AB'den Türkiye açıklaması! 'Kilit ortak' deyip çağrı yaptılar!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin, Birliğin genişlemesine ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin aday ülke ve birçok ortak çıkar alanında kilit ortak olduğu yinelenirken, siyaset ve ekonomi başlıklarında eleştirilere yer verildi.

GİRİŞ 13.12.2023 02:36 GÜNCELLEME 13.12.2023 09:48
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

AB ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlarının oluşturduğu Genel İşler Konseyi, 2023 için son kez Brüksel'de toplandı.

Genişleme konusunun görüşüldüğü toplantıda, Türkiye, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'dan oluşan Batı Balkan ülkelerinin yanı sıra ilk kez Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'la ilgili değerlendirmeler yapıldı.

'TÜRKİYE KİLİT ORTAK'

Toplantının bitiminde basına açıklamalarda bulunan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlanması için hukukun üstünlüğü alanında ilerlemenin gerekliliğini öne sürerek, ilişkilerde yeni bir başlangıcın temellerini atması gereken pozitif gündemin de izlenmesi gerektiğini belirtti.

Ardından AB Konseyi tarafından paylaşılan toplantı sonuç bildirisinde, "Türkiye aday ülke ve birçok ortak çıkar alanında kilit ortak olmayı sürdürüyor." denildi.

Türkiye başlığı altında "açık ve samimi bir diyaloğun sürdürülmesi, ortak sorunların ele alınması, göç, iklim, terörle mücadele ve bölgesel konular gibi temel ortak alanlarda işbirliği yapılması konusundaki kararlılığın" sürdüğü ifade edildi.

Bildiride, Konseyin, bu konuların birçoğuna ilişkin olarak AB ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Diyalogların devam ettiğini dikkate aldığı kaydedildi.

AB'DEN TÜRKİYE'YE MAKROEKONOMİK POLİTİKA ÇAĞRISI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelerin ve Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılmasının, memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.

Bildiride, Kıbrıs meselesiyle ilgili, müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısı yapılırken, AB'nin rol oynamaya hazır olduğu vurgulandı.

Demokrasi, temel haklar ve yargı gibi konularda eleştirilerin tekrarlandığı bildiride, ekonomik kriterler konusunda da daha istikrar odaklı makroekonomik politikalara geri dönmeye yönelik adımları uygulamaya devam etme çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin, Ukrayna'nın tahıl ihracatının kolaylaştırılmasında oynadığı yapıcı role değinilen bildiride, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırım politikasıyla tümüyle uyum içinde olunması gerektiği dile getirildi.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • fikri 4 ay önce Şikayet Et
    madem kilit ortak kilidi çözün vizeleri kaldırın
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Bu haçlı topluluğuna tekmeyi vurup yolumuza bakmalıyız. Bak o zaman hepsi nasıl tasmalılar gibi kapımıza yığılacak
    Cevapla
  • Çerkez 4 ay önce Şikayet Et
    Kardeş birey, vatandaş olarak biraz değişmemiz gerekiyor yoksa hiç kimse kapımıza yığılmaz aksine uzak dururlar. Ahlaklı, dürüst, adaletli bir Topluluk olmamız gerekiyor. Herşeyi hep başkalardan beklememek gerekiyor. Maalesef kendimizi övdüğümüz, anlattığımız gibi değiliz. Elimizde büyük fırsatlar var ama halk olarak bizde olumlu değişmemiz, gelişmemiz gerekecek yoksa hiç ilerleyemeyiz
    Cevapla
  • Kral 4 ay önce Şikayet Et
    Avrupa gazete yer yerinden oynadı. Ne çocuk kaldı. Ne ayile nede hastane kaldı. Açıktan destekverdiniz bumu insan hakları bu mu adalet.derdiniz başka 50.yil.terore destek veriyorsunuz.cor çocuk demedi şehit ettirdiniz ülkemize bumu sığınırsın haklarınız bu adaletiniz.amaciniz başka.
    Cevapla
  • necmettin 4 ay önce Şikayet Et
    yola devam Türkiye zıkzakçılardan beri ol
    Cevapla
  • Guney 4 ay önce Şikayet Et
    Utanıyorum bu durumdan yıllardır alınmayacağımızı bile bile kapılarında beklemek ağır geliyor bana sebep ne olursa olsun.Biz vazgeçtik denecek günü ölmeden görürüm inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı