Petro Poroşenko: Her şey değişti ama Erdoğan'ın rolü aynı

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya-Ukrayna savaşında son yapılan esir takası dahil olmak üzere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oynadığı role dikkat çekerek, bu savaşta Erdoğan'ın arabuluculuk yapabileceğini belirtti.

Petro Poroşenko: Her şey değişti ama Erdoğan'ın rolü aynı
Petro Poroşenko: Her şey değişti ama Erdoğan'ın rolü aynı
GİRİŞ 24.09.2022 06:27 GÜNCELLEME 25.09.2022 07:20
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro  Poroşenko, İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera'ya röportaj verdi.

Kendisi de görevdeyken Donbas'ta çok sayıda esirin takas edildiğinin hatırlatılması üzerine Poroşenko, kendisinin başkanlığı döneminde 4 binden fazla esirin değiştiğini, burada ise 7 ayda bu sayının 500'den az olduğunu belirtti.

"ORTAK OLAN TEK NOKTA: O DA ERDOĞAN'IN ROLÜ"

Durumun farklı olup olmadığı sorulan Poroşenko, "Her şey değişti. Ama ortak olan tek bir nokta var: O da Erdoğan'ın rolü. Kırım Tatarlarına yönelik anlaşmaya ulaşmada da o vardı. O zaman da ilk doğrudan görüşme Putin ve Erdoğan arasındaydı. Şimdi ortaklık Semerkant zirvesinde tekrar etti" ifadelerini kullandı.

"BU SAVAŞTA ARABULUCU OLABİLİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl krizinin çözülmesinde ve şimdi esir takasında rol oynadığı hatırlatılan Poroşenko, "Putin'e baskı yapacak araçlara sahip: Pek çok Rus'un Türkiye'de çıkarı var ama aynı zamanda Erdoğan, Kırım'ın Rusya'ya ilhakını hiçbir zaman tanımadı. Bu savaşta arabulucu olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Putin'in Azak Taburu askerlerini serbest bırakması garip değil mi?" şeklindeki soruya da Poroşenko, "Putin'in tüm propagandası karşısında hiçbir şey imkansız değildir. Erdoğan da bunu biliyor. Putin ile uğraşmak zorunda kaldım ve bununla ilgili üç şey söyleyebilirim: Birincisi; ona asla güvenmeyin çünkü o her konuda yalan söylüyor. İkincisi; ondan korkmayın. Üçüncüsü; Putin'in yalnızca gücün dilinden anladığını unutmayın" yanıtını verdi.

Poroşenko, seferberlik ilan etmenin hassas bir durum olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Putin, 6 bin askerini mi kaybettiğini söylüyor? Peki o zaman, 300 bin yedek askeri seferber etmeye ne gerek var? Ölüler, yaralılar, kayıplarla beraber en az 150 bin adamını kaybetti. Bu arada da Rusya'da gözaltına alınan 2 bin protestocu var. Benzer sayılar yıllardır görülmedi. Bunlar istikrarsızlığın sinyalleridir."

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • Mustafa Sencer 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukraynalı olupda Putin için hayır duası okumasını beklemek abesle içtigal olur Putın yapması gerekeni yaptı ve yapıyor biz Türkiye olarak senelerdir komşularımızla sıkıntıdayız neden çünki ABD nin sınırlarımız konuşlanmasını istemiyoruz haklıyız şu anda aynı durumda olan Rusya tabiiki o da istemiyor ben 30 seneye yakın zandır Rusyadayım bilfinim son 10 senedir yapmayın dedi başta ABD ve onun Arka bahçesi AB ülkeleri dinlemediler Rusya ne yapsaydı pasta mı ikram etseydi sonunda ABD Ukraynalı yalnız bırakacak olan kökü aynı olan halka olacak Arap ülkelerinde olduğu gibi ellerindeki günü geçmiş silahlarıda bitirmek üzereler ne olduysa AB ülkelerine ve savaşanlar oluyor kışın yelkenler iner.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir kuşa YANDAN bakarsanız bacaklarını "TEK", önden bakarsanız bacaklarını "ÇİFT" , bu kuşa ÜSTTEN bakarsanız "HİÇ BACAĞINI GÖREMESSİNİZ". Ama değişmeyen tek gerçek "KUŞUN İKİ BACAĞI OLDUĞU" gerçeğidir. Tıpkı şu anda 6'lı ganyan takımının Türkiye'nin Azeri, Suriye, Irak,Libya, Doğu Akdeniz (Mavi Vatan), ABD ve Yunanistan politikaları başta olmak üzere "emperyalizmin değirmenine su taşıyan" görüntüleri yanında Cumhurbaşkanının bunca ekonomik soruna rağmen "YİNE TEK ÇARE" görüntüsünü sürdürmesi gibi..
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD de baydin neden gorusmedi, bir kaç pozla geçiştirdi. Yahudiler lobicilikte neden önde!!????
    Cevapla
  • Ahmet Kır 1 yıl önce Şikayet Et
    Nedeeen?! Hele bi de... Öğrenek.
    Cevapla
  • Efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne biliyorsun söyle!
    Cevapla
  • Adnan arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Pedro petroo sana son defa anlatacagim dinlersen .güzel kardeşim, yonetiminizi bütün insanligin kendisine köle olarak yaradildigina inanan bir Yahudi ye vermişsin putini suçluyorsun. Birak putini düşünmeyi siz kendi ülkenizi zelenskiden kurtarın,(sen hala konuyu anlamamissin
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk sözğnğn eridir söz verdimi ağızdan çıktımı yerşne getirir. Batılı ülkeler gibi kaypaklık bilmez dürst mert açık sözlüdür batı okusun görsğn insanlık asamlık dersş alsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'