Kafatası olmadan doğan bebeğin hayatını 3D yazıcıyla üretilen kafatası kurtardı

Kafatası olmadan doğan bebek, 3D yazıcıda üretilen yapay kafatası ile hayatta kaldı.

Kafatası olmadan doğan bebeğin hayatını 3D yazıcıyla üretilen kafatası kurtardı
Kafatası olmadan doğan bebeğin hayatını 3D yazıcıyla üretilen kafatası kurtardı
GİRİŞ 16.08.2022 12:56 GÜNCELLEME 16.08.2022 12:58

Geçtiğimiz şubat ayında gerçekleşen olayda Polonya'nın Rzeszow kentinde kafatasının beşte biri ile doğan yeni doğmuş bir bebek için 3D yazıcıdan kafatası üretmeyi başardılar.

Varşova merkezli Sygnis isimli 3D baskı konusunda uzmanlaşmış bir teknoloji şirketi, bebeğin kafatasının tam modelini bir günde basmayı başardı.

Sygnis, bebeğin dosyaları kendilerine ulaştıktan sonra iki mühendisin bebek için gerekli olan kafatasını basmaya başladığını belirtti. Şirket, bebeğin sağlığını riske atmamak için de iki farklı teknoloji kullandıklarını paylaştı. Kafatasının ilk modeli seçici lazer sinterleme (SLS) teknolojisi ile 24 saatte basılırken, ikinci model ise ışığa duyarlı reçinelerin katman katman sertleştirilmesini kapsayan SLA teknolojisi ile 8 saatte basıldı.

SLA teknolojisi ile yapılan baskı, önce uzmanlar tarafından kafatasının analizi ve değerlendirilmesi için yapıldı. Bunun ardından ekip, SLS teknolojisi ile bebeğe yerleştirilecek kafatasını baskılamaya başladı. Bebeğin ameliyatı için 4 günlük bir zaman dilimi olduğu paylaşılırken, kafatasının gelen talepten 26 saat sonra hazır edildiği aktarıldı.

Doğumdan sonra hemen ameliyata alınmasaydı bebek her türlü enfeksiyona açık olacaktı. 

Uzmanlar yapay kafatasının yerleştirildiği bebekte gelecekte birkaç tedavi yapılması gerekeceğini belirtti. Çünkü doğumunda kafasında bulunan 5’te 1’lik kafatası kısmı, gelişmeye devam edecek. 

KAYNAK: HABER7, INTERESTING ENGINEERING
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası’ndan Kanal İstanbul açıklaması: Yer almıyor
Bedava dağıttı, duyan oraya koştu! Markette 30 TL