ABD, Türkiye'ye vermediği F-35'leri Yunanistan'a satacağını açıkladı

ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Yunanistan'ın hazır olması durumunda, ABD'nin F-35'leri satmaya hazır olduğunu söyledi.

GİRİŞ 04.03.2021 16:09 GÜNCELLEME 04.03.2021 17:01
Bu Habere 159 Yorum Yapılmış

Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle F-35 programından çıkarmıştı. Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve test uçuşları yapılan 6 adet F-35 ise, ABD Hava Kuvvetlerine teslim edilmişti.

Bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Yunanistan'ın hazır olması durumunda, kendilerinin F-35'leri satmaya hazır olduğunu söyledi.

NATO'DAN TÜRK İHA'LARI İLE İLGİLİ BOMBA HAMLE

Ancak Pyatt, F-35'lerin üreticisi Lockheed Martin'in, uçakların Atina'da bakım ve tüm işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli olan altyapıyı 5 yılda kurabileceğini belirtti.

FIRKATEYN MESELESİ

Pyatt, ABD’nin Yunan donanması için önerdiği firkateynlerin Atina tarafından satın alınmasının da Yunanistan ve ABD arasındaki stratejik ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını dile getirerek "Biz sadece metal satmıyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İLE İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER

Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelere değinen Pyatt, Washington’ın bu görüşmeleri desteklediğini belirterek "ABD istikşafi görüşmelerin yörüngede kalmasını arzu ediyor. Şimdi top Ankara’nın sahasında" diye konuştu.

Yunanistan, Türkiye'ye karşı F-35 niyetini resmen açıkladı

"ER YA DA GEÇ F-35 ALACAĞIZ"

Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Fransa'yı yanına çekmek için milyarlarca euro harcayarak 18 adet Rafale jeti alan Atina yönetimi, daha önce yaptığı açıklamada, ABD'den F-35 alma niyetinin bu ülkeye iletildiğini duyurmuştu. Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, ülkesinin er ya da geç 5. nesil bir savaş uçağı alacağını söylemişti.

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE KARŞITI SİLAHLANMA PROGRAMI

2020 Eylül'ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı. Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa'dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027'ye kadar modernizasyonu planlanıyor. Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD'ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.

İlk 'Viper' Yunan F-16'sı, ABD'de Türkiye'ye karşı havalandı

Bu kapsamda Yunan Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçaklarının ilkinin "Viper" seviyesine modernizasyonu tamamlandı. Modernizasyonu tamamlanan F-16, ilk uçuşunu Texas'ta bulunan Lockheed Martin tesislerinde gerçekleştirdi.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 159
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük düşman abd. Her Türkiye vatandaşı abd’nin çökmesi yokoluşu için kafa yormalı azimle çalışmalıdır...
    Cevapla
  • Burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir kuşun bile yapamayan bir ülke . Abd nin en sevdiği ülke modeli . Dnsesine vur ekmeğini al .
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Saf bu Yunanlılar yaaaa..Ülkeleri 20'in üstünde ABD Üssü ile işgal ediliyor haberleri yok.. Issız adalar kalacak bu gidişle Yunanlılara.. F-35 alacağım diye atlet ve donla kalacak bu saf Yunanlılar...
    Cevapla
  • kerizistan 3 yıl önce Şikayet Et
    bozuk f35leri çakacak enayi arıyorlar.
    Cevapla
  • Türkiye İstanbul 3 yıl önce Şikayet Et
    ver terörist işkalci zalim abd ver br gecede alırız yunanistanı sen içinde kaynayan kazanın patlamasını durdurabilcenmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri