Ruanda Devlet Başkanı Kageme'den Avrupa'ya değerler dersi

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, "Avrupalılar her zaman değerlerin yüzü olduğunu ve dünyanın geri kalanının onları takip etmesi gerektiğini düşünüyor. Bu büyük bir hata. Sadece Avrupa'nın değil Afrika'nın da değerleri var." dedi.

Ruanda Devlet Başkanı Kageme'den Avrupa'ya değerler dersi
Ruanda Devlet Başkanı Kageme'den Avrupa'ya değerler dersi
GİRİŞ 26.06.2022 18:31 GÜNCELLEME 26.06.2022 18:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ruanda Devlet Başkanı Kagame, Ruanda'nın başkenti Kigali'de düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Hükümet Başkanları Toplantısının (CHOGM) kapanışında konuştu.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kagame, ülkesinde insan haklarının hiçe sayıldığı yönündeki iddialara cevap verdi.

Kagame, "Avrupalılar her zaman değerlerin yüzü olduğunu ve dünyanın geri kalanının onları takip etmesi gerektiğini düşünüyor. Bu büyük bir hata. Sadece Avrupa'nın değil Afrika'nın da değerleri var. Burada, Ruanda'da ve Afrika'da da değerlerimiz var." dedi.

Kagame, her ulusun kendine ait değerleri olduğuna işaret ederek, Avrupa'nın Ruanda'da soykırımın bir parçası olduğunu da anımsattı.

YENİ DÖNEM BAŞKANI RUANDA

CHOGM'nin 26. Dönem toplantısının yapıldığı Ruanda'da Kagame, dönem başkanlığını İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan devraldı.

Kagame, İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinin, birlikte büyümelerini ve bloğun sunduğu fırsatlardan yararlanmalarını sağlamaya kararlı olduğu söyledi.

Topluluğa 2009 yılında katılan Ruanda'nın ardından bu yıl Togo ve Gabon da üyeliğe kabul edildi. Topluluğun üye sayısı 56'ya yükseldi. İngiltere ile tarihsel bağı bulunmayan Gabon ve Togo'nun topluluğa üye olması, İngiliz Milletler Topluluğu'nun yeni dönemde daha kapsamlı bir rol üstleneceği şeklinde yorumlandı.

İngiliz Milletler Topluluğu'nun Afrika, Asya, Amerika, Avrupa ve Pasifik'ten üyeleri bulunuyor. Topluluğun toplam nüfusu ise 2,6 milyar.

Genel sekreterlik görevini yürüten Patricia Scotland yeniden genel sekreterliğe seçildi.

 PRENS CHARLES'TAN KÖLELİK AÇIKLAMASI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'i temsilen, CHOGM'ye katılan Veliaht Prens Charles, toplantının açılışında yaptığı konuşmada kölelik konusuna değinmiş, köleliğin verdiği acı ve bunun kalıcı etkisiyle ilgili "kişisel üzüntüsünü" dile getirmişti.

Tahtın varisi Galler Prensi Charles, İngiliz Milletler Topluluğu liderlerini, köle ticaretinin dehşetini ve sömürge geçmişinin diğer zor yönlerini resmen tanımaya davet etmişti.

Ortak geleceğin gücünü açığa çıkarmak için geçmişi şekillendiren yanlışları da kabul etmenin gerektiğini söyleyen Prens Charles, bu hataların çoğunun, farklı ve bazı açılardan daha düşük değerlere sahip daha erken bir çağa ait olduğunu vurgulamıştı.

 BİR SONRAKİ CHOGM 2024'TE SAMOA'DA YAPILACAK

İki gün boyunca liderler arasında gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerin yanı sıra iş dünyası ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı forumlar ve çeşitli oturumlar düzenlendi.

2 yılda bir yapılan CHOGM toplantısı Kovid-19 salgını sebebiyle 4 yılın ardından ilk defa yüz yüze gerçekleştirildi.

Bir sonraki CHOGM, 2024'te Samoa'da yapılacak ve yeni bir genel sekreter seçilecek.

KAYNAK: AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 5
  • tespit 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupalılar çapulculuktan Osmanlıyı taklit ederek kurtulup bir medeniyet kurdular ama ikiyüzlülüğü çifte standardı ırkçılığı hiç bir zaman bırakmadılar. İyi doğru değerleri Osmanlıdan aldılar ancak onları sadece kendilerinden olanlara uyguladılar diğerlerine yapmadıkları zulüm kalmadı. Dışarıya karşı da medeniyet maskesi taktılar.. Medeniyet deyince mangalda kül bırakmazlar, medeni birkaç davranışı da Osmanlıdan değil yunanlılardan aldıkları palavrasın ağızlarından düşürmezler üstelik. Bunda bile dürüst olamıyorlar.
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet ingiltere uyaniyor... kolelik tarihe karisti kole ulkeleri bunla yuzlesmeye cagirip 60indaki genc veliah bundan siyriliyo. Diger ulkeler kendi degerleri oldugunu ifade ediyor ama sterlinin gucunden faydalanmaya calisiyor. Aci tarafi kolelik adi ortaklik gibi gozuksede gelir paylasim adaleti eski duzenin devam ettigini gosteriyor. Uk nin niye ab den ayrildiginin da nedeni. Gunes batmayan krallik yeni kraliyla eski muhtesem gunlerine donmeye hazirlaniyor. Cine niye kafa tuttugu da anlasildi. 2.6 milyar ingiliz kolesi pardon cinlisi var. Bunu 4 e cikarma pesinde. Bura takip edilmeli. Ingiliz suriye kibris vs derken 19.yy. donme hevesinde bu gozden kacmasin.
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı ''medeniyetinin' üç değeri var. Para-para-para.
    Cevapla
  • kaf.kum.çık. 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal sana.
    Cevapla
  • Kacarova 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunada şükür uyanmaya başladınız
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika İsrail mesajı!
Başkan Altay'dan sessiz sedasız öğrencilere yıllık 126,5 milyon TL destek