Uluslararası Adalet Divanı'ndan Karabağ’a geri dönmek isteyen Ermeniler için karar çıktı

Uluslararası Adalet Divanı, Karabağ’a geri dönmek ve ayrılmak isteyen Ermenilerin güvenliğinin Azerbaycan tarafından sağlanacağını açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan Karabağ’a geri dönmek isteyen Ermeniler için karar çıktı
Uluslararası Adalet Divanı'ndan Karabağ’a geri dönmek isteyen Ermeniler için karar çıktı
GİRİŞ 17.11.2023 23:03 GÜNCELLEME 17.11.2023 23:03
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Uluslararası Adalet Divanı, “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (IAOKİS)” çerçevesindeki yükümlülüklere uygun olarak Azerbaycan'ın, 19 Eylül’den sonra Dağlık Karabağ’a geri dönmek isteyen ve Karabağ’dan ayrılmak isteyen kişilerin geçişlerini güvenli, engelsiz ve hızlı bir şekilde yapabilmelerini garanti altına alacağını açıkladı.

ERMENİLERİN GÜVENLİĞİ AZERBAYCAN'DAN SORULACAK

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik olağanüstü tedbir talebiyle ilgili kararını bildirdi. Yargıç Joan Donoghue tarafından açıklanan ve 2'ye karşı 13 oyla kabul edildiği belirtilen kararda, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, “Azerbaycan, 19 Eylül 2023'ten sonra Dağlık Karabağ'ı terk eden ve Dağlık Karabağ'a dönmek isteyen kişilerin güvenli, engelsiz ve hızlı bir şekilde dönmelerini sağlayacak. Dağlık Karabağ’da kalan ve ayrılmak isteyen kişilerin ise güvenli, engelsiz ve hızlı bir şekilde bölgeden ayrılmalarını sağlayacak" denildi.

Kararda ayrıca, "19 Eylül 2023'ten sonra Dağlık Karabağ'da kalan veya Dağlık Karabağ'a dönen ve burada kalmak isteyen kişilerin, bölgede kaçmalarına neden olabilecek güç kullanımına veya korkutmalara maruz kalmamaları sağlanacak” ifadeleri kullanıldı.

Karara göre Azerbaycan’ın, 1 numaralı bentte tanımlanan ve gerekli haklara sahip olan kişileri ilgilendiren kayıt, kimlik, özel mülkiyet belgelerini ve kayıtlarını koruması ve muhafaza etmesi de gerekiyor. Öte yandan mahkeme, kararın alındığı tarihten itibaren 8 hafta içinde belirtilen geçici tedbirlerin yürürlüğe girmesi yönünde atılan adımlara ilişkin Azerbaycan tarafının bir rapor sunmasını istedi.

KAYNAK: İHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 88
  • Vilayet nesibov 5 ay önce Şikayet Et
    Bu mikroplardan kurtulmak lazımdır dünya mahkemesi ne derse desin
    Cevapla
  • Huseyin Sedat 5 ay önce Şikayet Et
    Adalet divanı karabag için 30 senedir nerede idi ?
    Cevapla
  • Hüseyin kurt 5 ay önce Şikayet Et
    Azerbaycan Ermenileri almamalı hatta kalan varsa onlarida sürmeli, adalet duvani önce İsrail'e Baksin, azebaycanin işine karismasin
    Cevapla
  • Hsnzdsnszh 5 ay önce Şikayet Et
    Haber 7100.Yıl Uluslararası Adalet Divanı ; Adalet Karabağda Türkler katledilirken yoktu da şimdi bunları geri döndürmek içinmi ortaya çıktı
    Cevapla
  • Nihat akman 5 ay önce Şikayet Et
    Uluslar Adalet Divanın veya BM kararları bir tek Türklere mi uygulanıyor? Niye Filistinlilerin geri donusu için bir karar yok, niye Irakta Türkmenlerin özel mülkiyetinin Kürtlere devrine göz yumuldu, tapu daireleri yağmalandı? Niye Bosna'da onlarca insan kıyıma uğrarken bir karat alınmadı? Dünyanın gözü önünde Filistin halkı yok edilirken bu kuruluşların sesi raporu, kararı niye yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’