Dünyada eşi benzeri yok!

54 yıl önce rüzgarın savurup götürdüğü toprağı korumak için başlayan mücadele, bugün Konya Karapınar'da örnek bir projeye dönüştü.

Dünyada eşi benzeri yok!
Dünyada eşi benzeri yok!
GİRİŞ 16.06.2016 15:28 GÜNCELLEME 16.06.2016 15:28

Konya Karapınar... Türkiye'deki tek çöl toprağı orada. İlçe yoğun erozyon nedeniyle 'toprağın bittiği yer' olarak tanımlanıyor. Ancak 54 yıldır yürütülen mücadele sonuçlarını verdi. 1960'larda başlayan erozyonla mücadele 160 bin dekar alanı çölleşmeden kurtardı.

İlk aşamada 160 bin dekarlık saha tel çitle çevrilerek kontrol altına alındı. Bu sahada erozyonu önleyici çalışmalara hız verildi.

Türk mühendisler, bu alanda rüzgarı kesmek için ilk önce su kamışından belli aralıklarla perdeler yaptı. Rüzgarın hızı kısmen kesildikten sonra perdelerin arası otlandırılmaya başlandı. Bu aşamadan sonra toprak hareketini tamamen durdurmak amacıyla kalıcı önlem olarak ağaçlandırma çalışmalarına geçildi. Ağaçlandırma çalışmalarında yöreye has ve kurağa dayanıklı iğde, akasya, dişbudak, karaağaç ve akçaağaç çeşitleri kullanıldı.

Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş  Ali Çarkacı, Türkiye'nin yüzde 49'unun çölleşme riski altında olduğunu söylüyor.

Çin'de aynı proje uygulandı

Çarkacı'ya göre, Iğdır'dan başlayarak, Batman, Urfa-Ceylanpınar, Kayseri-Yeşilhisar, Konya-Karapınar, Eskişehir ve Sakarya'da bir rüzgar hattı bulunuyor. Ali Çarkacı, "Türkiye'deki toplam rüzgar erozyon alanının yüzde 70'i ilimizde yer alıyor. Bu alanda yer alan 160 bin dekar alan çölleşmeden kurtarıldı. Karapınar, dünyaya örnek gösterilecek bir proje haline geldi. Çin'in çölleşme olan bir bölgesinde Karapınar projesinin aynısı uygulandı" diyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında "anayasa" ele alındı