Nuceyfi'den çarpıcı Başika iddiası!

Eski Musul Valisi Nuceyfi'nin verdiği bilgiye göre Türkiye'nin Başika'da eğittiği Musullu savaşçılardan oluşan Haşdi Vatani birlikleri Musul operasyonunda yer alacak.

Nuceyfi'den çarpıcı Başika iddiası!
Nuceyfi'den çarpıcı Başika iddiası!
GİRİŞ 10.10.2016 23:24 GÜNCELLEME 11.10.2016 01:04
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, Erbil'de Al Jazeera'ye konuştu. Türk askerinin Başika kampında eğittiği yaklaşık üç bin kişilik yerel Sünni birliklerden oluşan Haşdi Vatani güçlerinin de Musul operasyonuna katılacağını söyledi. Haşdi Vatani Musul'da, Irak ordusu komutası altında savaşacak.

ANLAŞMA SAĞLANDI İDDİASI

Haşdi Vatani grubu sözcüsü Haysam El Enizi de Bağdat, Erbil, Ankara ve Washington arasında prensipte anlaşma sağlandığını ancak henüz imzaların atılmadığını söyledi.

Erbil'de Musul operasyonu planlaması için yapılan bir toplantı öncesi Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan Irak Ordusu Musul operasyonu komutanı Necm El Cuburi de Haşdi Vatani'nin Musul operasyonunda Irak Ordusu komutası altında katılmasına karar verildiğini söyledi.

HAŞDİ ŞÂBİ MUSUL'A GİRMEYECEK, HAŞDİ VATANÎ GİRECEK

Cuburi, Şii milislerden oluşan Haşdi Şâbi'nin, çoğunluğu Sünnilerden oluşan Musul'un içine girmeyeceğini, DAEŞ temizlenirken ve sonrasında şehir merkezine Irak ordusu ve Haşdi Vatani'nin gireceği bilgisini verdi.

BAŞİKA KRİZİ KONUSUNDA ÖZET BİLGİ

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ve Irak ordusunun Musul'u DAEŞ'ten temizlemek için başlatacağı operasyon yaklaşıyor. Ekim sonu başlaması düşünülen operasyon sırasında Musul merkezde DAEŞ'le mücadelede hangi grupların yer alacağı ise anlaşmazlıklara yol açıyor. 

Tahran ve Tahran etkisindeki Bağdat merkezi hükümeti İran'da eğitilen Şii milisler Haşdi Şâbi'nin Musul operasyonunda öncelikli rolü oynamasını isterken Ankara buna itiraz ediyor. Ankara, çoğunluğu Sünnilerde oluşan Musul'a yapılacak böyle bir operasyonun bir milyondan fazla insanı yerinden edeceği ve bölgede istikrarı sağlamayacağı görüşünde.

Bu sebeple Türkiye, Musul operasyonuna katılması için Başika'da 2015 başından bu yana Musullu Sünni gönüllülerden oluşan Haşdi Vatani adlı gruba eğitim veriyor. Ancak Aralık 2015'teki görev değişimi sırasında Bağdat Türkiye'nin Başika'daki varlığının gayrımeşru olduğunu duyurmuş ve buradaki Türk askerinin çekilmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 10 Aralık'ta Al Jazeera'nin Arapça kanalına verdiği röportajda Irak Başbakanı İbadi'nin askeri işbirliği isteği üzerine kampın kurulduğunu ve eğitim amaçlı Başika'da bulunan Türk askerinin çekilmeyeceğini söylemişti. Irak'ı mezhepçi politika gütmekle suçlayan Erdoğan "Buradaki Sünnilerin durumu ne olacak? Bunların güvenliği ne olacak? Bütün bunların bir eğit-donatla bir güvenlik altında kendilerini koruma iç güdüsüne ihtiyacı var. Ve burada atılan adımların hepsi buna yöneliktir" demişti. 

Bir yıla yakın süredir devam eden krizde son olarak Irak parlamentosu 4 Ekim'de Başika'daki Türk askerinin çekilmesi ve Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almamasına yönelik bir bildiri imzaladı. Ankara'dan ise Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'nin Başika'dan çekilmeyeceği açıklamaları geldi. 

YORUMLAR 14
  • enver şatır 7 yıl önce Şikayet Et
    başikada eğitilen 3000 gönüllü musulluyuda, orada katlettirmemek gerekir. oradaki hainler bunları yem olarak kullanabilirler...
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    cıkmayalım kolaysa cıkarsınlar bakalım
    Cevapla
  • akinci 7 yıl önce Şikayet Et
    Musul bizim.
    Cevapla
  • Laz 7 yıl önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun yavus sultan selim han bunlara dersini vermişti. Gerekirse yine ellerine veririz. Ama mezhepçilik yapıp bu coğrafyayı karıştırmamaları müslümanlar için en hayırlısıdır.
    Cevapla
  • Türk 7 yıl önce Şikayet Et
    Basaramayacaklar. Demedi demeyin. Agir kayiplar verecekler operasyan duracak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...