Hamas'ın elindeki esirler: Onlarca ülke Türkiye'den yardım istedi

7 Ekim'deki operasyon sonrası 150'den fazla kişiyi esir alan Hamas'la iletişim kurmakta zorlanıldığı kaydedildi. Vatandaşlarını kurtarmak isteyen ülkeler, Türk istihbaratından yardım istedi.

GİRİŞ 16.10.2023 12:57 GÜNCELLEME 16.10.2023 16:32
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği operasyon sonrası Gazze’ye götürdüğü esirlerin akıbetini tartışıyor. Aralarında çok sayıda yabancının da olduğu 150'den fazla kişi, Hamas tarafından rehin alındı. Hamas, Gazze'ye saldırılar durmadan elindeki esirleri bırakmayacağını açıkladı.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ), vatandaşlarını Hamas'tan almak isteyen çok sayıda ülkenin Türkiye'deki diplomatlara ve istihbarat yetkililerine başvurduğunu yazdı. Birçok ülkenin kapalı kapılar arasında vatandaşlarının bırakılması için büyük çaba sarf ettiği belirtilen haberde, ABD ve müttefiklerinin de Hamas'la temas halindeki Türkiye, Mısır ve Katar'la görüştüğünü aktardı.

"HAMAS KOMUTANLARI TELEFONLARI AÇMIYOR"

İsrail, esirler konusunda Hamas'la pazarlığa girmediklerini bildirirken, WSJ'ye konuşan bir Mısırlı yetkili, "Hamas'la iletişimi olan her ülke bunu denedi ama telefonlarını açmıyorlar ve onlara ulaşmak imkansız." dedi.

Haberde, Türkiye'nin rehinelerin durumu konusunda Hamas'tan yeterli cevap alamadığı, Gazze'de kaç rehine olduğunun bile tam olarak anlaşılamadığı kaydedildi. Habere göre Hamas, Türkiye'ye gönderdiği mesajda, "İsrail, elindeki binlerce Filistinli rehineyi serbest bırakmadan esirleri bırakmayacağını." bildirdi.

"BİRÇOK ÜLKE BİZİMLE TEMASTA"

Gazeteye konuşan bir Türk istihbarat yetkilisi, "Birçok ülke, özellikle de Batılı ülkeler Ankara’yla temas halinde. Bizden mesajlarını gizlice iletmemizi istiyorlar." diyerek, İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarının iletişimi zorlaştırdığına dikkati çekti.

Türkiye'nin, Hamas'a elindeki yaşlı ve çocukları serbest bırakma çağrısı yaptığını söyleyen yetkili, "Şu anda Gazze'deki fiziksel durum müzakereler gibi konular için uygun koşulları sunmuyor." dedi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 110
  • Tabi yaa 6 ay önce Şikayet Et
    Peki o onlarca ülke başlarına bomba yağdırılan Filistinli ana baba çocuklar için birşey yapıyor mu?
    Cevapla
  • Filistinli 6 ay önce Şikayet Et
    İsrail önce hapishanede ki Filistinlileri serbest bıraksınlar ondan sonra konuşsunlar niye israililer can Filistinlilerin canı patlıcan mı
    Cevapla
  • diyarbakirli 6 ay önce Şikayet Et
    gavurlarin basi dertte oldugu zaman bizi dusunuyorlar, olaylar gicince saldiriya devam ediyorlar. Turkiye kendi isine baksin, libyada dunyanin vatandaslarini kurtadik, pandemi zamaninda tum ulkelere ventalitor gonderdik ve aklima gelmiyen daha nerler neler yardin etik. biz marsa adam gondersek kimseye yaranamayiz artik kendi isimize bakalim.
    Cevapla
  • zafergülten 6 ay önce Şikayet Et
    biraz eskiler bilir,bi zaman önce küçükken yazlık sinemaya gittiğimizde filmden önce 10 dakka kadar Kıbrıs ta Rum ların katlettiği Türkleri gösteriyorlardı,gazeterlerde çıkıyor,sinemalarda gösteriliyordu,banyoda katledilmiş aile hala aklımda,o zaman neredeydi bizden yardım isteyenler,kim ses çıkardı rahmetli Ecevit ten başka bu duruma.
    Cevapla
  • Kibrisli 6 ay önce Şikayet Et
    Ecevit ingilterye gitmisti ve Erbakan emri vermisti
    Cevapla
  • Okur 6 ay önce Şikayet Et
    Bence Biden Ankaraya gelip talepleri iletsin. Ondan sonra bakariz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...