Rusya'nın Ukrayna işgali dördüncü gününde: Rusya nükleer kartını çıkardı

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi 4. gününde. Başkent Kiev dahil birçok ilde hava saldırıları sürerken, tüm dünya gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

GİRİŞ 27.02.2022 21:02 GÜNCELLEME 28.02.2022 06:03
Bu Habere 270 Yorum Yapılmış

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı girişimi dördüncü gününde devam ediyor. Gece saatlerinde Kiev kuşatması yeniden başlatılırken bölgeden sık sık çatışma ve patlama sesleri geliyor. 

ABD başta olmak üzere çok sayıda NATO ülkesi Rusya ve Putin'e yönelik yaptırım kararlarını peş peşe duyururken, Kiev ve Moskova arasındaki diplomatik girişimlerden henüz olumlu bir sonuç çıkmadı.

DAKİKA DAKİKA YAŞANAN GELİŞMELER GÜN BOYU HABERİMİZDE...

20:50 Rusya Savunma Bakanlığı, ordularının Ukrayna'da kayıplar verdiğini ancak sayının, Ukrayna tarafından açıklananın altında olduğunu duyurdu.

20:45İsveç hükümeti, Ukrayna'ya hafif silah ve tanksavar yardımı yapacak.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Ukrayna'ya askeri yardım yapmaya karar verdiğini söyledi.Hafif silahların yanı sıra Ukrayna'ya tanksavar da gönderileceğini belirten Andersson, "5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask, 135 bin askere yetecek hazır gıda göndereceğiz. Ayrıca insani yardım için 50 milyon avro ilave destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

20:37 Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Danimarka'nın Ukrayna'ya 2 bin 700 tanksavar füze göndereceğini açıkladı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Ukrayna'ya askeri yardım yapmaya karar verdiğini söyledi.

Hafif silahların yanı sıra Ukrayna'ya tanksavar da gönderileceğini belirten Andersson, "5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask, 135 bin askere yetecek hazır gıda göndereceğiz. Ayrıca insani yardım için 50 milyon euro  ilave destek vereceğiz" diye konuştu.

Bulgaristan hükümeti de Ukrayna’ya insani ve askeri-lojistik yardım yollama kararı aldı. Başbakan Kiril Petkov, konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, "Bugün bir kez daha, kesin ve net bir şekilde Rusya’nın Ukrayna’ya istilasını şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Putin’in haksız şekilde barışçıl Ukrayna’ya saldırısı tüm Ukrayna halkına karşı sağduyu uyandırdı" dedi.

20:36 AB, Avrupa'nın en büyük insani kriziyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Avrupa İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden yıllar sonra ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen Ukraynalıların sayısının 7 milyondan fazla olabileceğini öne sürdü.  Lenarcic, "Uzun yıllardır Avrupa kıtasında  yaşanabilecek en büyük insani krize tanık oluyoruz. Genel olarak insani durum için, şu anda yerinden edilmiş Ukraynalıların beklenen sayısı 7 milyonun üzerinde" dedi.

20:27 G7 ülkelerinin finans liderleri, Rusya-Ukrayna krizini tartışmak için yarın bir araya geleceklerini açıkladı. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Ukrayna'daki için olası yardım seçeneklerimim tarışılacağını açıkladı. Toplantı planlarına aşina bir kaynak Reuters'e, G7'nin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Rusya'nın merkez bankasına yönelik son mali yaptırımları ve önemli Rus ticari bankalarının SWIFT finansal işlemler ağından çıkarılmasını tartışacaklarını söyledi.

G7 ülkeleri Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşuyor.  Avrupa Birliği (AB) de G7 içinde temsil ediliyor.

20:17 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'ya savunma silahları, askeri donanım ve mali desteklerin devam ettiğini söyledi. Kuleba, Putin'in savaşını durdurmak için G7'deki mevkidaşları ile görüştüğünü ve yeni sert yaptırımlar uygulamak için konuştuklarını aktardı. 

19:55 ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Ukrayna'ya yönelik saldırısından dolayı Rusya'yı BM'den izole edebileceklerini ve Rusya'ya baskı uygulamak için ellerindeki tüm araçları kullandıklarını açıkladı.

17:00 Al Jazerra Haber ajansı, Ukrayna ajanslarına dayandırdığı son dakika haberinde, Kiev yakınlarında iki adet Rus savaş helikopterinin düşürüldüğünü iddia etti.

16:50: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefon görüşmesi yaptı.Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, görüşmede Ukrayna konusunda ateşkes sağlanması ve tahliyeler dahil insani durum değerlendirildi.

Çavuşoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ile de telefonda görüştü.Görüşmede özellikle Ukrayna'daki insani durum ve ateşkesin sağlanmasının önemi ele alındı.

GÖRÜŞMELER KESİNLEŞTİ

16:35: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi: Ukrayna-Rusya görüşmesi Belarus-Ukrayna sınırında olacak. Zelensk: Görüşmeler önkoşulsuz olacak.

RUSYA NÜKLEER KARTINI ÇIKARDI

16:13: Putin, Savunma Bakanlığı'na Nükleer güç de kullanma imkanı sunun Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile toplantı yaptı. Toplantının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Putin, “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum.” ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

16:10: Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Savaşa son vermek ve müzakereye başlamak için yollar arıyoruz. Rusya'nın ifade ettiği silahları teslim edin ultimatomuna inanmadık ve bunu yapmadık.

UKRAYNA HEYETİ GOMEL'E GİDİYOR

16:10: Belarus Başkanlık Ofisi, Ukrayna heyetinin Gomel şehrine geleceğini duyurdu.

15:45: Rus medyası Ukrayna heyetinin Gobel'de Rusya ile müzakere etmeyi kabul ettiğini iddia etti.

İSRAİL'DEN ARABULUCULUK TEKLİFİ

15:10 İsrail Başbakanı Putin'e çağrıda bulunarak Rusya-Ukrayna müzakerelerinde arabuluculuk teklifinde bulundu.

Avrupa ülkeleri Rus uçaklarına hava sahasını kapatıyorAvrupa ülkeleri Rus uçaklarına hava sahasını kapatıyor

14:59 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentin savunulmaya devam ettiğini duyurdu. Kliçko, ayrıca başkentte Rus birliklerinin bulunmadığını ve saldırıların başladığı 24 Şubat'tan bu yana Kiev'de biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

14:46 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Zelenski, görüşmeye ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi. 

14:34 Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 368 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

14:15 Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin Harkov kentinden püskürtüldüğünü, bölgenin kontrolünü yeniden ele alındığını açıkladı.

13.30: Almanya Başkanı Scholz: NATO Bölgesinin her karışını korumaya devam edeceğiz. Putin bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor.

Scholz ayrıca NATO sınırlarının savunulması kapsamında 

13.14: Avusturya Çevre, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Leonere Gewessler, ülkesinin hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını duyurdu.

13.40  Belçika Başbakanı, hava sahasını tüm Rus havayollarına kapattıklarını açıkladı. Başbakan Alexander De Croo “Belçika hava sahası vahşide saldıranlara açık değildir” dedi.

13:36 Ukrayna ordusu, sivil direniş hareketine katılan vatandaşlar için bir rehber yayınladı.

Rehberde, "Silahınız veya mühimmatınız olsun ya da olmasın, mümkün olan tüm mücadele yollarını ve araçlarını kullanın" denildi.

Rehberde halktan şunlar istendi:

Yol işaretlerini sökün
Hareketi imkansız kılmak için ağaçları devirin
Ev yapımı yangın çıkarıcı cihazları aktif olarak kullanın
Kilit ulaşım merkezlerini tahrip edin
Gece veya alacakaranlıkta daha aktif olun

13:09 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba yaptığı açıklamada, "Ukrayna'yı ve dünya düzenini savunmak isteyen yabancılar, sizi kendi ülkelerinizdeki Ukrayna'nın yabancı diplomatik misyonlarıyla iletişime geçmeye davet ediyorum. Birlikte Hitler'i yendik, Putin'i de yeneceğiz" ifadelerini kullandı. 

12:45 Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, savaşın başlamasından bu yana Rusya'nın 4 bin 300 asker ve 146 tank kaybettiğini açıkladı. 

12:30 İngiltere Dışişleri Bakanı: Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu durdurulmazsa NATO ile çatışma çıkabilir

12.11: AB yetkilisi, üye ülkelerin çoğunun Rus havayollarına sahalarını kapattığını belirterek, "Kısa süre sonra bu konuda resmi bir karar alınabilir" dedi.

BAYRAKTAR TB-2 PAYLAŞIMI

12:10 Ukrayna Savunma Bakanlığı, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hayat kurtaran Bayraktar neler yapıyor! Chornobayivka, Kherson bölgesi Cehenneme hoş geldin! " sözleriyle Rus ordusuna ait işgal konvoyun Bayraktar TB-2 ile vurulduğu iddia edildi.

12.03: Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, Kiev'in batısının kontrol altına alındığını açıkladı. Sözcü, aynı zamanda "Ukrayna güçleri Harkov'a giren araçların yarısını imha etti. Düşman insiyatifi kaybetti ve Belarus müzakerelerine giderek bunu doğrulamış oldu" dedi. 

SİVİLLER RUS TANKINI DURDURDU

11:31  Ukrayna’da silahlanan siviller, Çernihiv bölgesinde ilerleyen Rus tankını durdurdu. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Koryukivka şehrinin eteklerinde, Chernihiv bölgesinde insanlar düşmanın tanklarının ilerlemesini engelliyor” denildi. Görüntülerde, bir grup silahlı sivil ve güvenlik görevlisinin Rus tankını durdurduğu görüldü.

11.30: Karadeniz'de Ukrayna ve Rus limanını ziyaret eden gemilerde güvenlik seviyesi üst düzeye çıkarıldı.

ZELENSKY'DEN MÜZAKERE ŞARTI: İSTANBUL OLABİLİR

10:34 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Dün gece acımasızdı, sivil altyapı top atışlarının hedefi oldu. İşgal güçleri ambulans dahil her şeye saldırıyor. İşgalci güçler, askeri altyapının olmadığı sivil bölgelere saldırıyor. Minsk görüşmeleri Rusya, Belarus topraklarından Ukrayna'ya saldırmazsa mümkün olabilir. Ukrayna'ya karşı saldırgan tavır içinde olmayan yerlerde müzakereye açığız. Minsk yerine İstanbul, Varşova ve Budapeşte olabilir." dedi. 

KREMLİN: MÜZAKEREYE HAZIRIZ

10:19 Müzakereye hazır olduklarını belirten Kremlin'den gelen açıklamaya göre, Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmeler için Belarus'a ulaştı. Rusya heyeti Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları’nın temsilcilerini kapsıyor.

KİEV'E FIRLATILAN SEYİR FÜZESİ DÜŞÜRÜLDÜ

10:18 Türkiye'deki Ukrayna Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Dakikalar önce Ukrayna Hava Kuvvetleri, Belarus’tan havalanan bir TU-22 bombardıman uçağından Ukrayna'nın başkenti Kyiv'e fırlatılan bir seyir füzesini düşürdü. Bu, Ukrayna ve halkına karşı işlenen başka bir savaş suçudur." denildi.

09.52: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, yurtdışından gelen gönüllüler için yabancı birlik kuracaklarını açıkladı. 

09:50 Rusya ordusu 471 Ukraynalı askeri gözaltına aldığını açıkladı.

09.10 Batıdaki Rivne ve kuzeybatıdaki Lutsk şehirleri için hava saldırısı uyarıları yapıldığı bildiriliyor. Halktan sığınaklara gitmeleri istendi.

08:55 Harkov Valisi Oleg Sinegubov yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi.

-Harkov'a girmeye çalışan Rus birliğinin pusuya düştüğü anlar-

3 BİN 500 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

08:45 Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada Rusya’nın, Ukrayna’da teçhizat ve askeri kayıpları:

Uçak: 16
Helikopter: 18 
Tank: 102
Zırhlı Araçlar: 540
BUK Füze Sistemi: 1
Otomobil Ekipmanları: 20'den fazla
Personel: 3500 +
Esir: 200'den fazla

RUS ASKERLERİ DEMORALİZE OLDU

08:00 Türkiye'deki Ukrayna Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Yüzde yüz gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna’daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar!" denildi.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI REZNİKOV: KİEV'İ 2 SAAT İÇİNDE ELE GEÇİRME SÖZÜ VERENLER ŞUAN NEREDE! GÖREMİYORUM

07:27  Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, işgal girişiminin dördüncü gününde zafer nidalarıyla dolu bir konuşma gerçekleştirdi. Reznikov, "Kiev'i 2 saat içinde ele geçirme sözü verenler nerede? Neredeler? Onları göremiyorum. Bunun yerine kahraman bir ordu, muzaffer bir asker, korkusuz sınır muhafızları, kendini adamış kurtarıcılar, güvenilir polis memurları, yorulmak bilmeyen tıbbi melekler görüyorum. Silaha sarılan, toprak savunma saflarına katılan ve savaşan binlerce vatandaş görüyorum. Çocuklarının ve torunlarının geleceği için. Sevdikleri için. Atalarının anısına. Devletleri için. Herkes seni görüyor, tüm dünya! Önümüzde hala birçok zorluk var. Ama şimdi zaferimize inanan sadece biz değiliz.

Ukrayna savaşı sonrası İsveç ve Finlandiya'da Rusya endişesiUkrayna savaşı sonrası İsveç ve Finlandiya'da Rusya endişesi

Etrafa bak. Birçoğu sonunda korkularını yendi ve Kremlin'e meydan okumaya cesaret etti. Her saat daha fazla insan Avrupa'nın hiçbir yerinde böyle bir ordu olmadığını anlıyor. Bu ordu ve halkımız olmadan Avrupa asla güvende olmayacak. Biz olmadan, Avrupa basitçe var olmayacak. Bu yüzden yardım zaten geliyor, ki bu üç gün önce imkansızdı. Karanlık geri çekilecek. Şafak yakındır" diye konuştu.

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov

BM BİLANÇO AÇIKLADI

07:15 Birleşmiş Milletler, saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna" inanıldığı, bunun nedeninin ise birçok can kaybının henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu kaydetti. Ayrıca CNN, bu gece Kiev’de 6 yaşında bir çocuğun çapraz ateş arasında kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

Son dakika: Ukrayna ordusu 2 Rus nakliye uçağını düşürdü!Son dakika: Ukrayna ordusu 2 Rus nakliye uçağını düşürdü!

FRANSA'DAN RUS ASKERLER İÇİN BELARUS'A BASKI

06:30 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko ile telefon görüşmesinde kendisinden Belarus'ta bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesini istediğini duyurdu.

05.10 Ukrayna, Donbass'ta kaybettiği Luhansk’a bağlı Sievierodonetsk kentini geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.  

PETROL DEPOSUNA BALİSTİK FÜZE

05.00 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya’nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna'nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. Vasilkiy bölgesindeki bir petrol deposu da balistik füzelerle vuruldu.

04.15 Ukrayna Ordusu, Kharkiv'deki saldırıların püskürtüldüğünü ve kentin Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu açıkladı. İmha edilen Rus araçları ve zırhlıların imha edildiği, evlerin hasar gördüğü ve yaralıların olduğu belirtildi.

03.55 Ukrayna Devlet Sınır Muhafızı Servisi'nden yapılan açıklamaya göre; Yılan Adası'nı savunan Ukrayna askerleri sağ olabilir. Ukrayna lideri Zelenski, 13 Ukrayna askerinin adayı savunurken kahramanca can verdiğini ifade etmişti.

02.25 CNN'in haberine göre; Kiev'in güney batısında gerçekleşen iki patlama gökyüzünü aydınlattı. Patlamalarda birinin kent merkezine yaklaşık 20 kilomete mesafede gerçekleştiği bildirildi. İkinci patlama ise Kiev'in batısında, şehrin ikinci büyük havalimanı yolunda yaşandı.

01.45 Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Mush, Stralink uydusu internet servisini Ukrayna'da aktif hale geçirdiğini duyurdu. Bu gelişmeyle Ukrayna'da internet erişiminin engellenmesi zorlaşacak.

01.30 Ukrayna'nın Lviv kentinde Polonya'ya geçmek üzere tren istasyonunda yüzlerce Ukraynalı bekliyor. Sosyal medyada viral olan görüntülerle ilgili "2. Dünya Savaşı yıllarını anımsatıyor" yorumları yapıldı.

00.55 Ukrayna medyası başkent Kiev'de kısa süre için yoğun hava bombardımanı beklendiğini duyurdu.

00.25 ABD Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri John Kirby, Ukrayna’ya hafif silah ve çeşitli mühimmatları içeren 350 milyon dolarlık ek askeri yardım gönderileceğini açıkladı.

00.15 Sivil toplum örgütü OVD-Info, Rusya’da Savaş karşıtı protestolarda toplam gözaltı sayısı 3 bini geçtiğini açıkladı.

00:00 Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, "Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotof kokteyllerini hazırlayın" şeklinde konuştu.

YORUMLAR 270
  • ay-han 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistanı unutma
    Cevapla
  • Diyerbakır 2 yıl önce Şikayet Et
    nükleer var diye saddamı asanlar niye putinide asmıyorlar.
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    sözde nukleer yok. rusya FOAB bombalari kullaniyor gözüküse göre. yeni versiyonlari kücük bi nukleer bomba. 1km yi yok ediyor.
    Cevapla
  • emre19 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa yakında ikinci dünya savaşında ki gibi bir birilerinin ülkelerini işgal edip dünyayı ateşe verirler.hic akıllı düşünmüyorlar hep yikicilar.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayin putin blöf yapiyor müzakere masasina güclü sekilde otura bilmek icin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması