İsrail istihbaratından 7 Ekim'i soruşturma talimatı

İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te Gazze sınırındaki 22 belde ve yerlerim biriminin yanı sıra 11 askeri üsse düzenlediği saldırılar hakkında soruşturma açma talimatı verdiği bildirildi.

İsrail istihbaratından 7 Ekim'i soruşturma talimatı
İsrail istihbaratından 7 Ekim'i soruşturma talimatı
GİRİŞ 07.03.2024 15:54 GÜNCELLEME 07.03.2024 15:54

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin Şin-Bet yetkililerine dayandırdığı haberde, "Şin-Bet Direktörü Bar, savaşın başladığı günden bu yana ilk defa 7 Ekim olayları ve öncesiyle ilgili birimlerde soruşturma açma talimatı verdi." ifadeleri kullanıldı.

Soruşturmanın ülkenin savaş döneminde olması nedeniyle birkaç hafta hatta ayları bulabileceğine işaret edilen haberde, operasyonel soruşturmaların Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarla birlikte fiilen başladığına dikkat çekildi.

Hamas'ın bir saldırı yapabileceğine ilişkin uyarıların olduğu ve yaşananların soruşturulacağı vurgulanan haberde, saldırı öncesinde Hamas mensuplarının kullandığı sim kartlarından gelen verilerden savaşın başladığının anlaşılmadığına işaret edildi.

Hamas içinde istihbarat bilgisi sağlayacak herhangi bir unsurun olmadığı gerçeğine vurgu yapılan haberde, 7 Ekim'de yaşananlarla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Şin-Bet bir şeylerin olacağını fark etti. Şin-Bet Direktörü Bar da merkeze geldi ve saldırı oluncaya kadar orada kaldı. Gece yarısından itibaren sabah saat 05:00'a kadar istişareler yapıldı. Şin-Bet de sabahın erken saatlerinde Gazze'ye yakın bölgeye özel bir ekip gönderdi."

Haberde, saldırıların ardından Bar'ın "yeterli uyarıları yapmakta başarısız kaldık." diyerek sorumluğu üslendiğine vurgu yapıldı.

Kanal 12 televizyonu da daha önce Hamas'ın ekim ayının başlarında geniş çaplı bir saldırı planladığına dair kesin bilgilerin Şin-Bet'e yaz aylarında ulaştığını aktarmıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Troller insanlıktan çıktı: İBB çukurunda ölen çocuk için Ekşi Sözlük'te iğrenç yorumlar
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak