Köy felaketten metrelerle kurtuldu

İsviçre'de bir köy, 2 milyon metreküplük bir kaya kütlesinin kaymasıyla oluşan heyelandan metrelerle kurtuldu. Jeologların uyarıları üzerine mayıs ayı ortasında tahliye edilen köyde can kaybı yaşanmadı.

Köy felaketten metrelerle kurtuldu
Köy felaketten metrelerle kurtuldu
GİRİŞ 17.06.2023 14:46 GÜNCELLEME 17.06.2023 14:49

İsviçre'nin Brienz köyü, kayaların altında kalmaktan metrelerle kurtuldu. Mayıs ayının ortasında jeologların uyarıları üzerine tahliye edilen 70 nüfuslu köyün tepesinde bulunan kayaların üçte ikisini oluşturan, yaklaşık 2 milyon metreküp kaya gürültüyle aşağı indi. Olayda hiçbir bina hasar görmese de köylüler hâlâ Brienz'e dönemiyor. Bunun nedeniyse tepede, her an düşme riski bulunan 1 milyon metreküp daha kaya olması.

KAYALAR ON YILLARDIR HAREKET HALİNDEYDİ

Mayıs ortasında jeologların uyarıları üzerine, 70 kişinin yaşadığı bu köyün tamamı tahliye edilmişti. Köyün yakınındaki tepede bulunan kayalar on yıllardır hareket halindeydi. Fakat bu yıl bahar aylarında kayaların hareketi hızlandı ve heyelan uyarısı verildi.

Brienzliler mayıs ayında yalnızca iki gün içinde evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Başlangıçta kısa süreliğine köyden çıkarılacaklarını düşünen köy halkı, beklenen heyelanın bir aydır gerçekleşmemesi üzerine yetkililere tepki göstermeye başlamıştı. 15 Haziran Perşembe gecesi ise uzmanların uyardığı olay gerçekleşti.

"CİDDİ YARALANMALARA YOL AÇABİLİR"

Köy yönetiminin sözcüsü Christian Gartmann, olayla ilgili açıklama yaparak, aşağı yuvarlanan kayaların birbirine çarpmasıyla çok daha hızlı parçaların etrafa saçıldığını, bunların pencereleri kırdığını ve ciddi yaralanmalara yol açabileceğini belirtti.

Brienz'in durumunun iklim değişikliğiyle ilişkili olup olmadığı da tartışılıyordu. İsviçre Alpleri küresel ısınmadan en çok etkilenen yerlerden. Buzulların erimesi, altlarındaki dağlardaki kayaları bir arada tutan bu tabakanın kaybolması anlamına geliyor.

Öte yandan, Brienz'de tepede bir buzul tabakası hiç olmamıştı. Ama oradaki heyelan da bu yıl bahar aylarındaki aşırı yağışlarla ilişkilendiriliyor. Bu yağışların da küresel ısınma nedeniyle daha yoğun olduğu düşünülüyor. Yağmur nedeniyle toprağın suya doyması, kayaların kayışını hızlandırmıştı. Heyelan İsviçre ve Almanya basınına da yansıdı.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu dönemi! Yeni GİK'te ilginç detay! Akşener iddiası
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı