Akdeniz’de her şey yeniden başlıyor

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu salgın sonrası Doğu Akdeniz’de eski tabloya dönülmeyeceğini söyledi.

Akdeniz’de her şey yeniden başlıyor
Akdeniz’de her şey yeniden başlıyor
GİRİŞ 27.05.2020 07:45 GÜNCELLEME 27.05.2020 07:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bu şartlarda enerji şirketlerinin darboğaza girdiğini, denizlerde hidrokarbon aramanın finansal risk içerdiğini söyleyen Kumbaroğlu “Bütün bunlar Türkiye’nin Libya anlaşması ile Mavi Vatan’a hukuki dayanak kazandırdığı döneme denk gelince Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ‘sözde’ parsellerinde arama yapan yabancı şirketler bölgeden çekilmeye başladı. O şirketler büyük kazanç, düşük risk görmeden dönmez” dedi. Yabancı şirketlere fırsat sunacak tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Kumbaroğlu “Bu avantaj, doğru politika ile doğru yönlendirilirse ABD’nin İsrail’deki Leviathan sahasında ürettiği doğalgazın Türkiye’nin karasal boru hatlarından Avrupa’ya taşınması mümkün. Hatta Covid-19 sonrası tek seçenek olarak kaldı” diye konuştu.

 

 

PETROLDE YÜKSELİŞ GEÇİCİ

Petrol üreticisi ülkelerin stoklarının üst seviyede olduğunu, seyahatler ve üretim başlayınca petrol talebinin artacağını, buna paralel olarak petrol ihraç eden ülkelerin üretimi artıracağını söyleyen Kumbaroğlu “Bu üretim artışı da fiyatları dengeleyecektir. Düşük fiyatlı petrol dönemi bir iki sene daha sürebilir” dedi.

CARİ AÇIĞI DÜŞÜREBİLİRİZ

Kumbaroğlu, Türkiye gibi enerji tüketicisi ülkelerin fiyat düşüşlerinde avantajlı duruma geldiğini söyledi ve “Covid-19, resesyona yol açmakla birlikte Türkiye için fırsat olabilir. Cari açığı düşürmek, enerji maliyetlerini aşağı çekmek için bu durum değerlendirilmeli. Çin’e karşı tepki de Türk sanayii için fırsat” ifadesini kullandı.

 

 

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 4
  • Harun 3 yıl önce Şikayet Et
    Hukumetimiz elinden gelen herseyi yapiyor hatta insanustu mucade veriyorda korler ve sagirlar ne gormek nede duymak istiyorlar...bu kadar dusmana ragmen pencesini attigi her hedefi tutturuyor suriyeden libyaya somaliden sugdana azarbaycandan kibrisa egeden meric e her tarafta mucadele var yetmiyor birde muhalefetimiz her konuda dusmanlarimizin yaninda inanin uzuldugum en buyuk nokta halkimizin bir bolumununde koru korune laf konusmasi kardes gozunuzu acip sadece tarafsizca bir bakin turkiye dunyada nerede ne yapiyor zaten gorursunuz suslu laflara bos yaygaralara inanip guclenen ulkemizin onunu tikarsaniz misirlilar gibi rezil rusva olur ekmege muhtac olursunuz
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Güneşe yatırım yapalım ülkemiz oldukça güneşli her şehir güneşi kurtarır güneş teknolojisi için arge yapıp gelistirekim maliyetleri dusurelim zaten arabalarda elektriğe dönüyor tek doğalgaz olsa yeterli bize en karlisi güneş maliyetker düşmesi gerek her ev kendi elektriği i üretir dışardan almayız inşaallah turkiyenin en büyük kamburu uniler yada ASELSAN bu işe el atsa kurtarsa bizi
    Cevapla
  • Samet Doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar yatırım, bu kadar emek. Allah emeğimizi zayi etmesin. Hayırlı haber bekliyoruz halk olarak. Buna çok ihtiyacımız var.
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz'de,Karadeniz'de, Kara toprak sınırlarımızda, yabancı ülkelerde Libya,Irak,Sudan, Somali, ve benzeri ülkeler ile yapılacak ikili anlaşmalar ile mutlaka karbon enerjilerimiz olan petrol ve doğalgazımızı bulmalıyız, her yıl dış ülkelere enerji için harcama yaptığımız 55 milyar dolar para kendi ekonomimiz içinde kalmalı ve en kısa sürede ülke ekonomimiz dünya sıralamasındaki ilk 10 ülke arasında yerini almalıdır, devletimiz bu konuda milli seferberlik ilan edilmiş gibi çalışmalıdır, bunun ilk meyvelerini Akdeniz'de, Karadeniz'de, Libya'da, Sudan'da kısa sürede görmek ve müjdeli haberi duymak isteriz, Allah yar ve yardımcımız olsun,...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor