Japonya ve Güney Kore, Bayraktar TB3'ü şimdiden takibe aldı

İlk uçuşunu 2023 içinde yapması planlanan Bayraktar TB3'ü, Japonya ve Güney Kore'nin şimdiden yakın takibe aldığı yazıldı. TCG Anadolu'yla birlikte bir güç çarpanı oluşturacak Bayraktar TB3, Amerikalı bir firmayla da yarış içinde.

GİRİŞ 03.02.2023 10:53 GÜNCELLEME 03.02.2023 13:50
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin savunma sanayii, insansız hava araçlarıyla artık dünyanın sayılı ülkeleri arasında gösteriliyor.

Suriye, Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna'da yaptıklarıyla adını duyuran Bayraktar TB2'ye bir yenisi daha ekleniyor.

Bugüne kadar ağırlıklı olarak karada konuşlu ve normal pistlerden iniş-kalkış yapan SİHA'ların durumunu Bayraktar TB3 değiştirecek.

FARKLI MÜHİMMATLAR KULLANILABİLİR

TB3 ile kısa pistlerden kalkış imkanına kavuşacak olan Türkiye, bu yıl ilk görevine çıkacak olan yerli üretim TCG Anadolu üzerine konuşlandıracak.

Türkiye, yıllar içinde mühimmat konusunda ciddi bir çeşitlilik sağlayarak ciddi bir vuruş kabiliyetine erişti.

Ağırlıklı olarak deniz ortamında çalışacak olan TB3, farklı mühimmatlar kullanabilir. Karadaki hava dinamikleriyle denizin ortasındaki şartlar birbirinden çok farklı olabiliyor. Bulutlu havalar, yoğun sis ve korozyon akla gelen ilk dezavantajlar olarak öne çıkıyor.

Lazer güdümlü mühimmat bu tür havalarda haliyle pek etkili olamıyor. Bu kapsamda görüntüleyici kızılötesi güdüme sahip ya da radar güdümlü mühimmatın TB-3 ile daha da öne çıkması sürpriz olmaz. SAHA EXPO'da Baykar ile ROKETSAN'ın imzaladığı anlaşmayı bu gerçeklik üzerinden okumakta fayda var.

JAPONYA VE GÜNEY KORE'DEN YAKIN TAKİP

TB3'ün kanatları katlanabilen çok az sayıdaki insansız hava aracından biri olacağı gerçeği, söz konusu platformun ihracat potansiyelini de oldukça yukarı taşıyor.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre; "kanatları katlanabilir" SİHA olma özelliğine sahip olacak TB3'ü, teknoloji devi Japonya ve Güney Kore yakın takibe aldı.

Bunun yanı sıra, TCG Anadolu benzeri deniz platformlarına sahip tüm ülkelerin TB3'le yollarının kesişme ihtimali bir hayli yüksek.

ABD DE AYNISINI YAPACAK

Amerikalı General Atomics Aeronautical Systems şirketi, MQ-9B Reaper'ın katlanır kanatlı varyantı üzerinde çalışıldığı duyuruldu. Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar da "Amerikalı bir firma, 'kısa pistli gemiler için S/İHA'yı ilk biz yapacağız' diye yayında bulundu ancak bakalım kim önce yapacak" cümlesiyle ABD'li rakibine meydan okumuştu.

Bayraktar TB3'ün, TCG Anadolu'la birlikte bir güç çarpanı ouşturması bekleniyor.

BAYRAKTAR TB3'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

  • Uzunluk: 8.35 metre
  • Yükseklik: 2.6 metre
  • Kalkış Ağırlığı: 1.450 kilogram
  • Maksimum seyir hızı: 125 knots-160 knots (300 km/s)
  • Faydalı yük kapasitesi: 6 silah istasyonu-280 kilogram
  • Havada kalış süresi: 24+ saat
  • Katlanır kanat yapısı
  • Kısa pistli uçak gemilerinden otomatik kalkış ve iniş kabiliyeti
  • Görüş hattı ve ötesi haberleşme
  • SATCOM uydu bağlantısı
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 11
  • İbraam 1 yıl önce Şikayet Et
    Joponları çok iyibir millet zannetmek.japonlar hakkında birşeyler öğrenmeye ihtiyacınız var demektir.güney Kore 100 bine yakın kadın japon askerlerine dava açmışlardı.ki böyle sıtretejik silahları neden birilerine satmak zorunda mıyız.araba bilgisayar telefon olsa sıkıntı olmazdı sıtretejik silahların şu günlerde birilerine satmak büyük bir hatadır ..
    Cevapla
  • Gayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    Zillet ittifakı bu seçimleri kazanırsa, bu Siha'lari gömerler ve fabrikaları'da Heykel fabrikası yaparlar. İnanın abartmıyorum.
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslında DRONE (silahlı kamikaze insansız uçak) filoları (sürüleri) nin bir uçak gemisinden havalanması fikrinin sahibi orjinal olarak JAPONLAR. WW2 nin sonlarında denemişler. Kime niyet kime kısmet. Normal bir uçak gemisi battığında RESMEN BİR ŞEHİR yok oluyor. ANADOLU; çok mantıklı. Japoonların yetenekleri ile daha iyi noktaya gelebilir. Savaş sınırlı kaynakları tüketme yarışı olmaması için BU tarz MALİYET etkin projeler lazım. Silah arkadaşımız G.KORE liler; son Kuzeyin Drone saldırısından sonra Büyük RESMİ gördü.
    Cevapla
  • Ağaçkakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayal bile edemediğimiz şeyler bir bir gerçek oluyor. Rabbime şükürler olsun. Gece gündüz emek verenlerden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • bilge 1 yıl önce Şikayet Et
    hey MAŞAALLAH. uçmuyor sanki, havada dans ediyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?