İzmir bayram namazı saat kaçta kılınacak? (Diyanet Namaz Vakitleri)

İzmir bayram namazı saati, Ramazan'ın hemen ardından camilerde bayram namazı ile karşılanacak. Bayram namazı vakitleri, ilden ile göre değişkenlik gösterirken, Türkiye'de yaşayan milyonlarca müslüman, birlik ve beraberliğin sembolü olan bayram namazında bir araya gelecek. İzmir'de yaşayan vatandaşlar ise bayram namazı saatlerini araştırmaya başladı. Peki İzmir'de bayram namazı saat kaçta? İşte 2022 Diyanet bayram namazı saati..

İzmir bayram namazı saat kaçta kılınacak? (Diyanet Namaz Vakitleri)
İzmir bayram namazı saat kaçta kılınacak? (Diyanet Namaz Vakitleri)
GİRİŞ 29.04.2022 11:20 GÜNCELLEME 29.04.2022 11:20

Okunacak ezan ile beraber İzmir'de yaşayanlar bu mübarek günü camilerde ibadet ederek karşılamak istiyor. 81 İlde bayram namazı vakitleri, değişkenlik gösteriyor. Bayram namazı saatleri Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesinden yayınlanan takvim ile belli oldu. Oruç görevini yerine getirdiğimiz Ramazan ayının sona ermesine kısa bir zaman kala İzmir'de yaşayanlar bayram namazı için saat kaçta uyanacaklarını merak ediyor. Bayram namazı, cemaat ile birlikte kılınıyor. Cuma namazı kılması farz olan her sağlıklı erkek birey, bayram namazını kılmakla yükümlüdür. Peki İzmir'de bayram namazı saat kaçta? İşte Diyanet İzmir namaz vakitleri...

İzmir Bayram Namazı Saat Kaçta Kılınacak?

İzmir'de yaşayan vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan takvime göre  bayram namazlarını saat 06.45'de kılacaklar. 

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazı kılınırken öncelikle cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer almalıdır. Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örneğin " Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde. Ardından iki rekattan oluşan bayram namazı imam ile birlikte hareket edilerek aşağıdaki gibi kılınır;

1. Rekat Kılınışı

Niyet ettikten sonra imam " Allah'u Ekber" diyerek elleri yukarıya kaldırınca tekbir "Allahu Ekber" şeklinde alınarak eller yukarıya kaldırılıp göbek altına bağlanır.

Hem imam hem de cemaat gizlice " Sübhaneke" duasını okur. Bunun ardından üç (3) kere tekbir alınır. 

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonrasında 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve bu kez eller göbek hizasında bağlanır.

Buradan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha suresi ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçen miktarda Kur'an-ı Kerim" okur.(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

Rüku ve secde yapılarak ayağa kalkılarak ikinci rek'ata başlamak için eller bağlanır.

2. Rekat Kılınışı

İmam; gizlice " Besmele" çeker, açıktan " Fatiha suresi" ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1.tekbir alınır ve eller yanlara salınır.

Sonra 2. tekbir alınır ve eller yeniden yanlara salınır. 

Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır.

Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur. "Tahiyyat, Salli-Barik duaları"  okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Oruç vazifesini yerine getirdiğimiz bir aylık mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelindi. 2 Nisan'da başlayan Ramazan, 1 Mayıs Pazar günü sona erecek. Ramazan bayramı ise toplam üç gün boyunca sürecek. 1 Mayıs Pazar günü Ramazan arifesi olarak kabul edilirken, bayram başlangıç tarihi ise 2 Mayıs'tır. Toplam 3 gün sürecek Ramazan Bayramı, 4 Mayıs Salı günü sona erecek.

Kadınlar Bayram Namazı Kılabilir Mi?

İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı