Cihat Yaycı uyardı! TCG Anadolu'ya F-35B'lerin yerine Harrierlar gelebilir

"Küçük uçak gemisi" konumunda olan TCG Anadolu'ya (L400) hangi savaş jetlerinin konuşlandırılacağı, Yunan medyasında tekrar gündem oldu.

GİRİŞ 08.02.2021 15:24 GÜNCELLEME 09.02.2021 09:36
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'nun (L400), Türk Deniz Kuvvetlerine katılma zamanı yaklaştıkça gemiye uçak konuşlandırma gereği daha çok dillendirilmeye başlandı.

ABD, S-400 alımı sebebiyle Türkiye'yi F-35 programında çıkarmış ve bizim için üretilen jetler de Amerikan Hava Kuvvetleri'ne verilmişti.

TCG Anadolu'nun (L400)

TCG ANADOLU'YA HER DONANMA UÇAĞI KONUŞLANDIRILAMIYOR

Türkiye, F-35'lerin "B" yani donanma versiyonu için, kısa kalkış-inişe ve dikey kalkış-inişe müsait TCG Anadolu'yu üretmeye başlamıştı. Ancak F-35'lerin gelmeyecek olması (şimdilik), kısa piste sahip bu gemiye hangi uçakların konuşlandırılacağı tartışmasını başlatmıştı. Geminin üretim mantalitesi düşünüldüğünde herhangi bir donanma uçağının direkt konuşlandırılması mümkün değil.

HARRIERLAR GÜNDEME GELMİŞTİ

İngilizlerden sonra Amerika tarafından da üretilen ve dikey iniş-kalkış yapabilen Harrierlar daha önce de gündeme gelmiş, ancak resmi olarak herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

AV-8B Harrier II, ABD uçak gemisinde

İTALYA'DAN ALINMASI ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ

TCG Anadolu için, Amerikan McDonnell Douglas şirketi tarafından üretilen AV-8B Harrier II'lerin konuşlandırılması gündeme getirilmişti. Bu versiyonun ise İtalya'dan alınması dillendirilmişti. 1970'lerde üretilen uçak, ABD donanması tarafından 2030'lara kadar kullanılacak ve daha sonra envanterden çıkartılarak yerlerine F-35B'ler getirilecek.

YAYCI'NIN SÖZLERİ YUNAN BASININDA GÜNDEM OLDU

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, geçtiğimiz günlerde Defence Türk'e konuşmuş ve "Bizim mutlaka TCG Anadolu gemimize uçak konuşlandırmamız lazım" demişti.

YUNAN BASINI: TÜRKLER İHA'LARLA YETİNMEYECEK GİBİ

Yaycı'nın sözleri sonrası Yunan basını gözünü tekrar bu gemiye çevirdi. F-35'lerin alternatifi olarak Harrierları gösteren Yunan DefenceNet sitesi, "Görünüşe göre Türkler, TCG Anadolu'da savaş uçağı konuşlandırma planlarından vazgeçmemiş. T-FX programının yeni nesil Türk savaşçısı gelene kadar İHA'larla yetinmeyecek gibi görünüyorlar" yorumunu yaptı.

YUNAN BASINI: HARRIERLAR, TÜRK İHA VE SİHA'LARIYLA ÇALIŞABİLMESİ İÇİN MODERNİZE EDİLECEK

Yaycı'nın sözlerini hatırlatan Yunan sitesi, "Türk amirale göre, Türkiye'nin İtalyan Harrierlarını tedarik etmesi hayati önem taşıyor. Harrierlar, TCG Anadolu'ya konuşlandırılacak Bayraktar TB2 ve Akıncı ile birlikte çalışabilmek için modernize edilecek" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 75
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Uçak gemisi ile bu gemi çok farklı şeyler. Uçak gemileri herşeyden evvel nükleer güçle çalışıyor ve çok yüksek maliyetli gemiler. Bu arada hiç bir zaman uçakların yerini drone veya siha tutmaz. MMU hangardan çıkana kadar milli yazılım anlaşmalı SU- 57 alınabilir.
    Cevapla
  • İnanan 3 yıl önce Şikayet Et
    Harrier uçakları çok eski ve hızı düşük menzili kısa uçak artık müzelerde olan 1 uçak. Bizdeki Hürkuş C bile son teknoloji 8-10 adet olabilir. İlla jet uçak olacaksa Çin veya Rus uçak gemisi jetleri var.
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Uçak yerine sihalara daha çok önem vermeliyiz. Sihalar savaş uçaklarının yerini alacak kabiliyete geldiği an ne f35 gerek var nede başka bir uçağa. Eminimki mühendislerimiz bunu başaracaktır. Okadar parayı f35 yada harrierlere vermek mantıklı değil. Dışa bağımlılığa hayır. Yerli ve milli üretime devam kardeşim. Füzeler konusunda da acilen uzun menzil üretmemiz lazım. Bunlar üretildiği an Türkiye söz, sahibi büyük bir güç olacaktır.
    Cevapla
  • Engin 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok mantıklı teşekkür ederim ayrıca gemimiz tıpkı yıldız savaşları filmindeki ana gemiden ayrılan binlerce küçük uzay mekikleri vardı bizde mini binlerce dron ile donatsak 1. Ad f35 den bile ucuza ve etkili bir dron filosu haline getirilebilir zaten toplu dron uçuş sistemini başardık sonsuza kadar adalet sonsuza kadar hürriyet ne mutlu hissedip türküm diyene
    Cevapla
  • Only 3 yıl önce Şikayet Et
    Uçak gemimizin üzerinde herhangi bir uçak olmayacak. Sadece helikopter olacak. Halen daha proje yapım aşamasında olan TFX envatere en erken girme olasılığı 2026 yılı. Bu yıla kadar uçak gemimizin pisti uçak ağırlayamayacak.
    Cevapla
  • Anonim 3 yıl önce Şikayet Et
    Uçak gemisi hemen gelmiyor kardeşim? 2035 gibi envantere gireceği düşünülüyor. Uçak gemisi öyle kolay yapılabilen bir şey değil.
    Cevapla
  • Kurshun 3 yıl önce Şikayet Et
    Ağırlayacak SIKINTI yapmayın.Başka bir alternatif var REİS açıklamıyor geldiğinde açıklayacaktır.
    Cevapla
  • Ahmet esr 3 yıl önce Şikayet Et
    MMU yapılırken bir modeli de uçak gemileri için tasarlanmalı ve mutlaka yerli imkanlara öncelik verilmeli günü kurtarmaya çalışmakla günü kurtarırsın ama sonra pahalıya patlar zaten onyıllar kayıp olmuş gitmiş.
    Cevapla
  • m.s.b. 3 yıl önce Şikayet Et
    görüsleinizi dikkate alacagız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!