NYT: İran'daki gaz patlamaların arkasında İsrail var

İran'da son bir hafta içinde doğal gaz boru hatlarında yaşanan ve İran'ın sabotaj olduğunu savunduğu iki büyük patlamanın arkasında İsrail'in olduğu ifade edildi.

NYT: İran'daki gaz patlamaların arkasında İsrail var
NYT: İran'daki gaz patlamaların arkasında İsrail var
GİRİŞ 17.02.2024 12:34 GÜNCELLEME 17.02.2024 12:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD'nin The New York Times gazetesi, iki Batılı yetkili ve İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı bir askeri strateji uzmanına dayandırdığı haberinde, "saldırıların İsrail ve İran arasında devam eden gölge savaşta dikkate değer bir değişime işaret ettiğini" yazdı.

İran Ulusal Gaz Şirketi Gaz Dağıtım Müdürü Said Akli, 14 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çeharmahal-Bahtiyari eyaletine bağlı Borucen ilçesindeki doğalgaz dağıtım hattında yaşanan patlamayı bir "terörist sabotaj eylemi" olarak nitelendirmişti.

"SEMBOLİK BİR SALDIRIYDI AMA GÜÇLÜ BİR UYARI MESAJI GÖNDERDİ"

Bu patlamalara ilişkin gazeteye konuşan yetkililer ve strateji uzmanı, İran'ın "enerji altyapısını patlatmanın üstü kapalı bir şekilde devam eden savaşta bir tırmanış" anlamına geldiğini ve bu savaşta "yeni bir cephe açmış gibi göründüğünü" söyledi.

Yetkililer, aynı anda iki hatta saldırıldığına işaret ederek, doğal gaz boru hatlarına yönelik İsrail tarafından gerçekleştirildiğini söylenen saldırıların "İsrail açısından İran'ın altyapısı hakkında derin bir bilgi sahibi olmayı ve dikkatli bir koordinasyonu gerektirdiğine" işaret etti. 

Batılı bir yetkili, bunu "İran'ın tamir etmesi oldukça kolay olan ve sivillere nispeten az zarar veren sembolik bir saldırı" olarak nitelendirdi. Yetkili, bunun yine de İsrail'in sebep olabileceği hasar hakkında "güçlü bir uyarı" mesajı gönderdiğini de savundu.

"HEDEF LİSTELERİNİ GENİŞLETİYORLAR"

Gazeteye konuşan Batılı yetkililer, İsrail'in İran sınırları içinde arka arkaya gerçekleştirdiği saldırıların İranlıları rahatsız ettiğini belirtirken, Orta Doğu güvenlik uzmanı Shahin Modarres, "Bu, İran'da gizli olarak faaliyet gösteren şebekelerin hedef listesini genişleterek askeri ve nükleer alanların ötesine geçtiğini gösteriyor. Bu, İran istihbaratı ve güvenlik makamları için büyük bir zorluk ve itibar zedelenmesi teşkil ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, çarşamba günü İran'da düzenlenen "sabotaj" saldırıları, biri Çeharmahal-Bahtiyari'de, diğeri Fars eyaletinde olmak üzere iki ana doğalgaz boru hattını hedef almıştı. Bunun ardından en az beş eyalette konutlara, kamu binalarına ve fabrikalara doğalgaz sağlanması konusunda kesintiler yaşanmıştı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • Didişmeler 2 ay önce Şikayet Et
    Takiyyesi gereği, rejimin adında İslam kelimesini kullanır İran. Sakalına, sarığına ve söylemine aldanmayın, takiyye gereğidir bunlar. Suriye'de, Irak'ta, ... Sünni Müslüman kanlarını döken; Karabağ meselesinde Ermenistan'ı destekleyen; fiştekleyerek Gazze'yi İsrail'in kucağına atan; pkk teröristlerini koruyup kullanan takiyyeci İran'dır. Dost değil, gizli düşmandır. İsrail=İran
    Cevapla
  • mert 2 ay önce Şikayet Et
    suriyede ve Irakda mahsum insanlari katletmelerinin cezalarin i ödüyorylar siyonist ermeni dostlari
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk