Yine kafaları karıştırdı! En çok sorulan soru oldu

3 yıl önce ABD'den 3 gün önce ise İngiltere'den gelen görüntüler yeniden 'namaz' tartışmasını gündeme getirdi. En çok sorulan soru oldu...

Yine kafaları karıştırdı! En çok sorulan soru oldu
Yine kafaları karıştırdı! En çok sorulan soru oldu
GİRİŞ 16.03.2015 12:37 GÜNCELLEME 16.03.2015 16:04
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Samet Tunçer'in haberi

2012 yılında Amerika'da kendilerine "Yenilikçi Müslümanlar" diyen bir topluluğun kadın-erkek bir arada ve ayrıca kadının namaz kıldırma görüntüleri çok tartışılmıştı. Zaman zaman yeniden gündeme gelen bu konuya bir yenisi de geçtiğimiz gün İngiltere'den eklendi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir kilisede, kadın-erkek karışık bir grup Müslüman'ın namaz kılma görüntüleri, 'Kadın-erkek bir arada namaz kılabilir mi?' ve 'Müslümanlar Kilise'de namaz kılabilir mi?' sorularını yeniden akıllara getirdi. Bu konular ise Diyanet Alo Fetva hattında ve Dini Soruları Cevaplandırma Platformu'nda son günlerin en çok sorulan sorusu oldu.

Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, son olarak "Kadınların erkeklerle aynı safta namaz kılmasının hükmü nedir?" sorusuna cevap verdi:

Diyanet, "Cemaatle kılınan namazlarda safların tertip ve düzenine riayet edilmesi, Hz. Peygamber (s.a.s.)'in emir ve tavsiyelerinin gereğidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiş; "Namazda erkek saflarının en faziletlisi en önde olanı, fazileti en az olanı ise en arkada bulunanıdır. Kadın saflarının en faziletlisi en arkadaki, en az faziletlisi ise en önde olanıdır." ve Başta Şâfiîler olmak üzere Hanefîler'in dışındaki üç mezhebe göre, kadının erkeğin hizasında veya önünde namaza durması, mekruh ise de erkeğin namazını bozmaz. Erkekten ilerde veya tam bitişiğinde namaz kılan kadın, ister mahrem olsun, ister olmasın bu konuda bir farklılık yoktur." açıklamasında bulundu.

Haber7'ye konuşan ilahiyatçılar ise kadın-erkek birlikte namaz kılmanın bir düzeni olduğunu Kilise'de namaz kılmanın ise şartlarının olduğunu söyledi.

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, "Gurbetteki vatandaşlarımızın, Müslümanlarımızın yaşadıkları yerde namaz kılabilecekleri müsait bir yer yoksa namaz kıldığı yerin önünde de ibadetimize mani olacak engeller olmazsa Kilise'nin münasip bir yerinde ibadet edilebilir. Bu zaruret doğması ile ilgilidir. Cami veya başka namaz kılınabilecek yer dururken Kilise'de namaz kılınırsa bu kabul olmaz. Ancak kılabileceğimiz yer yakın ve müsaitse, namaz vakti geçmeyecekse Kilise'de namaz kılınmaz. Bir erkeğin yanında, sağında solunda veya önünde kadınlarla kıldığı namaz ise kabul olmaz. Bunu dinimiz kabul etmez" ifadelerini kullandı.

İlahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit, "Kadın ile erkekler namaz kılabilir ancak kadınların erkeklerin önünde ve yanında olmaması gerekir. Aynı erkek imama, hem erkekler hem de kadınlar cemaat olabilir. Erkekler önde iken arada birer saf boşluk bırakılarak kadınlar arkada olmalıdır. Bu durumda iken kadınlar imam olamaz olurlar ise erkeklerin namazı kabul olmaz. Kadınların ise kerahaten caiz olur. Bir Müslüman Kilise'de namaz kılabilir ancak kerahat olur. Çünkü putlar, resimler dikkat çeker. Zaruret halinde kılınabilir. Biz de bir keresinde Fransa'da yer olmadığından dolayı Cuma namazını Kilise'de kılmıştık " dedi. 

İstanbul Emekli İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı ise, "Bir Müslümanın bulunduğu yerde Kilise dışında namaz kılabilmek için temiz veya müsait bir yer yoksa kılınabilir. Dinimiz buna zaruret halinde diyor. 100 KM ötede Cami var ama kişinin gidecek zamanı ve imkanı yok o halde Kilise'de kılabilir. Kadın-erkek hususu ise dinimizce bildirilmiştir. Önde erkekler, arkasına erkek çocukları onun arkasına da kadınlar durmak suretiyle namaz kılınabilir ama bu namazı bir kadın kıldıramaz. Peygamberimizin de söylediği budur Fıkıh kitaplarında da. ABD'de de İngiltere'de de görüntülerde kadın namaz kıldırıyor. Bu kabul olmaz. Bunların yaptıkları bir yerleri karıştırmaktır. Biz de 1984 yılında Brüksel'den Türkiye'ye dönerken havalimanında namaz kılacak bir yer bulamamıştık. Kilise'de resim ve heykellerin üzerini gazeteyle kapatarak namaz kılmıştık." diye konuştu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 1991'de ABD'de olduğu günlerde Kilise'de namaz kıldığını Türkiye'ye dönüşünde 2006 yılında söylemiş ve tartışma olmuştu. Gül'ün bu görüntüleri fotoğraflanmış ve algı çalışması yapılmıştı.

Gül, konuyu "Yine 1991’di galiba. Erdal İnönü, Esat Kıratlıoğlu ve daha bir çok değerli siyasetçi vardı. Ben tabii ki gençtim.Bir gün namaz vakti geldi, Strasbourg’da namaz kılacak yer arıyorum. Baktım küçük bir kilise, içi boş. ’Burası da bir ibadet yeri’ dedim, ceketimi çıkarıp yere serdim, namaza durdum" sözleriyle anlatmıştı. 

O günler de çok gündeme gelen bu konuya Diyanet, "Zaruret bulunmadıkça kilisede namaz kılmak mekruhtur. Ancak namaz kılınacak uygun başka bir yer bulunamadığı takdirde, temiz olmak kaydıyle orada namaz kılınmasında dinen bir sakınca yoktur. Kilise, Havra vb. gayrimüslimlere ait ibadet yerleri satın alınarak veya başka yollarla cami haline getirilirse mescit hükmünü alır. Artık o yerde namaz kılmakta hiçbir sakınca kalmaz." cevabını vermişti. 

 

samet.tuncer@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 46
  • alamet 9 yıl önce Şikayet Et
    bunlar ilim adamımıdır nedir anlamadık gitti,kıyamet alametlerinden biride ahır zamanda ilim adamlarının eksileceğini ağzi olan konuşacağını.galiba o zamandayız,baksanıza her şey bitti şimdi döndük kilisede namaz olurmu olmazmı,yahzaruri maruri bırakın şü işleri putların karşısına resimlerin karşısına namaz olurmu,kadınlarla erkeklerin aynı safta namaz kılmalarıda asla olmaz.ey bilgi veren ilim adamları kafalarımızı allak pullak ettiniz,
    Cevapla
  • nokta. 9 yıl önce Şikayet Et
    Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: ‘Kadınların saflarının en hayırlısı en gerideki saftır. En şerli (ve sevap bakımından az olanı ise) erkeklere en yakın olanıdır. Erkeklerin saflarının en hayırlısı ise ön saftır. En şerli ve sevabı en az olanı ise en gerideki kadınlara yakın olan saftır.’
    Cevapla
  • Senem 9 yıl önce Şikayet Et
    Haclilar farkliliklarini en aza indirip birlesme arefesindeyken bizleri böyle bölüp yikma pesindeler..Yani yeni bir karisik ISLAM yaratarak
    Cevapla
  • haci bayram 9 yıl önce Şikayet Et
    Vip torpil caizmi
    Cevapla
  • tarık 9 yıl önce Şikayet Et
    konuyu bulanklaştırmayın mezhepler aynı yola çıkar çeşitlilik vardır diyanet fetva vermiş aykırı iş yapmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kayyım iddiaları gündeme bomba gibi düştü! TFF'den açıklama...
Fenerbahçe'den Konya'da kritik kayıp!