‘Uygur Türk’ü öğrenci Çin’de kayboldu’ iddiası

Güney Kore’de doktora eğitimi alan Uygur Türkü Abduveli’nin arkadaşını ziyaret etmek için Hong Kong’a gittiği, havalimanında Çin polisi tarafından sorguya çekilmesinin ardından kendisinden bir daha haber alınamadığı öne sürüldü.

‘Uygur Türk’ü öğrenci Çin’de kayboldu’ iddiası
‘Uygur Türk’ü öğrenci Çin’de kayboldu’ iddiası
GİRİŞ 28.05.2023 13:31 GÜNCELLEME 28.05.2023 13:34
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Uygur Haber’de yer alan iddiaya göre, Güney Kore’de doktora eğitimi alan Uygur Türkü Abduveli Abdurahman, 10 Mayıs 2023’te bir arkadaşını ziyaret etmek için Hong Kong’a gitti. Ancak o akşam arkadaşına, havaalanına varınca Çin polisi tarafından sorguya çekildiğini belirten bir kısa mesaj gönderdi. Abduveli Abdurahman’dan bir daha haber alınamadı.

Arkadaşı, Abduveli’nin güvenliğinden endişe ederek kendisinin ortadan kaybolduğu iddiasıyla açıklama yaptı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ’NDEN MESAJ

Uluslararası Af Örgütü 26 Mayıs 2023 tarihinde Abduveli hakkında bir çağrı metni yayımladı. Metinde şu ifadeler kullanıldı:

“Bu ayın başlarında Güney Kore’den Hongkong’a geldiğinden beri kayıp olan, yasal bir süreç olmaksızın Çin anakarasına yasadışı bir şekilde iade edilme; keyfi gözaltı ve işkence riskiyle karşı karşıya kalma riski olan bu Uygur öğrencinin nerede olduğu ve akibeti hakında Hong Kong yetkilileri bir açıklama yapmalı.”

“AKIBETİ ENDİŞE VERİCİ”

Uluslararası Af Örgütü Çin Araştırmacısı Alkan Akad, “Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik işlediği insanlığa karşı suçlar ve deniz aşırı seyahat eden Uygurlara yönelik devam eden takip ve tehditleri göz önüne alındığında, Abduveli Abdurahman’ın akıbeti derinden endişe verici.” dedi.

KAYNAK: UYGUR HABER
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 4
  • Misafir1 11 ay önce Şikayet Et
    Turkiye Cin e ambargo koysa bu olay cozulur. Bogazlari Cin mali tasiyan gemilere yada Cin e giden gemilere kapatabiliriz.
    Cevapla
  • Adil 11 ay önce Şikayet Et
    Çin Uygurlara karşı politikasını yumuşatmalı. Bu kadar sert kurallar insan haklarına aykırı.
    Cevapla
  • Misa 11 ay önce Şikayet Et
    Kahrolsun çin
    Cevapla
  • net 11 ay önce Şikayet Et
    whatsapp vs çin dahil istihbarat servislerini veri satıyor mesajlarınıza paylaşımlarınıza dikkat edin. takma isimle açtığınız hesapları gerçek isminizle eşleştirebiliyor bütün sistemler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Belçika Başbakanı Alexander De Croo duyurdu... AB'de İsrail'e karşı büyük darbe hazırlığı
Benzin ve motorine indirim geliyor