Son dakika: Çarpıcı S-400 vurgusu yapıp, Türkiye ile ilgili beklenmedik itirafta bulundu!

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, "Erdoğan, şuna inanıyor ki ABD, S-400 satın alınmasına yönelik uyguladığı yaptırımlar ile Türkiye'ye negatif sinyaller gönderiyor" deyip DAEŞ'le ilgili beklenmedik Türkiye itirafında bulundu.

GİRİŞ 21.10.2021 06:53 GÜNCELLEME 21.10.2021 09:16
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: "Güç ve Paradoks: 21. Yüzyılda Büyük Stratejiyi Anlamak" temasıyla düzenlenen TRT World Forum 2021'de, "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu'nun Geleceği" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Erdoğan'dan Ermenistan ve ikinci S-400 anlaşması açıklamasıErdoğan'dan Ermenistan ve ikinci 'S-400' açıklaması!

Oturuma, ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin yanı sıra, eski Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ile Brookings Enstitüsü Doha Merkezi Direktörü Tarık Yusuf katıldı.

Suriye, İran, Libya, Yemen ve Lübnan gibi ülkelerdeki durumun ele alındığı oturumda, bu bölge kaynaklı düzensiz göç meselesine de değinildi.

Suriye sorununa ilişkin konuşan Judeh, bu ülkede "ortak hedefler kümesinin olmadığı" değerlendirmesini yaparak, "Ama Suriye'de bu durumu yönetmek adına ortak bir zemin bulmanın zamanı belki de gelmiştir. Orada bir şey yapılması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ABD'den son dakika Türkiye mesajı! F-16 sorusuna cevapABD'den Türkiye mesajı! F-16 sorusuna cevap

Bu ülkede potansiyeli küçük bir kriz olarak kalabilecek bir krizin büyük bir seviyeye geldiğinin altını çizen Judeh, "Hepsinden önemlisi Suriye, aslında en önemli sermayesi olan insan kaynağını kaybetti, büyük bir beyin göçü oldu ve bunların çoğu muhtemelen hiçbir zaman geri dönmeyecek." dedi.

Judeh, Suriye krizinin etkileri uzun vadelere yayılacak sonuçlar doğurduğunu kaydederek, "Bu aslında sistemin nerede başarılı ve nerede başarısız olduğuna bakmasını gerektiriyor." diye konuştu.

"BİDEN YÖNETİMİ ZORLU BİR İŞ YAPIYOR"

ABD'nin Türkiye bağlamındaki politikalarına ilişkin görüşlerini dile getiren Jeffrey, "ABD'de Joe Biden yönetimi, zorlu bir iş yapıyor çünkü bölgesel jeopolitiği çok iyi anlayan, hem Rus hem İran'ın bölgede genişlemesine objektif bir engel olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şuna inanıyor ki ABD, S-400 satın alınmasına yönelik uyguladığı yaptırımlar ile Türkiye'ye negatif sinyaller gönderiyor." dedi.

Jeffrey, diğer yandan ABD'nin PKK/YPG ile iş birliğinin de Ankara'nın tepkisini çektiğinin altını çizerek, "Türkiye, DAEŞ'İ kontrol etme noktasında çalıştığımız herkesten daha etkili olmuştu." ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye ve S-400 açıklaması! Alternatifini sundukStoltenberg'den Türkiye ve S-400 açıklaması!

DAEŞ ile mücadelenin ötesinde jeopolitik çıkarların devrede olduğunu belirten Jeffrey, "Türkiye, en nihayetinde Orta Doğu ve Kafkasların bir parçası olduğu kadar iktisadi, askeri, birçok durumda psikolojik olarak Avrupa'nın ve Kuzey Atlantik'in bir parçası." diye konuştu.

Erdoğan'ın Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelere yaklaşımıyla da bu duruşunu ortaya koyduğunu vurgulayan Jeffrey, "Biden, Erdoğan'ı tanıyor, daha önce pek çok kez görüşmüşlüğü var. Dolayısıyla ilişkilerin gelişmesi konusunda ihtiyatlı iyimserliğim olduğunu söyleyebilirim." dedi.

"TÜRKİYE'NİN ANLAŞILMAMASINA ÇOK ŞAŞIYORUM"

Tarık Yusuf da "Açıkçası Türkiye'nin bölgede yaptığı iyi şeylerin görülmemesi veya anlaşılmamasına çok şaşırıyorum." ifadesini kullandı ve ortak çıkar konularında Türkiye'nin bölgedeki jeopolitik ağırlığına dikkati çekti.

Türkiye'nin Müslüman dünyasının büyük bölümüyle kurduğu köprülere işaret eden Yusuf, "Türkiye'nin bölge ülkelerinde büyük bir popülaritesi var. Türkiye'nin Libya'daki müdahalesi olmasaydı Rusya, muhtemelen şu anda Suriye'de yaptığını Libya'da yapıyor olurdu ve Avrupa da tabii ki bundan memnun olmazdı." ifadelerini kullandı.

Kremlin sözcüsünden kritik S-400 açıklaması!Kremlin sözcüsünden kritik S-400 açıklaması!

Yusuf, Avrupa'nın Türkiye'nin rolüne saygı duymak ve destek olmak yerine ilk günden bu yana Libya hamlesine karşı tavır aldığını anımsatarak, bunun akıllarda ciddi kafa karışıklarına yol açtığını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    italya görüşme öncesi yumuşatma çıkışları.
    Cevapla
  • Milliyetci 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin çöküşünü çok yakında Ortadoğu ve Afrika keyifle izleyecek
    Cevapla
  • dikk 2 yıl önce Şikayet Et
    miço türkiyeye saldırmaya kalkabilir.yunan saldırganlığına karşı hazır olunmalı. Saldıramaz diye düşünmemek lazım. fransa abd gaza getirebilir 1. dünya savaşından sonra ingilizlerin yunanı kullandığı gibi kullanmaya kalkabilirler.
    Cevapla
  • Serdengeçti 2 yıl önce Şikayet Et
    Tespit güzel, ama "Devlet" aklını hiç unutmamak lazım! Benzerini yeni yaşadık, Ermenistan'a gaz verildi, sonuç ortada, daha da güzel olacak. Şimdi Yunan'a gaz verip bize alan açacak da olabilirler. Perde arkası çok önemli. "Dünya 5'ten büyüktür" boşuna söylenmiyor ya masada yer açacaklar yada Fransayı o masadan kaldıracağız! Yunan mı, o ne ola ki?!
    Cevapla
  • Avşaroğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    1. Dünya Savaşı döneminde ki Türkiye ile günümüz Türkiye'si bir mi? Böyle bir hamle yaparlarsa ilk etapta adaları, sonra Batı Trakya'yı kaybederler. Ha, biz her zaman güçlü ve hazırlıklı olmalıyız. İşte bu nedenlerle Kılıçdaroğlu, İmamoğlu gibi müptezeller ülkemizin başında olmamalı. Bu, Yunan'ın saldırısından daha tehlikelidir. Çünkü, Yunan'a gerek kalmaz, bunlar ülkemizi parçalatırlar.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    " IŞID'ın tek hedefinin İSRAİL değil İRAN olması"???!! IŞID'ı manivela olarak kullanarak Ortadoğuda SUNNİ-Şİİ savaşı körükleyerek "MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA KIRDIRMA" projesi.. Bu arada da Suriye sınırındaki "İSRAİLE YÖNELİK TÜM KIMYASAL BOMBALARI TOPLAYIP AKDENİZDE BİR GEMİDE İMHA EDEN ABD ? "!!!
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    TABANI : Ortadoğuda emperyalizme hizmet için Batı tarafından oluşturulan IŞID'le mücadele/ "TERÖRİZMLE MÜCADELE" kılıfı..//// ORTASI : IŞID'i manivela olarak kullanıp, Ortadoğuda SUNNİ-Şİİ savaşı körüklenmesi ve "MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA KIRDIRMA" projesi //// TAVANI : Dünya çapında "TERÖRİST İSLAM" algısını yerleştirip, müslümanlara Ortadoğu potasında tarruzlar yapılarak, petrol sahalarına konmak ve YAHUDİ ırklarından ilan ettikleri Kürtleri kullanarak, "israil ile Kürtler arasındaki bölgenin İŞİD'den temizlenmesi kılıfını "uzun soluklu" tutarak "VADEDİLMİŞ TOPRAKLAR" amacındaki"HAÇLI SAVAŞII..!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Alçakça anlaşmayı duyurdu!