Tutuklanan cumhurbaşkanı Castillo, Meksika'dan sığınma talebinde bulunmuş

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Peru'nun tutuklanan Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun siyasi kriz sırasında Meksika'ya sığınma talebinde bulunduğunu açıkladı.

Tutuklanan cumhurbaşkanı Castillo, Meksika'dan sığınma talebinde bulunmuş
Tutuklanan cumhurbaşkanı Castillo, Meksika'dan sığınma talebinde bulunmuş
GİRİŞ 09.12.2022 08:30 GÜNCELLEME 09.12.2022 08:39

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador yaptığı açıklamada, Peru'nun tutklanan son Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun Peru Cumhuriyet Kongresi tarafından görevden alındıktan sonra başkent Lima'daki Meksika Büyükelçiliği'ni arayarak siyasi sığınma talep ettiğini ancak yoldayken tutuklandığını belirtti.

Son dakika: Peru'da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo gözaltına alındıSon dakika: Peru'da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo gözaltına alındı

Obrador, Castillo'nun kendi ofisini arayarak, telefonunun dinlendiğini ve sığınma talebinde bulunmak üzere gideceği Lima'daki Meksika Büyükelçiliği'nde kendisine kapının açılmasını rica ettiğini söyledi. Bunun üzerine Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard'ı arayan Obrador, kendisine Meksika'nın sığınma geleneğine uygun bir şekilde Castillo'ya büyükelçilikte kapının açılması talimatı verdiğini ifade etti.

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador

LİMA'DAKİ MEKSİKA BÜYÜKELÇİLİĞİ KUŞATILDI

Obrador, Castillo'nun Lima'daki Meksika Büyükelçiliği'ne ulaşmadan gözaltına alındığını belirtirken, o sırada Peru polisinin büyükelçilik binasını kuşattığını ve bazı vatandaşların da polise destek verdiğine dikkat çekti. Obrador ayrıca konuşmasında, "Biz Pedro Castillo'nun insan haklarına saygı duyulmasını, gerçek yasalara göre yargılanmasını ve ailesinin korunmasını istiyoruz. Geriye kalan siyasi konuları zaten Dışişleri Bakanlığımız yakından takip edecek" ifadelerini kullandı.

Peru'nun tutuklanan Devlet Başkanı Pedro Castillo

BOLUARTE, PERU'NUN İLK KADIN DEVLET BAŞKANI OLDU

Görevden alınan Castillo'nun yerine ise, Devlet Başkan Yardımcısı olan 60 yaşındaki solcu avukat Dina Boluarte getirildi. Boluarte, ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu. Peru'da dün Castillo kendisini görevden almak isteyen Peru Cumhuriyet Kongresi'ni feshederek olağanüstü hal ilan ettiğini açıklamıştı. Kongre ise, 53 yaşındaki solcu Castillo'nun kararına uymayacağını bildirerek oturuma devam etmiş, yapılan oylama sonucunda Castillo'nun görevden alınması kararı almıştı. Peru Devlet Başkanı olarak 17 ay görev yapan ve bu süre boyunca defalarca yolsuzlukla suçlanan Castillo'yu Cumhuriyet Kongresi, daha önce 2 kez daha görevden almak için girişimde bulunmuştu.

Dina Boluarte

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!