"Yargı çetelerden temizlenmeli"

HSYK seçimlerinin yargı için çok önemli bir seçim olduğunu belirten Prof. Dr. Can, yargının çetelerden temizlenmesi gerektiğini söyledi.

"Yargı çetelerden temizlenmeli"
"Yargı çetelerden temizlenmeli"
GİRİŞ 27.09.2014 17:46 GÜNCELLEME 27.09.2014 17:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve AK Parti MKYK üyesi Prof. Dr. Osman Can, yeni anayasa ve HSYK seçimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

HSYK SEÇİMLERİ

Yaklaşan HSYK seçimlerini değerlendiren Prof. Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

“HSYK, yargı üzerinde hiyerarşi kuracak bir kurumdur. Bu yüzden HSYK’nın kompozisyonu, anayasa ve hukuk çerçevesinde uluslararası standartlara uygun bir şekilde hareket etmesi önemlidir. HSYK seçimleri bu yüzden çok önemli. Çünkü biliyorsunuz, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ciddi bir sıkıntı vardır. Aynı zamanda işin içinde milli güvenlik meselesi de var. Devlet kurumlarının sağlıklı bir şekilde çalışması açısından da müşahede ettiğimiz ciddi bir sorundur bu.

O da paralel yapı sorunudur. Yani kendi içinde nasıl çalıştığı çok iyi bilinmeyen, kime hesap verdiği çok fazla bilinmeye, bireysel iradeleri devre dışı bırakan bir hiyerarşik yapı. Böyle bir yapı, hayatın çeşitli yerlerinde belki olabilir, ama böyle bir yapı yargı içinde olmaz, çünkü yargı içinde olduğu andan itibaren yargı diye bir şey kalmaz. Yargı dediğimiz, anayasaya, kanuna, hukuka, evrensel standartlara ve vicdani kanaatlere göre bağımsız ve tarafsız bir şekilde karar alma mekanizmasıdır. Yargı deyince akla bu geliyor. Bireysel iradelerin devre dışı kaldığı, anayasa, hukuk ve buna benzer evrensel standartların devre dışı kaldığı bir yapının ortaya çıkması adaleti bitirir.

Orada 14 bine yakın hakim ve savcı var. Bu hakim ve savcıların görevlerini yerine getirmeleri çok fazla mümkün olmayacaktır. Bu yüzden HSYK seçimleri, yargının yargı olarak kalıp kalmayacağı ile ilgili önemli bir seçimdir. Bu tabii ki hayati bir şey, ama neticede yasama, yürütme, yargı bunların için de topluma, millete ait olan erklerdir. Ve millete karşı hesap vermek zorunda olan erklerdir. Dolayısıyla milletin genel talepleri, adalet talepleri, hukuk talebi, siyasi talepler doğrultusunda çalışmak zorunda olan kurumlardır. Bu kurumlardan bazıları milletin egemenliğinin dışına, başka egemenliklerin payandası haline gelecek şekilde çıkması durumunda buna karşı tabii ki toplumun sessiz kalması çok fazla mümkün değildir. Hukukun orada inşa edilmesi lazım. Yargıdan çetelerin temizlenmesi lazım ve yargının yargı olarak kalması gerekiyor. Yargının 76 milyonluk toplumun tamamına ait olması gerekiyor. Onun adalet beklentisine de cevap vermesi gerekiyor. Tüm mesele bu”.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • egeli ciftci 9 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYEDE EN ÖNEMLİ SORUN YARGIDIR. acil olarak sadece millete hizmet eden adil ve haktan haklıdan yana olan yargı inşaa edlmelidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!