Kanada'nın bir eyaletinde içeceklere "şeker vergisi" konuldu

Kanada’nın Newfoundland-Labrador eyaletinde başlatılan bir uygulama ile ülkede ilk kez şekerli içeceklere bugünden itibaren "şeker vergisi" konuldu.

Kanada'nın bir eyaletinde içeceklere "şeker vergisi" konuldu
Kanada'nın bir eyaletinde içeceklere "şeker vergisi" konuldu
GİRİŞ 02.09.2022 03:28 GÜNCELLEME 02.09.2022 03:28
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Eyalet hükümetinin "İçeceğinizi Bir Daha Düşünün" sloganı ile başlattığı uygulamayla enerji içecekleri, buzlu çaylar ve teneke kutularda satılanlar da dahil şekerli içeceklerin tamamına litre başına ilave 20 sent (2,8 TL) satış vergisi eklendi.

Newfoundland-Labrador Eyaleti Maliye Bakanı Siobhan Coady, uygulamanın amacının insanları daha sağlıklı içecek seçimleri yapmaya teşvik etmek olduğunu söyledi.

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin aşırı tüketiminin Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına ve diş sağlığının bozulmasına yol açabileceğini kaydeden Coady, uygulamanın Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyeleri, Kanada Sağlıklı Beslenme Stratejisi ve Kanada Gıda Rehberi ile uyumlu olduğunu belirtti.

Çikolatalı süt ve katkısız meyve suları, şekerle tatlandırılmış içecek vergisinden muaf tutulurken, bu kararın okullardaki beslenme programları nedeniyle alındığı bildirildi.

Eyalet hükümeti uygulama ile elde edeceği yıllık 9 milyon Kanada Doları (yaklaşık 125 milyon TL) vergi gelirini, fiziksel aktivite programları, doğum öncesi bebek beslenme girişimleri ve okul gıda programlarına aktaracak.

Öte yandan, Alberta Üniversitesinden bir grup bilim insanının gerçekleştirdiği araştırmada, Kanada genelinde şekerli içecek ve yiyeceklerin neden olduğu sağlık sorunlarının ülke ekonomisine yıllık 5 milyar Kanada Doları yük getirdiği sonucuna ulaşıldı.

Canadian Journal of Public Health dergisinde yayımlanan araştırmada, bu sorunların başını diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların çektiğine işaret edildi.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay bizde olsa muhalefetin ilk sözü şu olurdu: İçeceğimize bile göz diktiler. Şekere zam yaptılar.
    Cevapla
  • niyazi yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    sasirilacak ne var anlamadim bizdekileri bir aciklasaniz burda millet oturup aglar tabi (at gozluler) bunada bisey bulur
    Cevapla
  • Ozan 1 yıl önce Şikayet Et
    Şekerin fazlası bağımlılık yapar ve zehirden farksızdır. Çağımızın en yaygın bağımlılığı şeker bağımlılığıdır. Beyaz şekeri hayatımızdan çıkartamazsak kanser gibi pek çok hastalığa yakalanmamız yüksek ihtimal.
    Cevapla
  • CABBAR 1 yıl önce Şikayet Et
    En tatlı zehir şeker.
    Cevapla
  • kara vicdanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Gavurun ağzının tadı iyice bozuldu güçlü ve bir olmak gerek, ağır ekonomik buhranlardan çıkmanın bir yoluda SAVAŞ tır dikkatli olmak lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak