Almanya'da herkes için aşılanma zorunluluğu tartışılıyor

Almanya’da COVID-19 salgınıyla mücadelede genel bir aşı zorunluluğunun getirilip getirilmemesi tartışılırken, Alman Ordusunda askerler için aşı zorunluluğu getirilmesi konusunda hazırlık yapılıyor.

Almanya'da herkes için aşılanma zorunluluğu tartışılıyor
Almanya'da herkes için aşılanma zorunluluğu tartışılıyor
GİRİŞ 23.11.2021 16:53 GÜNCELLEME 23.11.2021 17:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Alman hükümeti, ülkede aşı zorunluluğu getirilmeyeceği yönünde söz vermesine rağmen, artan vaka sayıları ve hastanelerin kapasitenin sınırına gelmesi nedeniyle aşı zorunluluğunu tartışmaya başladı.

Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla geçen hafta yaptığı toplantıda, eyalet başbakanları, riskli gruplarla temasta olan sağlık personeline aşı zorunluluğu getirilmesi için bir yasa tasarısı hazırlamasını istedi.

"TEMASLARI AZALTMAMIZ LAZIM"

Mevcut durumdan endişe duyanlar, bunun yetmeyeceğini ve genel aşı zorunluluğu getirilmesini savunurken buna karşılık bir grup ise, aşı zorunluluğunun mevcut durumda etkili olmayacağını ve anayasa ile uyumlu olmayacağını ileri sürüyor.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, aşı zorunluluğunun etkisinin hemen görülemeyeceğine işaret etti.

Spahn, aşı zorunluluğunun şu andaki sorunu çözmeyeceğini belirterek, "Aşı zorunluğu getirilmesiyle salgındaki bu dalgayı kıramayız. Bunun etkisi çok geç gelir. Şimdi temasları azaltmamız lazım." dedi.

"TEPKİLERE YOL AÇABİLİR"

Aşı zorunluluğunun getirilmesinin sadece yasal bir konu değil, aynı zamanda devlet ile vatandaşlar arasındaki ilişkiyle ilgili de bir durum olduğunu belirten Spahn, aşı olmanın ahlaki ve toplumsal sorumluluk olduğuna işaret etti.

Spahn, aşı zorunluluğu getirilmesine ilişkin henüz cevaplanmamış sorular da bulunduğunu aktardı.

Saarland Eyaleti Başbakanı Tobias Hans da şu anda genel bir aşı zorunluluğu getirilmesine ilişkin yapılan tartışmayı mantıklı bulmadığını ifade ederek, bunun halkta tepkilere yol açabileceği uyarısında bulundu.

KUTUPLAŞMAYI AZALTACAK SAVUNMA

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Michael Theurer ise aşı zorunluluğu getirilmesinin anayasaya aykırı olabileceğini söyledi.

Diğer taraftan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ise genel bir aşı zorunluluğunun sadece COVID-19’a karşı mücadelede yardımcı olmayacağını, aynı zamanda toplumdaki kutuplaşmayı azaltacağını savundu.

Kretschmann, aşı karşıtları ile aşı savunucuları arasındaki ihtilafın derinleşmesinin büyük tehlikelere yol açacağı uyarısında bulundu.

Schleswig-Holstein Eyalet Başbakan Yardımcısı Monika Heinold da aşı zorunluluğunu savunarak, "Salgındaki dramatik gelişme ve çok sayıdaki hastanedeki acil durum göz önüne alındığında 1 Ocak’tan itibaren genel bir aşı zorunluluğu getirilmesi doğru yol olacaktır." ifadesini kullandı.

ANAYASAYA AYKIRI OLAMAZ

Tartışmaya katılan hukukçular ise aşı zorunluluğunun anayasaya uygun olabileceğini belirtti.

Bielefeld Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hukukçu Franz Mayer, bireysel özgürlüğün başkalarının özgürlüğünün ve sağlığının tehlikede olduğu yerde sona ereceğini vurguladı.

Humboldt Üniversitesinden Ulrich Bettis de insanların hayatını korumak için aşı zorunluluğu getirilmesinin haklı sayılabileceğinin altını çizdi.

ASKERLERE ZORUNLULUK

Alman Ordusunda da askerler için aşı zorunluluğu getirilmesi konusunda hazırlık yapılıyor.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı ile askerleri temsil eden kurumların yaptığı toplantıda, COVID-19 aşısının, askerlere uygulanması gereken aşılar listesine alınması konusunda bir anlaşma sağlandı.

YORUMLAR 1
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya asi zorunlulugu getirmeli bu virüs asi olsands bitmeyecek bari ölüm sayisi düssün
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!