Çakır: Oyunun bozulmasına Malatya da katkı verdi

Geçtiğimiz yerel seçimlerde 61.85 gibi bir yüksek bir oy oranıyla ikinci kez başkan seçilen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan ve Haber7 yazarı Meryem Aybike Sinan'ın sorularını yanıtladı.

Çakır: Oyunun bozulmasına Malatya da katkı verdi
Çakır: Oyunun bozulmasına Malatya da katkı verdi
GİRİŞ 06.05.2014 11:44 GÜNCELLEME 06.05.2014 12:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Son düzenlemeyle Büyükşehir statüsü kazanan Malatya'da Ahmet Çakır seçim sonuçlarında ilk 3'e girmelerinden, 17 Aralık sürecine kadar birçok konuda merak edilenleri cevaplandırdı.

Çakır, ayrıca Başbakan Erdoğan'ın kentlerine teşekkür ziyaretinde de bulunacağını söyledi. 

İşte röportajdan öne çıkan bölümler;

İbrahim Erdoğan: Başkanım yeni dönem hayırlı olsun. Allah kolaylık versin. Çok kişiye nasip olmayacak bir başarıyla ikinci dönem yeniden devam ve Malatya Büyükşehir oldu onu soracağız ama seçim zaferi nasıl geldi? Biraz ondan bahsetmek lazım sanırım. Yine bir partidaşınız karşınızda aday olmuştu, ona değinmekte fayda var.

Başkan Çakır: Malatya'da hemşerilerimizin büyük bir teveccühüyle yüksek oranda bir oyla ikinci defa seçilmiş oldum. 61.85 oy oranıyla, Türkiye'de ilk 3 girdik. Rize Konya, Urfa Malatya… Tabi bunun temelinde Malatya'nın Başbakanımıza olan bir sevgisi var. Türkiye'de olduğu gibi Malatya'da da Başbakanımıza bir teveccüh, ilgi var. İnsanlar birçok boyutlu bakıyor aslında. Birincisi Türkiye'de yapılan yatırımlar, değişimler, reformlar aynı zamanda atılan demokratik adımlar. Başbakanımıza olan güven. AK Partiye olan destek. Tabi hizmet ile birlikte halk kendi içerisinden çıkan bir insanı, kendi gibi düşünen, kendi değerlerine önem veren, kendi geçmişini sahiplenen, insanı için endişelenen ve Türkiye'nin her noktasında kalkınmayı başlatmış bir Ak Parti var. Dolayısıyla aynı zamanda yerel yönetimlerde de Ak Parti başarılı bulunuyor. Dolayısıyla insanların birde son dönemdeki yaşanan olayların da insanların biraz daha kenetlenmesine, biraz daha ülkesine huzura, istikrara sahip çıkma algısı oluştu. 17 Aralık sonrasında oluşan yapının, her ne kadar manipülasyonları, yönlendirmeleri olsa da halk artık bilinçli, eski halk değil. Kitleler geleceğine sahip çıktı diye biliriz.

O yapının bütün hesapları bozuldu. Seçim geçeli tam bir ay oldu. Ama o seçimden önce ki atmosfere baktığımız zaman şu anda Türkiye'de herkes sustu. Gerçekten ister istemez bazıları da istemeyerekte halkın karşısında susmak durumunda kaldı. Dolayısıyla halk, geleceğine ve oyuna sahip çıkmasıyla bütün oyunları bozulduğunu gördü. Bu seçimde de Malatyalı, Türkiye'de olduğu gibi oy'una sahip çıktı ve bütün oyunlar bozuldu. Neticede Türkiye hizmetine kaldığı yerden, inşallah büyümesine devam ediyor.

İbrahim Erdoğan: Tabi Malatya'nın bu anlamda kendi içinden sizi görerek sahiplenmiş olması % 60 oyla yeniden başkan seçilmeniz, bir de bunun üzerine Malatya bu dönem Büyükşehir oldu. Yeni avantajları nedir büyükşehirin, ondan da bahsetmek lazım.

Başkan Çakır: Şehrin gelişmesi insanların sorunsuz bir şehirde yaşaması, insan yaşamını kolaylaştırmak için insanların ihtiyacı olan sosyal ve kültürel anlamda ihtiyacı olan her şeyi bulabildiği bir şehir oluşmalı. Dolayısıyla biz 5 yıl içerisinde çok önemli çalışmalar yaptık. Belediyecilik anlamında, alt yapı anlamında, üst yapı anlamında, fiziki yatırımlar anlamında, sağlıklı şehirleşme imar anlamında çok önemli çalışmalar yaptık. Sosyal kültürel anlamda da gerçekten diğer yatırımlar kadar değerli gördüğümüz ciddi bir sosyal - kültürel faaliyetler içerisinde olduk.

 Bu süre içerisinde yerel reformların yapılması gerekiyordu. Gerçekten Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi,  hükümetimizin atmış olduğu adımlara yerel yönetimlerin uyması ve yerelden kalkınmanın da mutlaka sağlanması gerekiyordu. Bunun için çok önemli değişiklik yapıldı. Gerçekten şimdiye kadar yapılmış en büyük yerel reform olarak görebiliriz bunu. Dolayısıyla Büyükşehir statüsüne Malatya'da kavuşmuş oldu. Biz geçmişe baktığımız zaman bu yapının bu statü keşke 80'li yıllarda gelseydi diyordunuz. Şehrin gelmiş olduğu düzensiz yapılaşma, düzensiz imar, birbirinden kopuk alt yapılar, ulaşım bütünlüğünün oluşmaması gibi birçok şeye bakabilirsiniz. Yani içme suyundan, katı atığına kadar, arıtma tesisine kadar bir dağınıklıktan söz ediyoruz.

Sadece Malatya olarak gördüğümüz bir yapı içerisinde 15 km. yarı çapı baz aldığınız zaman 12 tane belediyenin olduğunu görüyorsunuz. Farklı tüzel yapının olduğunu görüyorsunuz. Bu da bütün bu karmaşayı birlikte getirdi ama gerçekten bu alınan karar çok doğruydu. Şehirlerin gelişim noktasının sağlıklı planlanması, tek elden planlama, tek elden yönetim, kaynakların tek elden yönetilmesi, yatırımlara daha çok kaynak yatırılması anlamına geliyor. Daha sağlıklı büyüme anlamına geliyor. Şehirlerin gelişmesi o şehirde bütün sektörleri geliştiriyor. Bir şehrin gelişmesi sadece imar,  alt yapı, üst yapı, kültürel gelişim olarak görmemek lazım. Bu gelişmişlik o kentteki ekonomiyi de canlandırıyor. Sağlığı da, eğitimi de dolayısıyla tarım sektöründeki gelişimleri de… Büyükşehiri artık daha sağlıklı hizmet, daha bütüncül hizmet merkezi bir lokomotif olarak gördüğümüz zaman ilçe ve beldelerimize ve kırsal mahallelerimize kadar dalga dalga gidecek. İl sınırları artık mücavir alan.

Meryem Aybike Sinan: Başbakanımız sizi aradı mı? Gerçekten büyük bir başarı sağladınız Malatya olarak, mutlaka memnun olmuştur. Aradıysa ne dedi size?

Başkan Çakır: Başbakanımız ayın 17'inde Malatya'ya gelecek. Burada hem gençlik şöleni yapılacak. Hem de teşekkür için gelecek. İlk teşekkürü burada yapacak diye kabul ediyoruz. Tabi Konya ve Kayseri de yerel yönetim idare açısında çok başarılı illerimiz. Orada alınan oylar da çok yüksek. Başbakanımız oralara hem ertelenen bir ziyaret ve teşekkür amacıyla da teşrif edecektir diye düşünüyorum…

Meryem Aybike Sinan: Başkanım merak ediyorum… Biliyorsunuz eski bir milletvekili, eski bir belediye başkanı karşınızda aday olarak girdi seçimlere, siz % 63 oy alırken, oylarınızdan bazıları oraya kaydı. Sizleri çok sevdikleri halde oraya oy verenler oldu. Hatır, gönül mevzusundan dolayı, ben sizin oylarınızı % 70 olarak algılıyorum aslında. Gerçekten Ak partinin oyları aslında o şekilde okunmalı. Çünkü Münir Erkal'ın burada geçmişe dayalı özgül bir ağırlığı vardı. Sonuçta burada yıllarca hizmet etti. Eşi, dostu tanıdığı vardı. Hatır için o oyu aldı. Yoksa o partiye giden olar değildi o oylar diye düşünüyorum.

Başkan Çakır: Bizim seçim öncesinde ve 2012, 2013 yılında yaptırdığımız anketlerde, genelde oylarımız 60-69 arasında çıkıyordu. Biz burada 60-69 oy alacağız kanaatindeydik. Eğer biz iyi bir çalışma yaparsak yüzde 70 alırız kanaatindeydik. Burada 2 dönem belediye başkanlığı yapmış, Ak partiden milletvekilliği yapmış arkadaşımızın aday olması  kaldı ki yüzde 9.9 gibi yani yüzde 10 gibi bir oy aldı. Ama bunun 5-6 puanını bizden aldığı kanaatindeyiz. Öyle görüyoruz. Ama netice itibariyle halkımız bize sahip çıktı yüzde 62'lik bir oranla. Çok iyi bir oran, buna layık olmak lazım.  Bu oy oranı bizleri asla şımartmamalı daha çok sorumluluk, daha çok çalışmamız gerekiyor. Bu oy'a layık olmamız lazım. Bize güvenen insanları mahcup etmememiz lazım. Bu oy oranı bu atmosfer içerisinde gerçekten önemli bir oy oranı bunun için Malatya halkına bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum.

İbrahim Erdoğan: Tabi Malatya'nın stratejik bir konum noktası da var. Önemi de buradan geliyor biraz da. Anadolu'ya açılan kapılardan birisi… Doğunun batıyla buluştuğu merkez… Malatya böyle stratejik bir yerde olunca uygulamaları, şehirdeki yapılaşma, işte aktiviteleri bugün kitap fuarı var mesela doğu illerinde yapılan tek yer olarak, film festivali, kültür sanat anlamında bu aktiviteleri de kast ediyorum. Sizden daha doğuda olan ve Türkiye'nin asıl toprakları olan Anadolu'nun rol model şehri konumunda böyle bir sorumluluğunuz var ve sizi örnek gibi görüyorlar.

Başkan Çakır: Gerçekten Malatya etkinlik anlamında da çok faal… Onu söyleyebilirim. Belediye olarak yılda 6 fuar gerçekleştiriyoruz. Bu fuarlar içerisinde de halk tarafından önemsenen ve beğenilen, çok rağbet gören çok ciddi katılım olan kitap fuarıdır. Bununla ilgili de bu yıl 3'sünü düzenledik. Katılımcı sayısına baktığımız zaman da 300 binler rakamı fuarlar için çok çok önemli bir rakam. İlk yıl 300 bine yakın ziyaretçi vardı. İkinci yıl 300 bini aşan bir ziyaretçi sayısı oldu ki. Bu çok önemli gerçekten, 250'nin üzerinde yayın evi geliyor. Biz 60-70 yayın evine yer veremiyoruz. Yerimiz yeterli gelmiyor. Yüzlerce yazarımız geliyor. 150-200 ‘e yakın çok değerli yazarımızı ağırlama fırsatı yakalıyoruz. Onları okuyucuyla buluşturuyoruz.

Malatya'nın tarihine baktığımız zaman, Malatya okuma kültürü olan bir şehir. Niyaz-i Mısri'lerden, Sadettin Konevi'lere, Somuncu Baba'dan, Batalgazi'den, Fethi Gemuhluoğlu'na, Sait Çekmegiller'e kadar gerçekten son derece aydın, bilge ve âlim yetiştirmiş bu topraklar. Bu da gösteriyor ki Malatya tarihi bir geçmişi, binlerce yıllık tarihi ve medeniyeti olan bir şehir.  Malatya'ya baktığınız zaman 9 bin yılı bulan bir tarih var burada. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Kitap fuarının bu kadar ilgi görmesi, bu kadar katılımcının olması Malatya'da bu anlamda bir zemin vardı. Bunun içinde özel bir çalışma yaptık. Kendi fuar alanımızda bu kitap fuarını düzenlemiyoruz. Şehrin merkezinde, yeni belediye binamızın yanında bizim boş bir belediye meydanımız var. Burada kurduğumuz özel çadırda yaklaşık 7 dönümün üzerinde iki çadır kuruluyor. Yazar ve okuyucu daha rahat buluşabilsin. Halkımız istediği an fuarı gezebilsin diye. Neticede kitap fuarı Türkiye'de sayılı birkaç fuardan biri haline geldi. İnşallah daha da ileriye taşımayı, planladığımız bir fuar alanı var. Başbakanımıza da bunu ilettik. Gerçekten sağ olsun son derece iyi baktı. Bizim merkezde kalmış şeker fabrikamız var. Fabrikamızın arazisinin bir bölümünün belediyemize verilmesi ve buranın bir kültür adasına dönüştürülmesi, içerisinde sergi salonlarının olduğu, sanat merkezlerinin olduğu, kent müzesinin olduğu o binaları koruyarak burayı bir kültür adasına dönüştürmek için başbakanımıza bir dosya sunmuştuk. Seçim öncesi geldiğinde, başbakanımızda son derece olumlu baktı buna, burası satışa çıkarılmış bir bölgeydi. Orayı kültür ve fuar merkezi haline dönüştürelim dedik. Oranın satılmasını ticari ve konut alanı yapılmasını arzu etmedik.

Bu gelişmelerden sonra tabi kitap fuarı öyle tahmin ediyorum ki öyle bir alanımız olsa hem katılımcı sayısı, hem ziyaretçi sayısı katlanacak diye düşünüyorum. Gelecek anlamında kitap fuarı çok ümit vaat ediyor. Biz film festivaline destek veriyoruz. Valiliğimiz öncülüğünde yapılıyor. Kitap fuarımızı birlikte organize ediyoruz. Ticaret odamız olsun, esnaf odamız olsun, diğer kurumlar olsun iş birliği içerisinde bu çok önemli. Sempozyumlar, paneller yine yayınlar, yarışmalar olsun. Malatya'nın yetiştirmiş olduğu yazarlarımızı eserlerini yaymak. Bunların basımına katkı sağlamak… Kültürel faaliyetler bir şehrin geleceği için çok önemli. Sadece fiziki yatırımlar yeterli değil. Başta da ifade ettim. Oluşturduğumuz sanat merkezi var. Burası artık yeterli gelmiyor. Yeni bir sanat galerisi yapıyoruz. Bunun içerisinde 7 tane projemiz var. Gençlik merkezi, kent müzesi, halıcı konağı, kitap kafe, Malatya mutfağı, sohbet cafe ve sanat galerisi. Bu tür yapılarda yapmış olduğumuz faaliyetlerle icra edileceği fiziksel alanlardır aslında. Yeni nikâh sarayı yapıyoruz. İçerisinde farklı yapılarla birlikte orayı biraz daha farklı kültürel etkinliklerin yapılacağı mekân haline getiriyoruz. Spor ve yaşam merkezi yapıyoruz. 16 bin 500 m2 kapalı alanı var. 60 dönüm alan içerisine yapıyoruz. Aile Danışma merkezi olsun, kadınlar spor ve kültür merkezi olsun. Bir şehrin sosyal ve kültürel dokusunu yukarıya taşıyacak. Büyükşehirin getirmiş olduğu ivmeyle burada yapılan faaliyetleri ilçelerimize, köylerimize kadar burada yapılan eğitimsel, sanatsal hobileri ilçelerimize evlerimize, köylerimize kadar yaygınlaştıracağız.

Meryem Aybike Sinan: Sizin bir raylı sistem projeniz vardı. Bunu baharda bitirmeyi planlıyordunuz. Bu proje ne durumda Sayın Başkanım?

Başkan Çakır:  Türkiye'de ulaşım çok ciddi sorunlarımızdan bir tanesi... Özellikle yerel yönetimlerin karşılaşmış olduğu fosilli yakıtların geleceğinin belli olmaması, fiyat istikrarının olmaması bizi farklı çözüm arayışlarına itti. Biz bütün sistemleri inceledik. Taşıdığımız yolcu sayımıza baktığımız zaman, yollarımıza en uygun olarak trambüsü gördük. Biz buna 3 boyutlu bakıyoruz. Birincisi modern ve kaliteli bir ulaşım aracı, daha sağlıklı ve konforlu bir ulaşım aracı olarak... İkincisi enerji tasarrufu projesi. Bu şu an ki dizel yakıta göre, yüzde 80'e varan tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda çevre projesi olarak görüyoruz çünkü çevreye karbondioksit salınımı sıfıra iniyor ve dizel yakıtlara göre hem çevre projesi, hem enerji projesi, hem de bir ulaşım projesi olarak Türkiye'de ilkini uyguluyoruz.

Avrupa da birçok şehir yeni projeler geliştiriyorlar, araçlardan hibrit araçlar geliştiriliyor. Yüksek çekiş güçlü araçlar. Giderlere baktığınız zaman bizim kullandığımız otobüslere göre çok daha gideri düşük çok daha uzun ömürlü, çevre dostu. Ben bunun Türkiye'ye örnek olacak projeye olarak görüyorum. Yaz aylarının sonuna doğru araçlarımız gelecek. Belki bir iki ay içerisinde araçlarımızın bir kısmı gelecek. Ama tamamen işlek hale gelmesi bir 3 ay -4 ayı bulacak.

Meryem Aybike Sinan: Biliyorsunuz Karakaya Barajında bir gemi projesi vardı Malatya Eski Valisi Ulvi Saran Bey'in, geminin çürüdüğü yazıyor, yerel medya da. Hâlbuki bu proje güzel bir proje hani gölü gezmek Elazığ'a gitmek, çevre ilçe ve kasabalara gitmek için ilginç ve hoş bir proje.  Fırat'ın etrafına sahil yapılması Malatya'ya çok farklı bir güzellik katacaktır. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Başkan Çakır: Büyükşehir projelerinden bir tanesi de baraj da bir sahil yolu yapmak. Barajın etrafında peyzaj düzenlemeleri... Park alanları yapmak, barajla Malatya'yı buluşturmak... İki baraj yolu projemiz var. Şehir ile barajı bir birine bağlayan aynı zamanda da doğu batı istikametinde Kale, Şahnahan yaklaşık 30 km. etkileyen bir alan. Baktığımız zaman Kale ilçemizden, Battalgazi ve 7-8 beldemizin ismini sayabiliriz. Yazıhan'ı da katmak lazım… Gelecekte Malatya'nın istifade edebileceği bir noktaya getireceğiz. Bu noktada da o gemiden istifade edeceğiz. Çürümesi gibi bir şey yok. Bir takım prosedürlerden kaynaklanan eksiklikler var ama onlar çözülecek. Büyükşehire ait değil, bakanlığımıza aittir. Devri henüz büyükşehire yapılmadı.

İbrahim Erdoğan: Malatya deyince insanın aklına kayısı geliyordu. Şimdi artık öyle değil. Malatya, başka özellikleriyle de ön planda. Bu hem Malatya için hem de Türkiye açısından sevindirici bir şey. Doğuda Kayseri'nin dışında gelişmişlik açısından örnek şehir anlamında çok örnek şehir yoktu. Malatya bu noktada kendini kanıtlayınca, ispatlayınca böyle bir ivmesi olunca durumlar değişti sanki.

Başkan Çakır: Malatya sadece kayısısıyla anılıyordu. Ama şu an da alternatif ürünlerin geliştiği ilçelerimiz bazında baktığımız zaman Hekimhan deyince ceviz, çok güzel ceviz yetiştiriliyor. Doğanşehir'de çok kaliteli elma yetiştiriliyor. Arapkir üzümü çok kaliteli… Yeşilyurt'ta dal bastı kirazlarımızın yüzde 90'nı ihracata giden bir ürün, iç piyasada satılmıyor. Direk ihracata gidiyor. Malatya kayısıyla birlikte farklı ürünlere de yöneldi ve başarılı oldu. Doğanşehir'de nar son yıllarda teşvik ediliyor.

Özellikle bu son dönemlerde organize sanayilerimiz iyi bir gelişme gösterdi. Birinci ve ikinci organize sanayimiz tamamıyla doldu. 300 üzerinde fabrika var. Üçüncü organize sanayi bölgemizin alt yapısının hazırlanmasına başlanıldı. Ciddi yatırımcılarımız var. Malatya ekonomik olarak da son yıllarda aslında çok gelişiyor. Tarımsal anlamda gelişiyor. Büyükşehir ile birlikte bu kalkınmayı daha da hızlandıracağız.

YORUMLAR 1
  • muharrem tosun 9 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim . yerel seçimde ülkemizde özgür irademize o denli dalga geçilmesi ipotek altına alınma gayretine halkın çogunlugu izin vermemiş olmakla beraber . elbette her bir şehir seçmen ayrı bir önem arz eder . benim kanaatim chp nin kaybedecegi en son kalesi olan artvindi . nasıl alındıgı şaşkınlığı hala anlamış degilim . bu başarıyı aslında toplumda herkesim partisi oldugunun ispatıdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler