Salavat nedir, nasıl söylenir? Salavat anlamı ve okunuşu...

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in adını andıktan sonra saygı göstermek adına yapılan dualara salatü selam denmektedir. Allah'ın rahmetinin Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in üzerinden eksik olmaması için edilen salavatlar pek çok şekilde olduğu ve sürekli olarak okunmasının hem hadislerde hem de ayetlerde .ok faziletli olduğu aktarılmaktadır. Peki Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salavat nasıl getirilir? Mevlid Kandili salavatları...

Salavat nedir, nasıl söylenir? Salavat anlamı ve okunuşu...
Salavat nedir, nasıl söylenir? Salavat anlamı ve okunuşu...
GİRİŞ 07.10.2022 09:37 GÜNCELLEME 07.10.2022 09:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in adını andıktan sonra saygı göstermek için zikredilen dualara salatu selam yani salavat denmektedir. Salavat, salat kelimesinin çoğuludur Peygamber Efendimiz (s.a.s) anıldıktan sonra okunmasının yanında özellikle Perşembe ve Cuma günleri Allah’ın rahmeti ve bereketinin Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in üzerinden eksik olmaması için okunması tavsiye edilmektedir. Ahzab Suresi 56. Ayetinde  ‘Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun.’ Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salat ve selam getirmenin ehemmiyeti aktarılmaktadır. Tirmizi’nin naklettiği hadis-i şerife göre ise 'Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.' Hz. Muhammed (s.a.s)’a salavat getirmenin önemi bir kez daha vurgulanmaktadır. 

Doğru Salavat Nasıl Çekilir? 

Pek çok farklı şekilde ve farklı uzunluklarla salavatlar bulunmaktadır. En genel bilinen salavatlar ise Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in adını andıktan sonra dile getirilen ‘sallallahu aleyhi ve sellem’ olanıdır. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in adını andıktan sonra çoğunlukla bu salatu selamın getirilmesi önerilmektedir. 

Bir diğer yaygın olan salavat ise Perşembe ve Cuma günleri Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e gönderilen 'Allahümme salli ala Muhammed.' Salavat bulunmaktadır. Rivayete göre Cuma saatinde Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salatu selam getirmenin çok faziletli olduğu aktarılmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadis-i şerifine göre salavat getirmenin önemi şöyle aktarılmaktadır: ‘Kıyamet günü insanların bana en yakını, bana en çok salavat okuyandır.’

Kısa ve Uzun Salavatlar

1- Aleyhissalatu vesselam 

Anlamı: Allahın salatu selamı onun üzerine olsun.

2- Sallallahu aleyhi ve sellem

Anlamı: Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.

3- Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed

Manası: Allahım! (peygamberimiz) Hz.Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

4- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim

Anlamı: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.(Rahmet et, selametlik ver.)

5- Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhul’muk’adel’mukarrabe indeke yevmel’kıyameti.

Anlamı: Ey Allah’ım! Hz. Muhammed’e Salatu selam et, ve onu kıyamet gününde sana yakın bir yere(makam-ı Mahmut’a) indir.

6- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin tıbbil’kulubi ve devaiha ve afiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril’ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.

Anlamı: Ey Allahım ! kalblerin doktoru ve devası, vucutların şifası, gözlerin nuru ve ziyası olan Muhammed’e (S.A.V.) aline ve ashabına salatu selam eyle.

7- Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin bi’adedi ilmike

Anlamı: Ey Allahım ! efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V.) ve efendimiz Hz.Muhammedin (S.A.V.) aline nihayetsiz olan ilminin adedince salatu selam ve bereketler ihsan eyle.

8- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin mahtelefel-melevani ve teakabel-asarani ve kerraral-cedidani vestekbelel-ferkadani ve belliğ ruhahu ve ervaha ehl-i beytihi minnat-tahiyyete vesselame verham ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesiran kesira.

Anlamı: Allah’ım melevan, asaran, cedidan ve ferkadan yıldızları devam ettiği müddetçe Efendimiz Muhammed’e (S.A.V.) salat ve selam eyle. O’nun ve ehl-i beytinin ruhuna bizden saygı ve selam ulaştır.

9- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin veala ali Muhammedin ve Ademe ve Nuhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve ma beynehum minen’nebiyyine vel’murselin. Salevatullahi ve selamuhu aleyhim ecmain.

Anlamı: Allahım ! Hz.Muhammed’e(S.A.V.), Hz.Adem, Hz.Nuh,Hz.İbrahim,Hz.İsa(A.S.V.) ve bunların arasında (gelip geçmiş bütün) peygamberlere rahmet ihsan eyle.

10- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin abdike ve Resulike ve alel’muminine vel’muminati vel’muslimine vel’muslimati

Anlamı: Allahım ! kulun ve Resulun Hz.Muhammed’e salat (Rahmet) et. Mümin olan erkek ve kadınlara, müslüman olan erkek ve kadınlara da merhamet eyle.

YORUMLAR 2
  • Azranaz 11 ay önce Şikayet Et
    Çok güzeldi ama Allahümme Salli Ala'nın anlamı yoktu ama elhamdurillah işime yaradı teşekkürler
    Cevapla
  • SAMSUNLU YÜCEL 1 yıl önce Şikayet Et
    TEŞEKKÜRLER...RABBİM TÜM ÜMMETİN KANDİLİNİ MÜBAREK ETSİN.Yapacağımız duaların kabül olması dileğiyle hayırlı kandiller...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri