Almanya'da Aydan Özoğuz, Alman Federal Meclisi Başkanvekili seçildi

Almanya'da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Aydan Özoğuz, Federal Meclis (Bundestag) Başkanvekilliğine ilk kez seçilen Türk kökenli milletvekili oldu.

Almanya'da Aydan Özoğuz, Alman Federal Meclisi Başkanvekili seçildi
Almanya'da Aydan Özoğuz, Alman Federal Meclisi Başkanvekili seçildi
GİRİŞ 26.10.2021 19:57 GÜNCELLEME 27.10.2021 08:53
Bu Habere 258 Yorum Yapılmış

Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından Federal Meclis Başkanvekilliğine, Türk kökenli Aydan Özoğuz aday gösterilmişti.

Bugün ise 20. yasama dönemi için ilk kez toplanan Meclis Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı ve yardımcıları için oylama yapıldı.

AYDAN ÖZOĞUZ, FEDERAL MECLİS'İN BAŞKANVEKİLİ OLDU

Oylamada Aydan Özoğuz, 727 milletvekilinden 544'ünün oyunu alarak başkanvekili oldu.

Diğer başkanvekilleri görevine ise Hristiyan Demokrat Parti'den (CDU) Yvonne Magwas, Yeşillerden (Die Grünen) Claudia Roth, Hür Demokratlardan (FDP) Wolfgang Kubicki, Sol Parti'den (Die Linke) Petra Pau seçildi.

AŞIRI SAĞCI PARTİNİN ADAYI SEÇİLEMEDİ

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) adayı Michael Kaufmann ise seçilemedi.

1967’de Almanya’nın Hamburg kentinde doğan Aydan Özoğuz, 2009 yılındaki genel seçimlerde SPD’den Federal Meclis Milletvekili seçildi.

Özoğuz, 2011 yılında SPD’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevine ve Almanya'da Göç ve Uyum'dan sorumlu Devlet Bakanlığına getirilen ilk Türk kökenli isim olmuştu.

AYDAN ÖZOĞUZ KİMDİR?

31 Mayıs 1967 tarihinde Hamburg'da dünyaya gelen Aydan Özoğuz, 1958 yılında Türkiye'den Almanya'ya çalışmaya giden Gastarbeiter çocuğudur. Ailesinin yaptığı gıda ticaretinde başarılı olmasından sonra Özoğuz, 1989 yılında Almanya vatandaşı oldu. İngiliz edebiyatı ve İspanyolca okuduktan sonra yüksek lisansını insan kaynakları üzerine yaptı. Öğrencilik yaptığı yıllarda Hamburg'da iki yıl süreyle Türk Öğrenci Derneği başkanlığını yaptı. Öğrencilik yaşamının ardından Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin ilk Türk asıllı başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 2001 ile 2008 yılları arasında Hamburg Parlamentosu üyeliği yapmıştır. Özoğuz, Hamburg'da senatör Michael Neumann ile evli olup, iki çocuk sahibidir. Almanya'da 2013 yılında Göç ve Uyum Bakanlığı görevine getirilmiştir.

ERDOĞAN'IN ALMANYA ZİYARETİNE KARŞI ÇIKMIŞTI

Aydan Özoğuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya yapacağı ziyaret öncesi bir açıklama yapmış ve bu ziyaretin gerçekleşmesine karşı çıkmıştı.

Özoğuz, "Şu anda içinde bulunduğu durum gittikçe kötüleşen bir Türkiye'ye tanıklık ediyoruz ve insanlar bunun farkında. Birçok insan şüpheyle yaklaşıyor. Türkiye'nin yardımımıza ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ve bunu her zaman hukuk devleti konularıyla ilintilendirmemiz gerektiği kanısındayım" ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 258
  • NİŞANCI 2 yıl önce Şikayet Et
    Birde kadının soyadı "Özoğuz" Kendi menfaati ve çıkarları için alman vatandaşı oldun bu soyadına yakışır hareket etmiyorsun bizim ATALARIMIZA Ait olan soyadınızı bize iade et kullanma bu asıl sözleri sen biatını golf solf coni vesayire ye yap sen bizden asla değilsin.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın artık ya;anlı şanlı Türk ismini bunlara yakıştırıp durmayı yoksa sizler de mi bu cenahdansınız?
    Cevapla
  • Vatan Delisi. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Türk Olamaz!. Söylemleri ve eylem leri Aziz Milletimiz için Rencide edici bir üslup tur Yazık! Milletimizi Temsile haiz değildir! Aslolan Bizim Manevi Birliğimiz dir.Bizimle uğraşanlar daima sert bir Kayaya Çarpmış gibi Paramparça Olurlar. Böylelerine tavsiyemiz Özüne dönmeleri dir Şayet Türk Vatandaşı ise. Değilse zaten öyle gibi!. Bu Aziz Milletimizin gücü ile uğraşanlar her zaman hezimete uğramaya mahkumdur lar.
    Cevapla
  • RIZA TURAN DAŞKIN 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeniden Büyük Güçlü Türkiye İçin Sultân Fâtih'in Emaneti Âyosofya İstanbul'dan Şükranlarımızı Sunuyoruz Başkanım'Kalbimiz'dedir 2023: Akparti Tarihi'nin En'Büyük Rey.Oy. Alacaktır Zaferle Kazanacaktır Destan Yazacaktır (Cumhurbaşkanımız Manevi Oğluyum) Sivil Anayasamız Acil Çıkmalıdır Recep Tayyip Erdoğan Önderimiz Üstün Başarıları Zekâsı Sayesinde Ülkemiz Başarılar Kazanmıştır Teknoloji İle Zaferler Kazanmıştır Milliyetçi Haraket Partimize Akpartimize Yürekten Bağlıyız Biz'Bize Yeteriz Türkiyem 84 Milyon Vatan Sevdalısıyız İman Dolu Kalplerimizle Kahraman Kazan Yürekli Yiğitlerimiz Birlik Beraberlik İçindeyiz 84"milyon Akparti Ailesiyiz VATAN-AŞKI-İLE- Yââllâh YââBismillâh Allâhuekber
    Cevapla
  • MAruf 2 yıl önce Şikayet Et
    Hainlik yap gözde ol, Almanyada böyle, birde Cem bilmem ne vardı, oda Türkiye'yi karalıyordu. Makam ve para için yapılana bak, yazık. Paranın gölgesinde yatan beş para etmez kişilikler.
    Cevapla
  • RIZA TURAN DAŞKIN 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeniden Büyük Güçlü Türkiye İçin Sultân Fâtih'in Emaneti Âyosofya İstanbul'dan Şükranlarımızı Sunuyoruz Başkanım'Kalbimiz'dedir 2023: Akparti Tarihi'nin En'Büyük Rey.Oy. Alacaktır Zaferle Kazanacaktır Destan Yazacaktır (Cumhurbaşkanımız Manevi Oğluyum) Sivil Anayasamız Acil Çıkmalıdır Recep Tayyip Erdoğan Önderimiz Üstün Başarıları Zekâsı Sayesinde Ülkemiz Başarılar Kazanmıştır Teknoloji İle Zaferler Kazanmıştır Milliyetçi Haraket Partimize Akpartimize Yürekten Bağlıyız Biz'Bize Yeteriz Türkiyem 84 Milyon Vatan Sevdalısıyız İman Dolu Kalplerimizle Kahraman Kazan Yürekli Yiğitlerimiz Birlik Beraberlik İçindeyiz 84"milyon Akparti Ailesiyiz VATAN -AŞKI-İLE- Yââllâh YââBismillâh Allâhuekber
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...