'Viper' seviyesine yükseltilmiş ilk Yunan F-16'sı uçuşunu yaptı

F-16 filosunu yenilemek isteyen Yunanistan'a ait ilk F-16 modernizasyondan çıktı. İlk jet, F-16'ların en üst düzey sürümü olan "Viper Block 70" seviyesine çıkartıldı. Türkiye'ye karşı Ege ve Akdeniz'de hava üstünlüğünü eline almak isteyen Atina, savunma bütçesini artırdı ve Fransa'dan 18 adet 4.5'uncu nesil Rafale aldı. İsrail ile İHA görüşmeleri yürüten Yunanistan, ABD'den 24 F-35 alımı için niyet mektubu gönderdi.

'Viper' seviyesine yükseltilmiş ilk Yunan F-16'sı uçuşunu yaptı
'Viper' seviyesine yükseltilmiş ilk Yunan F-16'sı uçuşunu yaptı
GİRİŞ 18.01.2021 17:17 GÜNCELLEME 19.01.2021 08:06
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

2020 Eylül'ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı. Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa'dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027'ye kadar modernizasyonu planlanıyor. Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD'ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.

 

Fransız Dassault firması tarafından üretilen Rafale savaş uçağı

MODERNİZASYONDAN ÇIKAN İLK F-16 UÇUŞUNU YAPTI

 

Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi ile F-16'ların üreticisi Lockheed Martin tarafından ortak olarak başlatılan modernizasyon sürecinin ilk "Viper Block 70" versiyonu (F-16'ların en üst düzey versiyonu) ilk uçuşunu yaptı. Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, F-16'nın ilk Viper versiyonun test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı ve jetin fotoğrafını paylaştı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ise, "İlk F-16 Viper Yunanistan semalarında. Yunan Hava Kuvvetleri hiç olmadığı kadar ileride. Gökyüzü bizimdir" mesajını paylaştı.

F-16V Block 70'in ilk uçuşunu Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi tesislerinde yaptığı, Ocak sonunda ise ABD'ye Lockheed Martin tesislerine gideceği ve son testlerden geçirileceği aktarıldı.

Çoğu 30 yaşına dayanmış Yunan F-16 filosunun modernizasyon maliyeti 1,2 milyar dolar olacak.

Modernizasyondan çıkan ilk F-16V Block 70'in görüntüsü

TÜRKİYE'YE KARŞI ÜSTÜNLÜK KURMA PEŞİNDELER

Yunanistan'ın son dönemde silahlanmaya ağırlık vermesi, Ege ve Akdeniz hava sahasında Türkiye'ye karşı üstünlük sağlama hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

YUNAN BASINI: GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Öte yandan Yunan basınının prestijli gazetelerinden ToVima, Yunan ve Türk taraflarının yakın zamanda istikşafi görüşmelere başlatacağını belirtti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 91
  • viper 3 yıl önce Şikayet Et
    tfx ,f16 block 70 in haddinden gelir,gerçi akıncılar f35-s400 avcı serisi üretime girdi.pek bir avantaj sağlayamayacaklardır,block50 ve block30 lar block 70 lerin haddinen gelebilir,bir çok avantajımız var.takmamak gerek lakin projeleride hızlandırmak gerekli.
    Cevapla
  • Nefer 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye , F 16 ların tamamını blok 70 modernizasyonu yapar mı? Hava kuvvetlerinde denge faktörü önemlidir. Üzerimize kışkırtılan Yunanistan a karşı hava unsurları arasında eşitlik sağlanmalıdır. Yerli uçakların sisteme alınıncaya kadar, ingiliz alman italya ve ispanya ortak üretimi fighter uçakları alınması gerekebilir.
    Cevapla
  • Hüsamettin 3 yıl önce Şikayet Et
    Biraz acele edelim.
    Cevapla
  • Serhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sabırsızlıkla bekliyoruz,
    Cevapla
  • İnanan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim de acilen Hürkuş C uçağımızı ve Hisar O+ füzemiz ile Gökbey helikopterimizin seri üretime almaktır. Ve Jet iha ile Hürjetin ilk uçuşunu yapması gerekir. Ve bu yıl sonuna kadar Hisar U (Siper) füzesi ile 5.nesil uçağımızın testlerine başlanmalı. Eksikliğimiz olan acil 5. Nesil uçağını Çin'den (j 20 ve 31) 40 civarı karşıya biliriz. Balistik füze teknolojisinide Pakistan dan karşıya biliriz.
    Cevapla
  • Adamın1i 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransadan uçak alıp üstünlüğünü sadece üç beş yıl sağlayacağına bu parayı arge ye yatırsaydın ya. tabi ülkede chp gibi hdp gibi partileri varsa yapamazlar. mandacımı diyolardı evet evet onlardan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki kulübün de sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje