. Öyle de oldu. Kadir abi 3. Dönem rekorla çıkacak. Esenler'de İstanbul  rekorunu biz kıracağız.

MEMNUNİYET YÜZDE 85

Vatandaşın memnuniyeti ne oranda?

Vatandaşın memnuniyet oranı yüzde 85. 2009'da bu rakam yüzde 61'di. Biz de başarı ile memnuniyet denk. Sokakta bana şunu diyenlere de rastlıyorum. Ya başkan çok çalışıyorsun ama biz atadan, dededen başka partiliyiz kusura bakma diyorlar.

Çoğu vatandaş da şunu diyor; gerçekten çok çalıştılar ve bunu oyla ödüllendirelim.

Esenler'de bizden sonra barajı geçmeye en yakın parti CHP o da barajın altında. Barajın altında kalırsa meclis üyesi çıkaramıyorlar.

BAŞARIMIZ MASA BAŞINDA DEĞİL SAHADA OLMAMIZ

37 Meclis üyesinden 32'si bize ait. Bu seçimde hedefimiz 37'de 37. Dün bir sevgi yürüyüşü yaptık görülmemiş bir kalabalığa imza attık.

Vatandaşta şunu görüyorum şu 30 Mart gelse de oyumu kullansam da tepkimi ortaya koysam diyor.

Birçok insandan şunu duyuyorum; eğer bu hükümet olmasa şu an dolar 5 lira olurdu.

Bu milletin ferasetine güveniyoruz. Vatandaşla konuşurken inanılmaz projeler çıkıyor. O yüzden biz sokakta gezerken buna çok önem veririz. Önemli olan bilgi değil hikmettir. Bizim milletimizin hikmetine güveniyoruz.

Siz herkesin dilinde olup yapamadığı bir işi yapıyorsunuz. Belediyeyi vatandaşla yönetiyorsunuz yani

Evet biz her işimizde vatandaşın görüşünü alarak işlerimizi yapıyoruz. Biz gece gündüz vatandaşımızın duasını almaya çalışıyoruz. Türk siyasetinde AK Parti'nin başarısı da buradan geliyor. Masa başında iş üretmiyoruz. Bu yüzden oy oranını arttırarak geliyoruz.

Sokağın bilgisi bu yüzden çok önemlidir.

YENİ DÖNEMDE OTOPARK SORUNU BİTECEK

Yeni dönemde yetiştiremediğiniz proje var mı?

Biz planladığımız işlerin yüzde 300'ünü yaptık. 40 yılda yapılacak işi 5 yılda yaptık.  Esenler 500 bin nüfuslu mega bir şehir. Esenler'de okulların dışında kamu binası yoktu. Tüm kamu binalarını bitirdik.

Hiçbir alt yapı sorunumuz kalmadı. Kültür Sanat'ta 3500 koltuğa çıktık. Esenler 'de bu dönem her yer otopark olacak. Spor altyapısını da çözeceğiz. Şu ana kadar Büyükşehire sunduğumuz otopark adedi 23 bunun 18'i kabul edildi. 5000 araçlık otopark ihalesi yapıldı. Bu çok önemli bir şey.

Mahalle pazarlarını otoparkla buluşturacağız. Otoparklarda kısmi meydanlar yapacağız. Otoparklarda bulunan pazarlarda çocuk oyun alanları yapacağız.

Önümüzdeki 5 yıl Kültür-Sanata, ve şehirleşmeye yönelecek.

GENÇLERİ SPORLA BULUŞTURACAĞIZ

Otopark sorununu hallettikten sonra spora yöneleceğiz. Esenler 'in çok genç bir nüfusu var. Çocuklarımız küçük yaşta obeziteye yakalanıyor. Stadyumumuz vardı onu yıkıyoruz ve devasa bir spor kompleksi yapıyoruz. Sadece stadyumun içinde 20 bin m2 kapalı spor salonu var.

Burada amatör spor kulüpleri merkezi olacak. Bizim büyük bir dağımız var. Burası 200 bin m2 bir alan burayı spor köyü yapıyoruz. Aklınıza spora dair ne varsa burada olacak.

Spor köyü için kadınlarımıza her sokağa servis göndereceğim. Spor köyü mega projelerinden biri.

Hemen karşısına engelliler kampüsü kuracağız. Bu engelliler kampüsünde engelli vatandaşlarımıza ait marketin, hamamın, havuzun olduğu bir alan inşa edeceğiz.

Engelli ailelerin de rehabilite olacağı bir alan olacak. Çünkü engelli aileleri de onlarla beraber aynı kaderi yaşıyorlar.

Geçenlerde bir aileyi ziyarete gittim. 32 yaşında bir engelli kardeşimizin annesi dedi ki; 32 yıldır hiçbir yere gidemedim. Kızım gelin oldu düğününe gidemedim.

ESMA BİLTACİ ANNE - ÇOCUK SAĞLIĞI MERKEZİ

İşte bu annelerimiz için ayda bir gezi düzenleyeceğiz ve o gün çocuğuna biz bakacağız.

Türkiye'nin ilk anne-çocuk merkezini açıyoruz. 14 Mayıs'ta Esma Biltaci anne-çocuk merkezini açıyoruz.

Bu anne-çocuk merkezinin temel fonksiyonu şu olacak: Televizyonda çocuğunuz bir oyunca görüyor bunu alamıyorsunuz. Ya maddi olarak ya mekânsal olarak. O oyunca o oyun merkezinde olacak. Çocuklar oyunlar oynarken anne de orada çayını, kahvesini  içecek. Pedagoglar çocuklara bakarken anne de gerekli eğitimi alacak. Bir de çocuk bahçesi yapacağız.

MADDE BAĞIMLI GENÇLERİ HAYATA KAZANDIRIYORUZ

Çalışan annelere kreş desteği vereceğiz. Büyükşehir Belediyemizin 100 kreş sözü var.  Bizde yerimizi ayarladık. Sosyal birimleri tek çatı altında topladık. Vatandaşımız için büyük kolaylık olacak.

Esenler'de ne kadar madde bağımlısı genç varsa tespit ediyoruz. Tedavi ediyoruz, iş sahibi yapıyoruz ve hayata kazandırıyoruz.

Projemizin yüzde 100 hayat. Dünyada madde bağımlılarını hayata kazandırma oranı yüzde 8'ken bizde yüzde 37.

Bu dönemde yüzde 100 hayat merkezine dönüştüreceğiz. Bu çocukların hepsine bu dönem el atacağız.

Esenler sınırında boş 8.5 milyon askeri alanımız var. Sayın Başkanımıza sunduk. Dünyadaki en büyük parklarından birini Esenler'e yapıyoruz. Park alanımız 2.8 milyon m2. 30 Mart'tan sonra burası için düğmeye basacağız.

16 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRDÜK

Kentsel dönüşümde ne durumdasınız?

16 bin konut dönüştürdük. 90 bin aile kurtulmuş. Yapı çok kötü. Biz alt yapı çalışmamızı yaptık. Belediye olarak bundan sonra garantörlük, rehberlik hizmeti vereceğiz.

Dönüşüm master planı yapacağız. Mahalle mahalle kentsel dönüşüm yapacağız. Mahallelerde toplantılar yapacağım. Eğer beğenirlerse Esenler'in yüzde 30'unu dönüştüreceğiz.

ESENLER'DE 11 BİN KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK

İstihdam ile ilgili neler yapıyorsunuz?

Türkiye'de bir ilk olarak istihdam merkezi kurduk. 4 yılda 11 bin kişiyi işe yerleştirdik. Bizim istihdam merkezinde Türkiye'nin önemli firmalarıyla anlaşmamız var.

500 bin nüfuslu ilçede ben bugün işsizim bugün aç yattım diyen birini bulamazsınız.

Her ay ortalama 250-300 kişi arıyoruz iş için.

Bütün evleri lejantlara ayırdık. Bu lejantların içinde bir ailede kim çalışıyor, kim ne iş yapıyor hepsi çıkartıldı.

Bakıyorum bir evde çalışan kimse yok. Benim ekranımda yanıp sönecek. Ben o gün akşama kadar o evden birini işe yerleştireceğim.

Şu anda bu işin yazılımını bitirdik. Her şeyimiz hazır. Bunu bitirip bundan sonra hangi evde ne eksik var giderilecek.

Bugünün gençleri yarının büyük adamları benim elimden kimse tutmadı diyemeyecek.

Esenler'in sloganını huzur ve umut şehri  olarak değiştirdik.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Mehmet Ceylan 10 yıl önce Şikayet Et
    ANLAMAZLAR. Ama siz ALLAH rızası için durmadan yola devam. Tebrikler başkan
    Cevapla
DİĞER HABERLER
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!