Bloomberg: Türk SİHA'ları büyüklerin başına bela olacak! Bunu Rusya'ya sorun

ABD'li yayın kuruluşu Bloomberg, Türk SİHA'ları ile ilgili kaleme aldığı haberinde, SİHA'ların ve bu teknolojinin başını çeken Türkiye'nin geleceği nasıl şekillendireceğini yazdı ve "İnsansız hava araçları büyük güçler için baş belası olabilir, bunu Rusya'ya sormanız yeterli. Ermenistan Rus hava savunma sistemlerine güvendi ve bu kumarı kaybetti" ifadelerini kullandı.

Bloomberg: Türk SİHA'ları büyüklerin başına bela olacak! Bunu Rusya'ya sorun
Bloomberg: Türk SİHA'ları büyüklerin başına bela olacak! Bunu Rusya'ya sorun
GİRİŞ 04.12.2020 10:26 GÜNCELLEME 04.12.2020 10:50
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türk yapımı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Suriye ve Libya'da büyük başarı sergilemesinin ardından Dağlık Karabağ savaşında da Ermenistan'a diz çöktürmesi, dünyadaki herkesin dikkatini çekti.

 

Bayraktar TB2'ler Ermenistan'ın kullandığı Rus Pantsir hava savunma sistemlerini Dağlık Karabağ'da yok etti. Amerikan Washington Post gazetesinin "Türkiye'nin sınır dışındaki askeri eylemleri, kendi ürettiği silahlı insansız hava araçlarından güç alıyor" başlıklı haberinin ardından Avrupa'dan da övgüler yükseldi.

ABD'li yayın devi Bloomberg'deki yazı ise bir kez daha dünyanın dikkatini SİHA'lara çekti. Leonid Bershidsky imzalı yazı, Türkiye'nin başı çektiği İHA ve SİHA teknolojisinin şu anda oynadığı rolü ve geleceği nasıl değiştireceğini gözler önüne seriyor.

Yazıda şunlar kaydedildi;

"Dağlık Karabağ'da bu sonbaharda, aynı insansız hava aracı Ermeni tankları, topları ve yine bazı Rus yapımı uçaksavar teçhizatı üzerinde çok etkili oldu. Son zamanlarda yaşanan iki çatışmanın -Libya ve Dağlık Karabağ'daki- büyük kahramanı insan bile değil. Bayraktar TB2 olarak adlandırılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar'ın baş teknik sorumlusu olarak görev yaptığı bir Türk şirketi Baykar tarafından yapılan insansız hava aracı (İHA) veya silahlı insansız hava aracı (SİHA). Geçen yıl Libya'da TB2'ler, Rus uçaksavar sistemi Pantsir'e karşı başarı elde etti ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Fayez al-Sarraj hükümetine, Pantsir'lerle silahlanan General Halife Hafter'in saldırısına karşı Trablus'u tutmasında yardım etti. Bu, Azerbaycan'ın kesin zaferine ve 1990'larda bir önceki savaşta kaybettiği topraklarının çoğunu, Moskova'nın arabuluculuğunda yaptığı bir barış anlaşmasıyla geri almasına yardımcı oldu. Ancak daha da büyük bir avantaj, Türkiye ve müttefiklerinin, Serrac hükümeti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan rejiminin - saldırı-savunma dengesini bozmak için insansız hava araçları kullanmasından geliyor. Hem Libya hem de Karabağ savaşlarında, insansız hava aracı operatörleri, muhalif tarafın güvenlik açıklarını anlamak için pek çok risk aldılar ve yol boyunca bir veya iki İHA/SİHA kaybetmeyi dert etmediler. Ancak insansız hava araçları büyük güçler için baş belası olabilir, bunu Rusya'ya sormanız yeterli. Ermenistan Rus hava savunma sistemlerine güvendi ve bu kumarı kaybetti. Pantsir'in Libya'da etkisiz kalmasından sonra, Rus ordusunun resmi haftalık gazetesi Zvezda, hava savunma sisteminin Türk insansız hava araçlarına karşı küçük düşürücü aciziyetini hala reddetse de sistemin bir düşmanın girmeyi öğrenebileceği bir 'kör nokta'sı olduğunu kabul etmek zorunda kaldı."

KAYNAK: BLOOMBERG
YORUMLAR 14
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Allahın izniyle bizimle savaşmak zor çünkü önce vatan gerisi tegarruat vatansız yaşanmaz vatansız yaşamaktansa göysümü gererek savaşmaya tercih ederim yani çakal gibi yaşamaktansa aslan gibi ölmeyi tercih ederim
    Cevapla
  • Hamza yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle Pakistan ve Azerbaycan haricindeki hiç bir ülkeye satılmaması lazım satilsada kontrol bizde olması lazım istediğiniz zaman işe yaramaz hale getirmek lazım Amerika'nın yaptığı gibi
    Cevapla
  • ali can 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile Rusya'ya karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar
    Cevapla
  • Serhat Helvacioglu 3 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi açık seçik söylüyoruz şuanda harıl harıl çalışıyorlar bizim hava araçlarını etkisiz hale getirmek için sayın yetkililer gizlilikte yarar var
    Cevapla
  • Gakko 3 yıl önce Şikayet Et
    Pakistan’a da verin yüzlerce Siha İran da alsın hemen
    Cevapla
  • Emin 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru söylüyorsunuz, İran aslında bizim için bir tehlikedir. Halkı Türkleri ve Türkiye'yi sevse de devleti yüzyıllardır Türklere karşı gizliden kin beslemiştir.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    İran tarih boyunca hep müslüman kanı dökmüş. Suriye deki kadın çocuk ve bebeklerin kanı ver ellerinde. Daha bir gayrı müslim e silah doğrultmamıştır
    Cevapla
  • tek 3 yıl önce Şikayet Et
    iran a yok.ıran muslumanlara zarar verıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı