Yunanistan'da 6,2'lik şiddetli deprem: 'İzmir depremi tetiklemiş olabilir'

Yunanistan'ın Larissa kentinde yerin 3 km altında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının Makedonya, Kosova ve Karadağ'da da hissedildiği belirtilirken, bazı binalarda kısmi yıkılmalar meydana geldi. CNN Türk canlı yayınına katılan uzmanlar ise, depremi yorumladı: "30 Ekim'de meydana gelen ve İzmir'i etkileyen depremin tetiklediği bir deprem gibi duruyor."

GİRİŞ 03.03.2021 15:28 GÜNCELLEME 04.03.2021 08:08
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın Larissa kentinde yerin 3 km altında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD'dan yapılan açıklamada; sarsıntının saat 13.16'da gerçekleştiği kaydedildi.

Halk panikle sokaklara çıktı

KENNTE PANİK HAVASI YAŞANDI

Kentten gelen ilk görüntülerde halkın korku içinde sokaklara çıktı.

Evlerden kopan parçalar araçların üzerine ve sokaklara düştü.

Kırsal kesimlerde bazı binalarda kısmi yıkılmalar meydana geldi.

Evlerden kopan parçalar araçların üzerine ve sokaklara düştü

ÖLEN YA DA YARALANAN OLMADI

Başkent Atina'da da hissedilen depremde, can veya mal kaybı meydana gelmedi.

Sarsıntının Makedonya, Kosova ve Karadağ'da da hissedildiği belirtilirken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) da depremin büyüklüğünü 6,3 olarak duyurdu.

Kırsal kesimlerde bazı binalarda kısmi yıkılmalar meydana geldi.

CNN Türk canlı yayınına katılan uzmanlar depremi yorumladı.

Hasan Sözbilir: "Bu bizden belli bir uzaklıkta olan bir deprem. Yunanistan'da da bu depremle ilgili can kayıpları yaşanmış olabilir. 30 Ekim'de meydana gelen ve İzmir'i etkileyen depremin tetiklediği bir deprem gibi duruyor şu anda. Bizden belli bir uzaklıkta olduğu için Türkiye'de herhangi bir hasar yaratacağını zannetmiyorum. Samos fayının aynı karakterliği ile örtüşen bir fay bu. Bundan sonra bu parça üzerinde belli bir gerilim söz konusu olabilir. O fay hattı Türkiye’ye daha yakın Çeşme açıklarına denk geliyor. Ancak bunu hemen bir deprem yaratacağı beklenmez.

Ancak fayın kırılma mekanizması aynı. Bu büyüklükte Larissa bölgesinde can ve mal kaybı beklenir aslında. İlerleyen saatlerde belli olur. Bizim bu bölgede kırılma derinliği 10-15 kilometre arasında gerçekleşir. Bilinen bir fay üzerinde gerçekleşen bir deprem bu. Artçılar da zaten bunlar daha epey sürer birkaç ayı bulabilir bu artçı depremler. Gelebilecek en büyük artçılar 5.2 büyüklüğündedir. Zaten o beklenen en büyük artçı da gerçekleşti. Depremin olduğu yerdeki yerleşim önemli yerleşim yerleri buraya ne kadar yakın Yunanistan’daki zemin de önemli o konu pek bildiğimiz şeyler değil. Türkiye'de olsa beklenir. Yıkım bu şiddetteki depremde."

Bir caminin minaresi yıkıldı

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "6,2 özellikle mühendislik görmemiş yapılar üzerinde önemli hasarlar yaratabileceğini düşünüyorum. İlk saatlerden sonra hasar durumları ortaya konacak. Bu biraz daha merkezi Yunanistan’da meydana gelmiş Güney'deki depremlere alışığız da merkezdeki depremlerin karakterliği daha farklı. Kötü zeminlerin şöyle bir etkisi var. Mesela İstanbul'daki dere yataklarındaki yapılar İzmir'deki depremden etkilenebilir. Bunun böyle bir etkisi var. Ancak artçı depremler de yaşanabilir bu depremin ardından, ancak 5.2 büyüklüğünü geçmez. Ancak bu artçılar bir ay boyunca sürecektir. Deprem öldürmez yapı öldürür. Ben diyorum ki zemin de öldürür. İzmir'de zemin öldürdü zeminin jeolojik yapısı dikkate alınmadığı için depremin etkisinin artırdığı söylenmesine rağmen yıkım olmuştur. O yüzden zemin öldürür. Kötü zeminler sadece yakın depremlerden değil çok uzak depremlerden de etkilenebiliyor. İstanbul'daki dere yataklarındaki topraklar Bursa'daki depremden etkilenebilir."

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Deprem sonrası Dışişleri Bakanlığımız ile yapılan görüşmelerde Yunanistan tarafından herhangi bir yardım çağrısında bulunulmadığı; Çanakkale AFAD ve Gökçeada Kaymakamlığı ile yapılan görüşmelerde ise, depremin hissedilmediği ve olumsuz bir ihbarın alınmadığı bilgisi alınmıştır" denildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 98
  • Tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    biz ne yapıyoruz bir japonun aklı başında şekilde yaşadıklarından ders alisini mi gördük onlar her zaman büyük zelzele ler yaşarken binalarını ona göre yapiyorken ya biz sallanipta evimiz başımıza geçmesin diye dualar ediyoruz iş yapicaksin ve de duada olacak ikiside olmali senin oturduğun yer saglam değil bi de beddua ediyor yarin senin basina gelecek belli neden beddua ediyorsun afette Allah bize yardım etsin bu felaketlerin üstesinden gelelim bizi düşmanlara guldurmeden inşaallah sorunları çözelim diye dua et beddua etmeyin yarin bizde yaşarsak bize sevinemesinler diye dua etmeliyiz
    Cevapla
  • Kürşat 3 yıl önce Şikayet Et
    En iyi yunanlı ölü yunanlıdır
    Cevapla
  • dede korkut 3 yıl önce Şikayet Et
    yunan İNŞAAT ERBABI DAHA AHLAKLI imiş
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Düşmanına yardım eden tek milletiz, ingilize bak birinci dünya savaşında askerlerimizi ilaçlı suya zorla sokarak kör etti, fransız,italya ve diğer avrupa ülkeleri sömürge yaptıkları ülkelerde katliyam yaptı ne oldu onlar medeni oldu biz ise geri kalmış, bizimde gerekirse hainleri yok etmesini öğrenmeliyiz
    Cevapla
  • Bal kabağı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan'da olan depremlerin sonucu Anadolu'da hissediliyor . Hep böyle olmuştur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi