Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası planını hükümete sundu

Netanyahu'nun planına göre Gazze'nin yeniden inşası bölgenin silahsızlandırılmasından sonra başlayacak, UNRWA kapatılacak, İsrail güvenlik konusunda Gazze ve Batı Şeria'da hareket özgürlüğünü koruyacak.

Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası planını hükümete sundu
Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası planını hükümete sundu
GİRİŞ 23.02.2024 12:47 GÜNCELLEME 23.02.2024 15:34
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun kara işgalini sürdürerek insani krizi derinleştirdiği Gazze Şeridi'nde saldırıların ardından izleyeceği yol haritasını hükümete sundu.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin yaptığı açıklamaya göre Netanyahu'nun dünkü kabine toplantısında sunduğu plan "Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması, İsrail'in güvenlik için hareket özgürlüğünü koruması ve Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) kapatılmasını" içeriyor.

İSRAİL HAREKET KISITLAMASINI ELİNDE TUTACAK

Plana göre İsrail, Gazze Şeridi'nde ve işgal altındaki Batı Şeria'da güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü elinde tutacak, Mısır-Gazze sınırında ABD'nin koordinasyonuyla tampon bölge oluşturarak "kaçakçılık girişimlerini" önleyecek.

Netanyahu'nun hükümete sunduğu yol haritasına göre Gazze'nin sivil idaresi ise "yönetim becerisine sahip profesyoneller" tarafından gerçekleştirilecek; bu kişiler "terörü destekleyen devlet ve oluşumlara bağlı olmayacak", maaşlarını bunlardan almayacak.

İsrail, Ramallah merkezli uluslararası meşruiyete sahip Filistin yönetimini, "terörü desteklemekle" suçlayarak yol haritasındaki bu maddeyle Gazze yönetiminden uzaklaştırmayı amaçladığına işaret etti.

ADIMLARDAN BİRİ DE UNRWA'NIN KAPATILMASI

Başbakan Netanyahu'nun kabineye sunduğu yol haritasına göre İsrail, UNRWA'nın kapatılması için de çalışacak.

BM ajansının yerine uluslararası yardım kuruluşlarının görev yapacağı vurgulanan planda, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasının "Gazze'nin tamamıyla silahsızlandırılıp radikalleşmenin ortadan kaldırılmasının" ardından başlayacağı, rehabilitasyon planının da "İsrail'in onayladığı ülkeler tarafından" finanse edilerek yürütüleceği aktarıldı.

Netanyahu'nun hükümete sunduğu planda Filistinlilerle kalıcı bir anlaşmaya ilişkin ise "uluslararası dayatmaları" İsrail'in kabul etmediğine yer verilerek, Filistin devletinin "uluslararası toplum tarafından tek taraflı kabul edilmesinin teröre büyük bir ödül olacağı ve ileride bir barış anlaşmasını önleyeceği" savunuldu.

İsrailli siyasetçilerin ve askerlerin tekrarladığı "Hamas, İslami Cihad'ın askeri becerilerinin yok edilmesi, Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nden İsrail'e gelecek herhangi bir tehdidin engellenmesi" hedeflerinin ise değişmediği kaydedildi.

YENİDEN İŞGALİN RESMİ İTİRAFI

 Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de savaş sonrası için açıkladığı planın, "Gazze'nin yeniden işgalinin resmi itirafı" olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun hükümete sunduğu "Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması, İsrail'in güvenlik için hareket özgürlüğünü koruması ve Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) kapatılmasını" içeren planına tepki gösterildi.

Açıklamada, İsrail medyasında "Savaş sonrası Netanyahu prensipleri" olarak tanımlanan planın kesin bir şekilde reddedildiği belirtilerek, bunun "Gazze'nin yeniden işgalinin resmi itirafı" olduğu kaydedildi.

"SKANDAL BİR HAMLE"

İsrail'in bu şekilde işlediği soykırım savaşını devam ettirmeye ve Filistinlilerin tehcir edilmesi için daha fazla zaman kazanmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, bu adımın saldırıların son bulması ve esirlerin serbest bırakılması için harcanan çabaları başarısızlığa uğratmak için "skandal bir hamle" olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "bu prensiplerin Netanyahu'nun meşru Filistin yönetimine olan düşmanlığını ortaya koyduğu ve İsrail Başbakanı'nın yönetimde daha fazla kalmak için siyasi çözümü reddederek savaş ve şiddet sarmalını tercih ettiği" aktarıldı.

ABD yönetimine ve Batı ülkelerine, Filistin devletini kısa sürede tanıma ve BM'de tam üyelik almasını destekleme çağrısı yapılan açıklamada ayrıca işgale son verecek uluslararası barış konferansı düzenlenmesi için hazırlıklara başlanması istendi.

İsrail, 1967'de işgal ettiği Gazze Şeridi'nden, 2000 yılında başlayan ve 5 yıl devam eden İkinci İntifada'nın (Aksa İntifadası) son yılı 2005'te çekilmişti.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • ADALET nerede? 2 ay önce Şikayet Et
    Güvenlik! Yaptıklarının insanlıkla bir alakası olmadığından UNRWA yı kapat. Uluslararası hukuku dinleme. Lahey'de yaptığınız işgal ötesi, GASP etmek olduğu sonucu çıktı.
    Cevapla
  • mevhibe inal 2 ay önce Şikayet Et
    Bu açgözlülük ve soykırımlarla Kutsal topraklara, Filistine-Kudüse hiç mi hiç yakışmıyorsunuz .
    Cevapla
  • Hakan Taşçı 2 ay önce Şikayet Et
    Katil siyonist 1srail ve abd barışı istemeyen saldırgan ülkelerdir. Askeri dağıtılmalı silahları alınmalıdır.İşgal soykırım açlık insanlar Gazze ve filistinde ölümle cezalandırılıyor Allah kahretsin sizin soyunuzu kurutsun Abd ve siyonist Yahudiler amin
    Cevapla
  • Müslüman 2 ay önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek