Arakan'da yakılan köylerin uydu görüntüleri çıktı!

Myanmar'ın Arakan eyaletinde yakılarak yok edilen köyler, uydu görüntülerine yansıdı.

GİRİŞ 02.09.2017 12:28 GÜNCELLEME 02.09.2017 14:07
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Arakan'ın Rathidaung kentine bağlı Chein Khar Li adlı Müslüman köyünün yüzde 99'unun yanarak yok olduğuna dair yeni uydu görüntüleri yayınladı.

HRW'den yapılan açıklamada, köydeki 700 yapının da yok edildiği kaydedilirken, muson mevsimi nedeniyle bölgede şiddetli yağışların etkili olduğu göz önüne alındığında bu tür büyük çaplı yangının yüksek ihtimalle kasten çıkarıldığına işaret edildi.

"DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDEN DAHA KÖTÜ"

Kuruluşun Asya Direktörü Phil Robertson da açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bu yeni uydu görüntüleri, Müslüman köyünün tamamen yok edildiğini göstermekte ve Arakan'ın kuzeyindeki tahribatın seviyesinin düşünüldüğünden daha kötü olduğuna dair ciddi endişelere yol açmaktadır. Burası, yangın tespit ettiğimiz 17 yerleşim yerinden sadece biri. (Arakan'da) Neler olduğunun tam olarak anlaşılması için bağımsız gözlemcilerin bölgeye girmesi gerekmektedir."

Robertson, Myanmar hükümetine, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından Arakan'daki insan hakları ihlallerini incelemek ve sivillere yönelik saldırılara son verilmesine dair yeni yollar aramak üzere görevlendirilen BM heyetine vize vermesi çağrısı yaptı.

ARAKANLI MÜSLÜMAN KÖYLÜLER DAĞLARDA SIKIŞIP KALDI

Öte yandan Avrupa Rohingya Konseyinden (ERC) yapılan açıklamada, Buthidaung kentinin kuzeyindeki Taung Bazar, Tin May, Kaung Taung, Shidar, Fatiya ve Fansi köylerinden kaçan Arakanlı Müslümanların ordu tarafından dağlık bölgelere sürüldüğü duyuruldu.

Bu insanların sayısının binlerce olabileceği vurgulanan açıklamada, ordunun engellemesi nedeniyle Arakanlı Müslümanların 3 gündür dağlarda sıkışıp kaldığı ifade edildi.

İNSANLARIN KURTARILMASI İÇİN ÇAĞRI YAPILDI

Açıklamada, köylüler tarafından kendilerine gönderilen ses kayıtlarında çocukların yemek için feryat ettiği aktarılarak, Arakanlı Müslümanların buradan kurtarılması çağrısı yapıldı.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında son 1 haftada çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakılırken on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor.

SINIRDA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Siviller kara ve deniz yoluyla Myanmar'dan Bangladeş'e geçmeye çalışıyor. BM, şu ana kadar 38 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e geçtiğini bildiriyor ancak on binlercesinin sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor.

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 50
  • sefim 6 yıl önce Şikayet Et
    yardim lazim o mazlumlara yardim etmeliyiz devlet ve.millet olarak
    Cevapla
  • gamze 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu bölgedeki soykırıma sebep olan sömürgeci güçler belirlenip, haklarında uluslar arası mahkemelerde maddi manevi baskı oluşturulmalı ve suç duyurusunda bulunulmalıdır.
    Cevapla
  • Gazi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu bölgenin yer altı kaynaklarını sömürme planları yapan Rusya Çin ve Sudi arabistanın bölgeyi boşaltmak adına yaptığı bir soykırım ve vahşettir.
    Cevapla
  • Erdoğan 6 yıl önce Şikayet Et
    yuva yıkanın yuvası olmaz Rabbim sizi bildiği gibi yapsın.
    Cevapla
  • Kurban 6 yıl önce Şikayet Et
    Koca Müslüman alemi 2 tane f 16 gönderemiyor! Basımıza ne gelse yeridir yazıklar olsun yazıklar olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek