George Orwell kimdir, kaç yaşında öldü? George Orwell kitapları nelerdir?

George Orwell, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanında kullandığı "Big brother" tanımıyla tüm dünyada tanınmaktadır. Yazarın Hayvan Çiftliği kitabı da çok okunanlar arasında bulunan yazarın hayatı merak ediliyor. Peki George Orwell kimdir, kaç yaşında öldü? George Orwell kitapları nelerdir? İşte merak edilen George Orwell biyografisi...

George Orwell kimdir, kaç yaşında öldü? George Orwell kitapları nelerdir?
George Orwell kimdir, kaç yaşında öldü? George Orwell kitapları nelerdir?
GİRİŞ 27.10.2022 17:01 GÜNCELLEME 27.10.2022 17:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İngiliz edebiyatının tanınan isimlerinden biri olan George Orwell, tüm dünyada bilinen yazarlardan birisidir. Eserlerinde kullandığı tanımlamalar ve işlediği konularla farklılığını ortaya koyan George Orwell'ın yaşamı araştırılıyor. Peki George Orwell kimdir, kaç yaşında öldü? George Orwell kitapları nelerdir?

GEORGE ORWELL KİMDİR?

George Orwell, 1903 senesinde Hindistan'da doğdu. İngiliz bir babanın ve Fransız bir anneni çocuğudur. Asıl ismi Eric Arthur Blair olan Orwell, aristokrat bir ortamda büyüdü. İngiltere'ye dönün Orwell, 1922 senesinde Eton Collenge'dan mezun oldu.

ÜNİVERSİTEYE GİTMEYİP POLİS TEŞKİLATINA GİRDİ

Aile geleneği sürdürmeyi tercih eden George Orwell, üniversiteye gitmeyip Birmanya'da İmparatorluk Polis Teşkilatı'na girdi. Hep edebiyatla ilgilenmek istediği için İngilizlerin Birmanyalılara yaptığı basını görünce 1928 senesinde polislik mesleğini bırakıp 1933 senesinde yayınlan "Burmese Days" isimli eserinde anılarını bir araya getirdi. Aynı sene "Down and Out in Paris and London" adlı kitabında da Paris ve Londra'daki hayatını kaleme aldı.

Orwell, ilk kez 1930'larda kendisini sosyalist olarak tanımlasa da gazete muhabiri olarak İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçi milislere katıldı. Teğmen rütbesine kadar tırmandı ve bir çatışma esnasında ağır bir şekilde yaralandı. 1937 senesinde komünistlere karşı savaştıktan sonra yaşamını tehlikeye attığını düşünüp ülkeden ayrıldı. O yıllarda yaşadıklarını 1938 yılında yayınlanan "Katalonya'ya Selam" isimli eserinde anlattı. İspanya'daki deneyimleri sonrasında tutucu bir görüş sahibi oldu.

BBC'nin Hindistan yayınları bölümünde şef olarak çalıştı. 1943 senesinde Tribune gazetesinde edebiyat sayfasını yönetti.

1944 YILINDA HAYVANLAR ÇİFTLİĞİNİ YAZDI

Yazar, Rus devrimiyle Stalin'in devrime ihanetini anlatan Hayvanlar Çiftliği isimli romanını 1944 yılında kaleme aldı. Eserinde, bir çiftlikte yaşayan hayvanların, kendilerini sömüren insan yönetimini devirip eşitlikçi bir toplum oluşturmaktadır. Romanın devamında zeki ve iktidar olma hevesindeki domuzların devrimi yolundan çıkartarak insanların daha baskıcı ve acımasız diktatörlere dönüşmesi anlatılmaktadır.

İngiliz yazar, ilk başta yazdığı kitabı bastıracak yayıncı bulamasa da 1945 senesinde kitabını yayınladı. Hayvan Çiftliği'nin basılmasıyla Orwell, üne kavuştu.

VEREM TEDAVİSİ GÖRÜRKEN HAYATINI KAYBETTİ

George Orwell, 1949 senesinde ise "1984"  isimli kitabını yayınladı ve bu kitap ile büyük başarılara imza attı. Bu kitapta dünyanın sürekli birbiriyle savaş halinde olan üç totaliter devletin egemenliğindeki gelecek anlatılmaktadır. İngiliz yazar bu kitabını yazarken verem tedavisi gördüğü Londra'daki hastanede 21 Ocak 1950 tarihinde hayatını kaybetti.

1984 ve Hayvanlar Çiftliği kitapları sinemaya uyarlandı.

GEORGE ORWELL KİTAPLARI NELERDİR?

  • Paris ve Londra'da Beş Parasız

  • Burma Günleri

  • Papazın Kızı

  • Zambak Solmasın

  • Wigan İskelesi Yolu

  • Katalonya'ya Selam

  • Aspidistra

  • Daralma

  • Hayvan Çiftliği

  • Bin Dokuz Yüz Seksen Dört

YORUMLAR 1
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kitabın adı "Hayvanlar Çiftliği" değil "HAYVAN ÇİFTLİĞİ"
    Cevapla