İznik çinilerinin sergilendiği tarihi 1. Murat Hamamı

İznik Çinileri ile meşhur bir yer. Böyle olunca medeniyetlerin burada İznik çinileri ile yaptıkları bütün sanatlar da gözler önüne seriliyor. 1. Murat Hamamı içerisinde sergilenen çiniler yüzyıllar öncesinden günümüze kadar uzanan güzide sanat eserleri. Öyle güzel renkleri ve mavi tonlarına sahip ki herkesi büyük oranda büyüleyen bu eserleri gelin yakından inceleyelim.

İznik çinilerinin sergilendiği tarihi 1. Murat Hamamı
İznik çinilerinin sergilendiği tarihi 1. Murat Hamamı
GİRİŞ 12.09.2020 15:28 GÜNCELLEME 12.09.2020 15:28 KAYNAK HABER7

İznik çinileri ile meşhur bir yer. Böyle olunca burada bulunan İznik çinileri ile bezeli tarihi eserler de bir hayli fazla oluyor. .1 Murat Hamamı içerisinde bulunan çiniler geçmişten yüzyıllar önce medeniyetlerin 'Ateşte açan Çiçekler' olarak icra ettiği bir sanatın ürünü. Hepsi çok değerli ve çok güzel görünüyor. Elde edilen kazılardan çıkan ürünler, burada bazı tarihi eserlerde bulunan çiniler hepsi bir müzede toplanmış. Salgın sebebiyle kapalı olsa da yetkililer izin verdiğinde müzeyi gezmek ve tarihi hamam içerisindeki mimari yapıyı keşfederken İznik çinilerini de tanımak mümkün olacak. Gelin Dünyayı Geziyorum ekibinin gözünden bu güzel hamamı ve değerli çinileri inceleyelim.

 

 

1. MURAT HAMAMI İZNİK

İznik Selçuklu ‘ya başkentlik yapmış ve Osmanlı'nın da izlerini taşıyan bir yer. Osmanlı'nın burada mimarilerini bir hayli geliştirmiş. Burada sayısız tarihi eser içerisinde kervansarayları hamamlar, cami ve hanlar bulunuyor. Çok eski zamanlardan kalan hamam halk arasında 'Eski Hamam' olarak biliniyor. 1. Murat zamanında inşa edilen hamam olan bu tarihi bina günümüzde bir müze olarak kullanılıyor. Çini müzesi olan hamam içerisinde çini müzesinin yanı sıra daha çok zenginlik var.

Doğası, plajı ve su altındaki tarihi ile İznik Gölü

 

 

Müze içerisinde çiniler bulunuyor. Renkli ve hepsi de tarihi olarak çok değişik dönemlere sahip. Uygurlara kadar uzanan çiniler bu müzede yer alıyor.

1. Murat Hamamı Osmanlı'nın ilk sıcak kanallarının olduğu hamam aynı zamanda. İçerisinde takunyalar ve gaz lambaları, peştamallar bulunuyor. Tarihi bilgileri de veren levhaları içeride yer alıyor. Hamam yerden ısıtmalı olması sebebiyle tek.

İçerisinde bir de çömleklerin pişirildiği fırın bulunuyor. Zamanını şartlarına göre yapılan fırın mini olarak inşa edilmiş ve ustaların kullanımına uygun.

İZNİK ÇİNİLERİ

Hamam içerisine girdiğinizde ilk olarak çini süslemeli eşyalar satan dükkânlar bulunuyor. Bunları görebilir ve el sanatları olan hediyelik ürünlerde satın alabilirsiniz. 100 liradan başlayan vazo, biblo gibi ürünler turkuaz renklerde ve güzel motiflerde bulunuyor. Mavi renginin her tonunu çinilerde görebilirsiniz. El işlerinin en güzel örnekleri çiniler. Dükkanların içerisinde insan kendini kaybediyor ve çok güzel süslemelerin arasında hangisine bakacağını da şaşırıyor. Osmanlı ve Selçuklu motiflerini bir arada bu dükkanlarda görüyoruz önce. Daha sonra müzedeki çinilerde de karşınıza çıkacak. Yüzlerce yıllık Osmanlı motifleri burada hayat buluyor.

Çinilerin varlığı çok farklı dönemlere gidiyor. Uygur Türkeri’ne ait çiniler bulunduğu gibi asıl değişikliği Selçuklu Türkleri yapıyor. Osmanlı'da ise altın çağını yaşıyor çini sanatı. Yavuz Sultan Selim özellikle çini sanatına çok büyük önem vererek meşhur Osmanlı sanatını ortaya çıkartıyor. Bütün tarihi eserlerde çini sanatı da böyle gelişiyor.

Hamam içerisinde çinilerin sergilendiği yerler olduğu gibi bazı odalarında ise geleneksel kıyafetler ve marangoz eşyaları bulunuyor. Bir odada ise maalesef çeşitli yollarla yurt dışına kaçırılan çini eserlerini görüyoruz. Bu eserlerin sadece fotoğrafları ve hangi müzede yer aldıkları yazıyor. Hangi dönemden kaldığı gibi bilgiler de bulunuyor. Ülkemizdeki hazine miraslara sahip çıkmadan yurt dışına kaçırılan bu eserler Amerika'da, Avrupa'da dünyanın farklı müzelerinde sergileniyor maalesef.

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL