Elektrik faturasındaki "dağıtım bedeli"ne itiraz

BTD Başkanı Yılmaz, elektrik faturalarında dağıtım bedeli adı altında tüketiciden alınan ücretin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Elektrik faturasındaki "dağıtım bedeli"ne itiraz
Elektrik faturasındaki "dağıtım bedeli"ne itiraz
GİRİŞ 24.01.2016 09:52 GÜNCELLEME 24.01.2016 09:52
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yılmaz, faturasındaki "dağıtım bedeli"nin iadesi için tüketici hakem heyetine müracaatta bulunacak 67 yaşındaki emekli Mustafa Darendelioğlu ile dernek merkezinde basın toplantısı düzenledi. 

Faturalarda kaçak elektrik, perakende satış hizmet, sayaç okuma, iletim ve dağıtım bedeli ödemelerinin kaldırılması gerektiğini savunan Yılmaz, "Vatandaşların tükettiği elektrikten ayrıca ücretlendirilen bedellerin alınması, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararlarına göre, hukuka ve adalet anlayışına aykırıdır. Tüketici mahkemesinin de bu yönde kararı bulunuyor" dedi.

Yılmaz, bu kararlara rağmen "dağıtım bedeli" adı altında tüketiciden alınan ücretin kabul edilemeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Emekli tüketici Mustafa Darendelioğlu'nun ortalama olarak aylık 42,70 lira elektrik harcaması varken 40 günlük olarak gelen elektrik faturasında, diğer aylarda ödediği bedelin üç katından (147,5 lira) fazla ücret gelmiş. Bu faturanın 40,93 lirası 'dağıtım bedeli' adı altında tahakkuk etmiş. Oysa diğer aylarda dağıtım bedeli ve içine atılan diğer kalemlerin toplam bedeli 6,73 lira olarak görünmektedir. Bu durumun izaha ihtiyacı bulunmaktadır. Tüketicilerin yüksek yargı kararları doğrultusunda, hizmet aldığı elektrik dağıtım şirketlerine bir dilekçe ile başvurarak dağıtım bedeli torbasına atılan kalemlerin hangileri olduğunu konusunda bilgilenme hakları vardır."

Tüketicilerin elektrik dağıtım şirketlerine başvurarak faturadaki kalem bedellerinin iadesini talep edebileceklerini anlatan Yılmaz, taleplerine olumlu yanıt alamayan tüketicilerin tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemesine müracaat etmesi gerektiğini bildirdi.

Tüketici Mustafa Darendelioğlu ise elektrik dağıtım şirketine yaptığı başvuruda fatura için "Bu normaldir" yanıtını aldığını, bu nedenle konuyu tüketici derneği aracılığıyla tüketici hakem heyetine taşıyacağını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada bu kadar aşağalık bu kadar paragöz dini kullanarak allah diyerek milletini soyan bir hükümet ve kurumlar varsa ben insan değilim 100 tl lik kullandığım elektriğe vergiyle 200 küsür tl ödüyorum allah çolğundan çocuğundan çıkarsın bunların bunlara sebep olanların
    Cevapla
  • Kizgin 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu adaletmi??kulandigim elektrik 93 tl.dagitim bedel 52tl. Baska vergiler sayilmiim toplam fatura 180 tl..bizim apartmanin 9 dairenin dagitim bedel 15 tl.. merakettim neden bize farkli...hayirdir ozel jetlemi geliyor bana??
    Cevapla
  • Yesim 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizede 133 fatura 75 dağıtım bedeli sanirsin isyeri isletiyoruz dagitmasinlar kardeşim faturalarda e posta yada smsle gelsin bizde dağıtım ücreti odemeyelim bu nedir ya haram olsun
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Nasil olsa vatandas oduyor diye inek gibi sagiyorlar bizi 63 tl gelen faturanin 18 lirasi dagitim bedeli kulanilan elektrik bedeli 33 lira yani yarisi haksiz kazanc benim gibi milyonlar var bu ulkede gelen parayi bi dusunun arti
    Cevapla
  • Doğan 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bu haksızlığa nasıl el atmıyor anlamış değilim.bu kadarını beklemezdim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin
Seçil Erzan hakkında yeni iddianame: Mağdur sayısı 26’ya yükseldi