PKK, Suriye üzerinden Peşmerge'yi vurdu! Bomba ABD detayı, Türkiye'den açıklama

Anadolu Ajansı'nın (AA) geçtiği habere göre; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye sınırı üzerinden Peşmerge güçlerine ağır silahlarla saldırdığını belirterek, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin terör örgütü DEAŞ ile mücadele adı altında yıllardır YPG/PKK'ya silah ve çeşitli yardımlarda bulunduğunu söyledi.

PKK, Suriye üzerinden Peşmerge'yi vurdu! Bomba ABD detayı, Türkiye'den açıklama
PKK, Suriye üzerinden Peşmerge'yi vurdu! Bomba ABD detayı, Türkiye'den açıklama
GİRİŞ 16.12.2020 13:15 GÜNCELLEME 16.12.2020 13:45
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, 17 Kasım'da Erbil'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, Bağdat ile Erbil arasında 9 Ekim'de imzalanan terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çıkarılmasını da kapsayan anlaşmayı uygulamaya başladıklarını açıklamıştı. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, geçtiğimiz günlerde IKBY ile varılan anlaşma gereği, güvenlik güçlerinin Sincar'ın merkezinde konuşlanma planını uygulamaya başladığını duyurmuştu. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci de silahlı tüm yapıların Sincar'dan çıktığını belirtmişti. Ancak Türkiye bu bilgiye teyit etmediğini belirtmişti. 

 

BUGÜN GELEN SALDIRI HABERİN DETAYLARI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, Erbil'deki Peşmerge Bakanlığı binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, YPG/PKK'nın Suriye sınırında IKBY'ye sızma girişimi ve sonrasında çıkan çatışmaya ilişkin bilgi verdi.

Irak ile Suriye sınırında Peşmerge'nin denetiminde bulunan bölgede gece saatlerinde hiç beklenmedik bir durum yaşandığını belirten Lezgin, "8 kişilik bir grup silahlı PKK'lı Suriye üzerinden kaçak yollarla Kürdistan Bölgesi'ne girmek istedi. Sınır üzerindeki grup, Peşmerge güçlerince fark edildi. Rojava (Suriye'nin kuzeyi) ile Kürdistan Bölgesi arasında geçişlerin resmi kapılar üzerinden yapıldığını zaten herkes biliyor. Ancak bu silahlı grup, nehri geçip Kürdistan Bölgesi'ne gizli bir şekilde sızmak istedi" ifadelerini kullandı. 

Grubun geçişine izin verilmemesi üzerine yerel saatle 04.00 sularında Peşmerge noktasına saldırı gerçekleştirildiğini aktaran Lezgin, "50-60 kişiden oluşan YPG'li birgrup, o bölgede bulunan Peşmerge noktasına saldırı düzenledi. Yaklaşık bir buçuk saat ağır silahla vahşi bir saldırı gerçekleştirildi. Peşmerge de noktasını savunmak için saldırıya karşılık verdi ve sonuç itibarıyla yüzleri kara bir şekilde yenilerek Suriye topraklarına geri döndüler" dedi.

DİKKAT ÇEKEN ABD DETAYI

"YPG'nin PKK'nın yönlendirmesi ve talimatı doğrultusunda hareket ettiği herkesçe çok iyi biliniyor" diyen Lezgin, şunları kaydetti: "Maalesef, uluslararası koalisyon güçleri de kaç yıldır terör örgütü DEAŞ ile mücadele adı altında ağır silahları bu güçlere peşkeş çekiyor. Bu vesileyle Peşmerge Bakanlığı olarak uluslararası koalisyon güçlerine gece yaşanan saldırıya ilişkin tavırlarını ortaya koymaları ve şiddetle kınamaları çağrısında bulunuyoruz."

YPG/PKK güdümündeki SDG'nin sözde Genel Komutanı "Mazlum Abdi" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'in Peşmerge ile PKK arasında 13 Kasım'da çıkan çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamasına da değinen Lezgin, Abdi ve arkadaşlarının söylem ve fikirlerinde özgür olmadıklarını, tüm açıklamaları ve yönlendirmelerin Kandil'deki hocaları tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

Lezgin ayrıca, tüm Peşmerge güçlerine, PKK veya başka bir gayriresmi gücün saldırısı halinde kendilerini savunma talimatı verdiklerini belirtti.

Lezgin, saldırındaki ölü ve yaralı sayısı hakkında ise detay vermedi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin, Irak'ın terörle mücadelesine destek vermeye devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, "Son zamanlarda PKK'ya yönelik de Irak'ta bir mutabakat var. Özellikle Sincar'ın PKK'dan temizlenmesi için bir anlaşma var. Bu anlaşmanın uygulanması Irak'ın geleceği için önemli" dedi.

Çavuşoğlu, PKK terör örgütünün Kuzey Irak'ta Kürtlere saldırdığını vurgulayarak, "PKK terör örgütü Kürtleri temsil etmiyor ve PKK terör örgütü herkesten, her şeyden önce Kürtlerin düşmanıdır. Kendine biat etmeyen tüm Kürtlere, Türkiye'de, Irak'ta ve Suriye'de saldırmaktadır. Son zamanlarda Kuzey Irak'ta Kürtlere saldırmasının da sebebi budur" diye konuştu.

PKK terör örgütünün, Süleymaniye'de de saldırılarını sürdürdüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, "Yine Suriye'de, PKK, YPG, bunlar aynı örgüt, adının ne olduğu önemli değil, kendine biat etmeyen oradaki Kürt kardeşlerimize de saldırmaya başladı. Zaten diğer etnik gruplara Aramilere, Ezidilere, Araplara, Sünni Şii ayrımı yapmaksızın herkese zulmeden bir terör örgütü. Bu terör örgütünden ülkenin tamamen temizlenmesi için de Türkiye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 79
  • Suat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar neden bahsediyor kürtdistan diye orda bir kürt devletimi kuruldu da haberimiz mi yok buna kimler müsade e diyor anlamış değiliz
    Cevapla
  • atacan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ey abd , seni bu çoğrfyada rezil güç yapacağız. dünyaya rezil güç olarak çöküşünü başlatacağız....
    Cevapla
  • Almanya 3 yıl önce Şikayet Et
    Aklınızı başınıza alıp Vatanıniza Saygılı olup Birlik olmazsanız. Dış güçler sizi birbirinize vurdurur bir yere varamazsiniz. Müslüman olan kardeş olanlar teröre yol vermez.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük düşman kalleş abd.
    Cevapla
  • kadir. 3 yıl önce Şikayet Et
    neden yardım etmiyoruz destek vermiyoruz.pkk ya saldırmıyoruz.düşmanın düşmanı dosttur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini