İsrail sandığa kan bulaştırdı: Çarpıcı açıklama

İsrailli siyasi analist Yoni Ben-Menachem:, "Gazze Şeridi'nde yaşananlar, gelecek seçimleri etkileyecek siyasi boyutu olan bir askeri operasyondu" dedi.

İsrail sandığa kan bulaştırdı: Çarpıcı açıklama
İsrail sandığa kan bulaştırdı: Çarpıcı açıklama
GİRİŞ 08.08.2022 15:54 GÜNCELLEME 08.08.2022 15:54

İsrailli uzmanlar, Tel Aviv hükümetinin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik 3 günlük saldırılarının birkaç ay sonra gerçekleşecek seçimleri etkileme konusunda siyasi olarak kullanılacağını belirtiyor.

Gazetecilik kökenli Yair Lapid,herhangi bir askeri tecrübeye sahip olmasa da Gazze Şeridi'ne yönelik birkaç gün süren saldırı operasyonunu yöneten İsrail'in geçici başbakanı olarak kayıtlara geçti.

Lapid, İsrail'in daha önce Filistinlilere karşı askeri operasyonlar başlatan siyasi yöneticilerinin aksine Gazze Şeridi'ne 4 Ağustos Cuma günü başlayan ve 7 Ağustos Pazar akşamı sona eren saldırılar sırasında askeri geçmişiyle öne çıkan Savunma Bakanı Benny Gantz'in gölgesinde kaldı.

Ancak hem Başbakan Lapid hem de Savunma Bakanı Gantz, İslami Cihad Hareketi'ne karşı zafer elde ettikleri yönünde kendilerini öne çıkarmaya çalıştı. Dolayısıyla her ikisi de gelecek aylarda yapılacak seçimlerden sonra kurulacak hükümetin başına geçmeye çalışıyor.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 4 Ağustos'tan itibaren düzenlediği saldırılarda 14'ü çocuk 44 Filistinli yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

İsrail ile Gazze'deki İslami Cihad Hareketi arasında Mısır'ın arabuluculuğuyla varılan ateşkesin, 7 Ağustos pazar günü yerel saatle 23.30'dan (TSİ 23.30) itibaren yürürlüğe girdiği duyuruldu.

GAZZE SALDIRILARININ SİYASİ YANSIMALARI

AA muhabirine değerlendirmede bulunan İsrailli siyasi analist Yoni Ben-Menachem, "Gazze Şeridi'nde yaşananlar, gelecek seçimleri etkileyecek siyasi boyutu olan bir askeri operasyondu." dedi.

İsrail'in askeri ve istihbarat birimleri üzerinden İslami Cihad Hareketi'yle ilgili aldığı hassas bilgilerden Gazze'ye saldırı başlattığını savunan Ben-Menachem, İsrail'in edindiği bilgilere göre İslami Cihad Hareketi'nin Gazze sınırlarına yakın bölgelerde büyük bir eylem planı yaptığını söyledi.

Ordunun muhtemel acil bir tehdide karşı saldırıya geçtiğini dile getiren Ben-Menachem, "Yani bu operasyonun birtakım güvenlik gerekçeleri vardı ancak siyasi olarak kullanılacağı kesindir." diye konuştu.

Gazze Şeridi'nde çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu onlarca sivilin can verdiği ve yüzlercesinin yaralandığı saldırıların Başbakan Lapid ile Savuna Bakanı Gantz yönetildiği anlaşıldı.

Nitekim İslami Cihad Hareketi'nden 2 yöneticin de öldürüldüğü saldırı başta olmak üzere Gazze'ye yönelik askeri saldırılarla ilgili açıklamaların çoğu Lapid ve Gantz'in ortak açıklamalarından oluştu.

Ben-Menachem, Lapid ve Gantz'in saldırıları yönetmesine ilişkin geçici hükümet yetkilisi 2 ismin, gelecek seçimlerdeki rakipleri eski Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı Gazze'ye askeri operasyonu kullandıklarına vurgu yaptı.

Gazze'ye yönelik saldırılar sona erdikten sonra Lapid ve Gantz'in seçimlerde kazanımlar elde etmek üzere bunu kullanmaya devam edeceklerini söyleyen Ben-Menachem, "Duyduğum bilgilere göre tüm operasyon, Savunma Bakanı Gantz tarafından yönetildi. Buna karşı siyaset arenasındaki çalışmaları Lapid yürütecek." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına başlamadan önce İsrail'de yayımlanan kamuoyu yoklamalarına göre, 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde Netanyahu, Lapid ve Gantz ortak blokun önüne geçiyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırdığı birkaç günden bu yana ise herhangi bir kamuoyu araştırması yayımlanmadı.

İsrailli siyasi analist Ben-Menachem, özellikle Gazze'ye saldırı sonrası sonuçları açıklanacak anketlerin İsraillilerin nabzını tutacağına işaret etti.

Anketlerin Lapid ya da Gantz için ilerleme gösterse bile asıl sorunun, kasımdaki seçimlere kadar ikisinden birinin halkın güvenini sürdürüp sürdüremeyeceğinin önemine dikkati çeken Ben-Menachem, "En önemli soru: İkisinden biri Netanyahu'nun popülaritesini geçebilecek mi  Sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Ben-Menachem, İsrail'in Gazze saldırılarında İslami Cihad Hareketi liderinin öldürülmesine ilişkin de "İnsanları veya liderleri öldürmenin bir örgütü bozguna uğratacağını düşünmüyorum. İster Fetih ister İslami Cihad Hareketi olsun, edindiğimiz deneyimler bize bunu öğretti." dedi.

KAYNAK: İHA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!