Rusya'dan Ermenistan'a Laçın Koridoru tepkisi: Bu kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde görev yapan Rus barış gücü askerlerini eleştirmesinin ardından, askerlerine yönelik "aleni saldırıların kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

GİRİŞ 31.12.2022 09:17 GÜNCELLEME 31.12.2022 09:35
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış
  • Ermenistan, Dağlık Karabağ'daki değerli madenleri yasa dışı yollarla satmaya çalışıyor. Azerbaycanlılar ise durumu Laçın Koridoru'nda protesto ediyor. Bölgede yer alan Rus barış gücü durum karşısında sessiz. Paşinyan ise, bölgeye BM barış gücünün gelmesini istiyor. Moskova, "Azerbaycan'ın da onayı gerek" diyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada, "Barış güçlerimize yönelik her türlü aleni saldırı ve provokasyonu, Ermenistan-Azerbaycan normalleşme sürecine somut zararlar veren kabul edilemez ve kasıtlı eylemler olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Hükümet toplantısı sırasında konuşan Paşinyan, "Rus barış güçlerinin davranışları bizim için kabul edilemez. Azerbaycan'ın Ermenileri Dağlık Karabağ'dan çıkarma girişimlerinin sessiz tanıkları haline geldiler. Rus askerleri bölgedeki istikrarı sağlamada yetersiz kalacaksa yerini BM barış gücüne bırakmalı" demişti.

Aliyev: 'Doğal kaynaklarımızı sömürenler uluslararası hukuk normuna göre suçludur'Aliyev: Doğal kaynaklarımızı sömürenler uluslararası hukuk normuna göre suçludur

Rus Barış Gücü, Karabağ'ı talan ediyor!Karabağ'ı talan ediyorlar

AZERBAYCAN'A AİT MADENLERİ YASA DIŞI YOLLARLA SATIYORLAR

Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki tek kara bağlantısı olan Laçın Koridoru, uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprağı olan bölgedeki madenlerin yasa dışı işletildiği gerekçesiyle protesto düzenleyen Azerbaycanlı aktivistler tarafından 12 Aralık'tan beri bloke edilmiş durumda.

Erivan, Dağlık Karabağ'da yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni'nin bu blokaj nedeniyle gıda, ilaç ve yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Paşinyan'dan Putin'e Laçın Koridoru tepkisiPaşinyan'dan Putin'e Laçın Koridoru tepkisi

Rusya'dan Paşinyan'ın Karabağ talebine cevap: Azerbaycan'ın da onayı gerekRusya'dan Paşinyan'ın Karabağ talebine cevap: Azerbaycan'ın da onayı gerek

AZERBAYCANLILARIN LAÇIN KORİDORU'NDAKİ PROTESTOSU

Azerbaycan, Ermeni nüfusun yaşadığı ve geçici olarak Rus güçlerin konuşlandırıldığı Azerbaycan topraklarında madenlerin yasa dışı işletilmesi ve bunun sonucunda çevreye verilen zararın araştırılması ve denetimi amacıyla 10 Aralık'ta bölgeye uzman ekipler göndermiş, bu ekiplerin bölgeye girişi Ermenilerce engellenmişti.

Bu durum üzerine Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları üyeleri ile aktivistler, Azerbaycan topraklarındaki madenlerin yasa dışı işletilmesinin önlenmesi talebiyle 12 Aralık'ta Laçın Koridoru'nda protesto başlatmıştı.

2020'de savaşı bitiren barış anlaşmasıyla, Ermeni nüfusunun Dağlık Karabağ'da yaşamasına izin verilmiş, bölgeye Rus barış gücü girmişti. Geri kalan tüm bölgelerden ise Ermeni güçlerinin çekilmesi kararı çıkmıştı. Laçın Koridoru'yla da Dağlık Karabağ'ın kara bağlantısı sağlanıyor.

Ermeni yetkililerin, Laçın Koridoru'ndan sivillerin geçişine izin verilmediği yönündeki iddiaları Azerbaycan Dışişleri Bakanlığınca yalanlanmış ve Bakanlık, yolun Rus güçlerinin barikatları nedeniyle kapalı olduğunu, sivil geçişler için herhangi bir engelin bulunmadığını belirtmişti.

Göstericiler, Azerbaycan topraklarındaki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerde kullandığı tek güzergah olan ve Laçın Koridoru diye bilinen yolda "ekolojik teröre son verilmesi" sloganları ve pankartlarla taleplerini dile getiriyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 59
  • Haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin BM barış gücünü getirirse kendisini kuşatırlar. Azerilere müsade etsin.
    Cevapla
  • Ali aksoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel yapilmiş bir harita,güzel bir grafik görümlü!
    Cevapla
  • Birbibilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani Kadabağ bölgesi kurtarılmıştı. Böyle mi kurtarıldı. Kurtarıldı ise orda yabancı güçlerin Ermeni milislerin ne işi var. Derhal tüm sahaya devlet güçlerinin el koyup hakim olması. Tüm şehir ve mahaller tüm Azerbaycanlıların yerleşimine açılması dolayısıyla da buradaki ayrılıkçı Ermeni derebeyliğine son verilmesi gerekir. Kararı beğenmeyen Ermenilerin Ermenistana taşınabilmeleri için de gerekli siyasi, hukuki ve ekonomik destek Azedbaycan devletince verilmelidir.
    Cevapla
  • Zeyd 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen ya hani kurtarilmisti ne oluyor nw gidiyor anlamıyorum batı halen orda galiba Rabbim vatanimizi hainlerden vatinimizda gözü olanların içimizdeki hainlere Firsat verme Rabbim Âmin
    Cevapla
  • VATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    kovun ermenileri gitsin. Yerimizden yurdumuzdan ettiler neden oturmalarına sömürmelerine izin verelim
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden baris yapildi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor: Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuştu