Avrupa Birliği Parlamentosu'ndan Ukrayna kararı! AB üyeliği için başvurmuştu

Ukrayna AB üyeliği için resmi başvuruda bulunmuştu. Avrupa Birliği Parlamentosu, Ukrayna'ya aday statüsü verilmesi kararını tavsiye etti.

GİRİŞ 01.03.2022 22:22 GÜNCELLEME 01.03.2022 23:16
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti.

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, oylamaya katılan 676 milletvekilinden 637'sinin oyuyla geçti. 13 milletvekili aleyhte oy kullandı, 26 milletvekili çekimser kaldı.

BELARUS DA TELİN EDİLDİ

Milletvekilleri, Rusya'nın Ukrayna'yı "tam teşekküllü işgalini" en güçlü şekilde kınayarak Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun saldırıdaki rolünü de telin etti.

AB'nin Ukrayna'ya askeri ve insani yardımları artırması gerektiği belirtilen tasarıda, savaştan kaçan Ukraynalılara geçici koruma statüsü verilmesi ve istihbarat iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.

Tasarıda Ukrayna'ya adaylık statüsü verilmesi için AB kurumlarına çağrı yapıldı, Ukrayna'nın AB ortak pazarına entegrasyonu yönünde çalışılması istendi. Milletvekilleri, Ukrayna'nın adaylık prosedürünün "liyakat" temelinde ilerletilmesini talep etti.

AP milletvekilleri, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların genişletilmesi, Belarus'a yaptırımların artırılması, Rusya'dan gaz ve petrol alımının sınırlandırılması, AB'nin Rusya'ya, Rusya'nın da AB'ye yatırımlarının yasaklanması, Rusya'daki tüm bankaların Avrupa mali sisteminden engellenmesi, Rusya ve Belarus'un SWIFT sisteminden çıkarılması, Rus gemilerinin AB limanlarına girişine izin verilmemesi gibi taleplerde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) katılımı için başvuru dilekçesini imzaladığını bildirdi. Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada,

Tasarıda Batı Balkanlar'a da yer verildi. Milletvekilleri, Rusya'nın Batı Balkanlar'daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden duydukları endişe ile Ukrayna'ya ve AB politikalarına destek veren Batı Balkan ülkelerine takdirlerini metinde ifade etti.

Tasarıda, "Avrupa Parlamentosunun, Sırbistan'ın Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına uymamasından üzüntü duyulduğu, bu durumun Sırbistan'ın AB sürecine zarar verdiği" belirtildi.

Metinde aday ülkelerin AB'nin sadece müktesebatıyla değil, ortak dış ve güvenlik politikalarıyla da uyum içinde olması beklentisi dile getirildi.

YORUMLAR 111
  • müslüm 2 yıl önce Şikayet Et
    almazlar avrupa birliğine savaş halinde olan bir ülkeyle uğraşmaz birlik orası öyle bir yer değil
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    ab demek ilkesizler topluluğu demek
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukraine finladiyayi Kosovo bosna alin korkmayin arkanizdayiz gürcisrani sattiniz gibi Ukraine satmayin
    Cevapla
  • vurucu 2 yıl önce Şikayet Et
    AVruPATt avını bekler sonra pat pat yutar avrupa
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu AB rusyanın ukraynayı tamamen ilhak etmesini istiyor anlaşılan...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak