Kurban en geç ne zaman kesilir? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi?

Kurban Bayramı'nın son gününde Müslümanlar merak ettikleri konuları internette araştırıyor. Kurban kesim vakitleri, bayramın son gününde araştırılıyor. Kurban Bayramı son günü 1 Temmuz (bugün) tarihinde gerçekleşiyor. Peki kurban en geç ne zaman kesilir? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi?

Kurban en geç  ne zaman kesilir? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi?
Kurban en geç ne zaman kesilir? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi?
GİRİŞ 01.07.2023 10:03 GÜNCELLEME 01.07.2023 10:04

Kurban en geç ne zaman kesilir sorusu gündemde yerini aldı. Bayram devam ederken daha ibadetini gerçekleştirmemiş Müslümanlar kurban kesim vakti araştırması yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı kurban kesim saatleri detaylarını anlattı. Peki kurban en geç  ne zaman kesilir? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi?

KURBAN EN GEÇ NE ZAMAN KESİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan bilgilere göre kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar.

BAYRAMIN 4. GÜNÜ KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban kesim vakti Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. 

Şâfiîlere göre kurban, bayramın 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

DİNEN KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜ?

Kurban kesmekle yükümlü olan kişiler:

Akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453).

 

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’