Ermenistan, UCM'ye resmen üye oldu

Ermenistan, resmen Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katıldı. Ermenistan'ın uluslararası hukuk işlerinden sorumlu temsilcisi Yeghishe Kirakosyan, "UCM Roma Statüsü, Ermenistan için 1 Şubat'ta resmen yürürlüğe girdi." dedi.

Ermenistan, UCM'ye resmen üye oldu
Ermenistan, UCM'ye resmen üye oldu
GİRİŞ 01.02.2024 12:01 GÜNCELLEME 01.02.2024 12:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ermenistan, resmen Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katıldı.

Mahkeme, geçen yıl mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'daki savaş ve Ukraynalı çocukların yasa dışı yollarla Rusya'ya sınır dışı edilmesi nedeniyle tutuklama kararı çıkarmıştı.

Erivan böylece, müttefiki konumundaki Rusya liderinin topraklarına ayak basması halinde kendisini tutuklamakla yükümlü.

Ermenistan'ın uluslararası hukuk işlerinden sorumlu temsilcisi Yeghishe Kirakosyan, "UCM Roma statüsü Ermenistan için 1 Şubat'ta resmen yürürlüğe girdi." dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan Parlamentosu'nun Roma Statüsü'nü onaylamak için oylama yaptığı ekim ayında Erivan'ın "yanlış bir karar" aldığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Erivan'ın bu girişimini "dostça olmayan bir adım" olarak nitelendirmişti.

Batılı ülkeler, mahkemenin yetki alanının Rusya'nın arka bahçesi olarak görülen bölgeye doğru genişlemesine işaret eden bu onaya övgüde bulunmuştu. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ermenistan'ın ekim ayında UCM tüzüğünü onaylamasının ardından Putin'e atıfla, "Kremlin'deki otokrat için dünya giderek küçülüyor." ifadesini kullanmıştı.

Erivan, 1999 yılında Roma Statüsünü imzalamış ancak Ermenistan Anayasası ile çeliştiği gerekçesiyle onaylamamıştı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    AB, bir şekilde genişlemeye devam ediyor. Gürcistan AB ye girmeye bizden çok daha yakın. Ermenistan'da da bu hazırlıklar başlamış gibi görülüyor.
    Cevapla
  • Ulas 2 ay önce Şikayet Et
    Guldurme ab daraliyor. İngiltere ayrildi unuttun mu. Ab genisleyemeyecek rusya genisleyecek. Amerikan perverler icin kotu haber
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...