Sudan'da tarihi gün! İddiaları kabul etti

Sudan'ı 30 yıl yöneten ve askeri darbe ile görevinden alınan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, yolsuzluk suçlaması nedeniyle bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Beşir, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada Riyad yönetiminden 90 milyon dolar aldığını kabul etti.

Sudan'da tarihi gün! İddiaları kabul etti
Sudan'da tarihi gün! İddiaları kabul etti
GİRİŞ 19.08.2019 16:27 GÜNCELLEME 19.08.2019 16:27
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sudan'ı 30 yıl yöneten ve askeri darbe ile görevinden alınan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, yolsuzluk suçlaması nedeniyle bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. 

 

 

Sudan'da 19 Aralık'ta, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve ekmek fiyatlarının üç katına çıkması sonrası başlayan ve el-Beşir'i koltuğundan eden protestoların ardından ülkede bugün önemli bir gelişme yaşandı. 

Sudan'da yasa dışı yabancı para bulundurmakla ve resmi olmayan bir şekilde hediyeler almakla suçlanan Beşir bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Güvenlik güçleri mahkeme binasının içinde ve dışında geniş güvenlik önlemleri aldı. 

Geleneksel beyaz kıyafetiyle mahkeme içerisinde bir kafeste ifade veren Sudan devrik lideri Ömer El Beşir, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada Riyad yönetiminden 90 milyon dolar aldığını kabul etti.


Mahkeme salonunda bulunan bir AFP muhabirinin aktardığına göre 35 ve 30 milyon olarak 2015 öncesinde iki parti halinde Kral Abdullah'tan para geldiği, kalan 25'inin ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından gönderildiği aktarıldı.

Ömer El Beşir'in Sudan'daki 30 yıllık iktidarı 2018'in Aralık ayında başlayan halk ayaklanmasının aylar süren protestolarla devam etmesi üzerine Nisan 2019'da ordunun yönetime el koyduğunu duyurmasıyla devrildi.

Güvenlik güçleri, 20 Nisan'da Devlet Başkanlığı Sarayı'nda ve Beşir'in ailesinin ikametlerinde yaptığı aramalar sonucu Beşir'e ait olduğu iddia edilen 5 milyon Sudan poundu, 351 bin dolar ile 6 milyon eurodan fazla para bulmuştu. 

Sudan Başsavcısı, görevden alınan Beşir'in kara para aklama ve yasa dışı yollardan büyük miktarda döviz bulundurmaktan suçlu bulunduğunu açıklamıştı. 

YORUMLAR 5
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Hic mi Allahtan korkmadin. Musluman ve Kurani Kerimi bilen ve manasi ile okuyan bir insan, nasil kendi halkini, irkini, merhametsizce fakirlige, baska ulkelere somurmek icin peskes cekmeye nasil razi gelir, nasil rahat uyur, nasil Rabbime hesabini verecegim diye rahatsiz olmaz. Hadi diyelim, bir anlik gaflete dustun, peki hemen tovbe edip dosdogru bir sekilde ulken, dinin, ve milletin icin calismadin. Mahkemden korkma, Rabbimin hakim oldugu mahkemeden kork.
    Cevapla
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Neyin karşılığında? Almış.. Yemen?
    Cevapla
  • yallah şöför 4 yıl önce Şikayet Et
    uyduruk suça bakar mısın yasa dışı yollardan yüklü miktarda döviz bulundurmak. suudi arabistan parayı göndermiş beşir alınca ihbar etmiş.
    Cevapla
  • Sakarya li 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd bin komplosu
    Cevapla
  • adil 4 yıl önce Şikayet Et
    abd her zaman böyledir kullanır sonra mendil gibi atar kaddafi saddam böyleydi panama diktatörü nuriyega böyleydi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!
Hakim Ziyech iddiası: Al-Shabab'a gidecek! Galatasaray'a piyango vurdu