ABD 6. nesil B-21 bombardıman uçağını tanıttı

ABD çok gizli silahının üstündeki örtüyü kaldırdı. B-21 Raider hayalet bombardıman uçağı bugün tanıtıldı. Projede 8 bin kişi çalıştı. 203 milyar dolar harcandı. İddialara göre; üretimde daha önce hiç görülmeyen teknolojiler kullanıldı.

GİRİŞ 03.12.2022 08:59 GÜNCELLEME 03.12.2022 12:54
Bu Habere 241 Yorum Yapılmış

B-21 Raider, 30 yıl aradan geliştirilen son teknoloji bombardıman uçağı olarak tanıtıldı. Programın, California'daki bir Palmdale Hava Kuvvetleri tesisinde yapılan törende, savaş uçağının yalnızca grafik görselleri yayınlandı. Raider'ın sonunda yerini alacağı bombardıman uçağı, B-2 Spirit'e benzediğini görüldü.

Raider'ı inşa eden Northrop Grumman CEO'su Kathy Warden, "Raider, B-2'ye benzese de içine girdiğinizde benzerliklerin sona eriyor. Dahili olarak çalışma şekli, B-2'ye kıyasla son derece gelişmiş bir uçak çünkü teknoloji, artık B-21'in yazılımına ekleyebileceğimiz bilgi işlem yeteneği açısından çok gelişti" dedi.

Warden, adını Tokyo üzerindeki 1942 Doolittle Baskınından alan B-21 Raider'ın menzilini artırmak için B-2'den biraz daha küçük olacağını açıkladı.

"DUYACAKSIN AMA GÖREMEYECEKSİN"

Savunma analistleri diğer değişikliklerin muhtemelen, bombardıman uçağının tespit edilmesini zorlaştırmak için kaplamalarda kullanılan gelişmiş malzemelerin elektronik muhabereyi kontrol etmenin yeni yollarını içerdiği, böylece bombardıman uçağının düşman radarlarını taklit edip başka bir nesne olarak kendini gizleyebildiğini söyledi. Öte yandan B-21'in karşılaşacağı erişim engelleme, alan engelleme sistemlerini yenmesini sağlamak için yeni üretim teknikleri ve malzemeleri kullandığı belirtildi.

Warden, "Düşük görünürlükten bahsettiğimizde, bu inanılmaz derecede düşük görünürlüğe işaret ediyor. Duyacaksın ama gerçekten görmeyeceksin" diyerek uçağın görünmezliğine dikkat çekti.

"EN GELİŞMİŞ HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ BİLE GÖKYÜZÜNDE B-21'İ TESPİT ETMEKTE ZORLANACAK"

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin yaptığı açıklamada, "B-21 Raider, ABD'nin yenilikçilik konusundaki kalıcı avantajlarının bir kanıtıdır. Bu, Bakanlığın ABD'nin bugün ve gelecekte saldırganlığı caydırma yeteneğini güçlendirecek gelişmiş yetenekler oluşturmaya yönelik uzun vadeli taahhüdünün kanıtıdır. ABD caydırıcılığının güçlendirilmesi ve sürdürülmesi, Ulusal Savunma Stratejimizin kalbinde yer alıyor. En gelişmiş hava savunma sistemleri bile gökyüzünde B-21'i tespit etmekte zorlanacaktır" diye konuştu.

Söz konusu bombardıman uçağının ABD Kongresi'ndeki iki partinin güçlü desteği üzerine inşa edildiğini belirten Austin, "Bu destekle birlikte yakında bu uçağı uçuracağız ve ardından üretime geçeceğiz. Bu sıradan bir uçak değil. Bu, ABD'nin hepimizin sevdiği cumhuriyeti savunma kararlılığının vücut bulmuş hali" ifadelerini kullandı.

ÇİN VE RUSYA TEHDİDİ VURGUSU

Pentagon, Çin'in 2035 yılına kadar 1.500 nükleer silaha sahip olma yolunda olduğunu ve hipersonik, siber savaş, uzay yetenekleri ve diğer alanlardaki kazanımlarının ABD ulusal güvenliğine ve özgür ve açık uluslararası sisteme en önemli ve sistemik meydan okuma olarak tanımlamıştı.

ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Deborah Lee James, "21. yüzyılda bir gün Çin ve Rusya'dan karşı karşıya gelme tehdidi gibi çok daha karmaşık tehditleri üstlenmemize izin verecek yeni bir bombardıman uçağına ihtiyacımız vardı. B-21 Raider çok daha zorlu tehditlerin üstesinden gelebilir" diye konuştu.

8 BİN KİŞİ ÇALIŞTI

Northrop Başkanı Tom Jones, uçağın "çok çekişmeli ortamlardaki operasyonlar için optimize edildiğini" söyledi. Jones, geliştirme projesinin 40 eyalete yayılmış 8 binden fazla çalışanı kapsadığının altını çizerek, "Ülkemiz için büyük bir yetenek olacağına dair ilk görüş olduğunu düşünüyorum" dedi.

TESTLERİ SİMÜLATÖRLER İLE DİJİTAL ORTAMDA GERÇEKLEŞİYOR

Altı B-21 Raider'ın 100 adet üretim siparişinin ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tamamlandığı biliniyor.

Raider ilk uçuşunu 2023'ten sonra yapması bekleniyor. Ancak Warden, Northrop Grumman'ın gelişmiş bilgi işlem kullanarak Raider'ın performansını, dijital bir ikizi kullanarak test ettiğini söyledi.

6'INCI NESİL BOMBARDIMAN UÇAĞI

Hava Kuvvetleri, B-21'i altıncı nesil bir uçak olarak adlandırdı. Bu özelliği B-21 Raider’ı en gelişmiş uçak olarak tanımlıyor.

Uçak nesilleri, uçuş teknolojisinin ana aşamaları ile adlandırılıyor. B-21'e kadar dünyanın en gelişmiş savaş uçakları beşinci nesil olarak biliniyordu. 90'lar ve 21. yüzyılın başlarına hakim olan beşinci nesil teknolojisi artık yerini 6’ıncı nesil uçaklara bırakmaya başladı.

Fotoğraf: Northrop Grumman - Doolittle Raiders ekibi ve tim komutanı Yarbay James Doolittle

İSMİNİ ESKİ BOMBARDIMAN TİMİNDEN ALIYOR

Raider, adını Doolittle Raiders olarak bilinen 2. Dünya Savaşı bombardıman mürettebatından alıyor.

Raider’lar Japonya'nın Pearl Harbor'a saldırıp ABD'yi savaşa sokmasından sadece aylar sonra, 18 Nisan 1942'de Tokyo'ya bir saldırı düzenlemek için gönüllü olan 80 Hava Kuvvetleri mensubundan oluşuyordu.

Bombalama baskını Yarbay James Doolittle tarafından planlandı ve yönetilmişti. Tokyo saldırısı USS Hornet'in güvertesinden fırlatılan 16 B-25 bombardıman uçağıyla gerçekleştirilmişti.

Northrop kendi web sitesinde, "Doolittle Raiders'ın, yenilikçi ve cesur ruhu, Amerika'nın yeni nesil bombardıman uçağı B-21 Raider'ın adının ardındaki ilham kaynağı oldu.” ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 241
  • 2023 Seçimleri 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'de B-21 Raider uçaklarını mı yiyecek bu millet diye saldıran Sabetay-Ermeni-Rum kriptoları olmadığı için rahat rahat teknoloji geliştiriyorlar.
    Cevapla
  • Sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    Cirttige gavur biz onu lazerle hallederuk daaa, miyauuuuu...!
    Cevapla
  • Cenk 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD kendilerini yanlışlıkla vuracaklar.
    Cevapla
  • gokhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Gene Amerikalıları kandırıp 203 milyar dolarlarını bit tenekeye yatırmışlar. Ne için? Yeni düşmanlar yaratmak için. Siyonizm asla insana değer vermez.!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yağmacı işğalci hırsız terör destekçisi besleyicisi amerika sonun az kaldı biiznillah mazlumların intikamı alınacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız