Konya'da bulundu! 'Eşsiz'

Konya'da Çatalhöyük kazılarında, M.Ö.8000-5500 Neolitik Dönem'e ait, "eşsiz" olarak nitelendirilen bir insan figürini (heykelcik) bulundu.

Konya'da bulundu! 'Eşsiz'
Konya'da bulundu! 'Eşsiz'
GİRİŞ 13.09.2016 11:50 GÜNCELLEME 13.09.2016 11:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılı kazı çalışmalarında bulunan kadın figürinü Çatalhöyük'ün üst seviyelerindeki mermerimsi taştan yapılmış.  Figürin, genelde olduğu gibi çöp alanında değil, bir platformun altında tek parça volkan camıyla birlikte özenle yerleştirilmiş bulundu. Parça kaybetmeden sağlam kalan eser, 17 santimetre yüksekliğinde ve 1 kilogram ağırlığında.  Kafasının şekli, saç tipi (başının tepesinde yuvarlak bir topuz), ellerinin göğüslerinin altında olması ve küçük ayaklarıyla tipik bir Çatalhöyük eseri özelliği taşıyan figürin, ince işçiliği ile diğer heykelciklerden ayrılıyor. 

Figürin, noksansız vücudu, bir ritüelin parçası olması ve yüksek kalitesi nedeniyle yetkilerce "eşsiz" olarak nitelendiriliyor.  Çatalhöyük'teki Neolitik figürinlerin, bereket tanrıçası olmadığı ve belli bir konuma gelmiş yaşlı kadınları teslim ettiğine ilişkin teoriler göz önüne alınarak, heykelciğin göğüs ve göbeğinin işlenişi özellikleri itibarıyla böyle yorumlanabileceği belirtiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • bilgehan 7 yıl önce Şikayet Et
    demekki mcdonalds o gunlerdede varmis :))))
    Cevapla
  • ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    eşsiz olarak nitelendirilmesi çok şaçma geldi bana ayrıca bir kerede bizim tarihimize ışık tuatacak yerlerde araştırma yapılsın hep yunan hep istikler bilmem neler
    Cevapla
  • abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    kardesim ne essizi dunya kimseye kalmiyor gelen gidiyor bundan baska ne mana var asil sanat Allahin nebatat ve hayvanatinda asil essiz olan onlar
    Cevapla
  • Gök Yeleli 7 yıl önce Şikayet Et
    illa her konuyu buraya bağlayacaksınız. senin düşünce tarzına göre arkeoloji diye bir bilim dalı bile olmamalı.
    Cevapla
  • Bumin 7 yıl önce Şikayet Et
    Konu ile 1gr alakası yok dediklerinin
    Cevapla
  • hoyra rinna 7 yıl önce Şikayet Et
    Acıkınca yemek için yapmışlardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız