Dantel böceği tehlikesi: Tüm ormanı sardı

Kırklareli Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Istranca Ormanları'nı son dönemlerde dantel böceklerinin sardığını öne sürerek, "Dantel böceğinin meşe yapraklarında yaptığı tahribat nedeniyle arıların topladığı meşe salgısı da oluşamamıştır. Istranca arısı meşe yapraklarının salgısı ile harman ettiği meşe balını bu yaz gerçekleştiremediğinden Istrancalar'da bal rekoltesi yüzde 35'lere düştü" dedi.

Dantel böceği tehlikesi: Tüm ormanı sardı
Dantel böceği tehlikesi: Tüm ormanı sardı
GİRİŞ 08.10.2020 14:04 GÜNCELLEME 08.10.2020 14:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

DAYKO Başkanı Nusret Türkkan, dantel böceklerinin Istranca Ormanları'na dadanıp, meşe ormanlarının sararmasına neden olduğunu öne sürdü. Yazılı açıklama yapan Türkkan, "Arılar meşe balını toplayamadı. Dantel böceği istilasıyla Istranca Ormanları'nın meşeleri kavruluyor. Yaz ortalarında yaprakları sararan meşe ormanlarının görüntüsü, alev alev yanan sessiz yangın misali. Uzmanların aşırı orman kesimi ile aile birey yapıları bozulup, güçsüz kalan meşeler, dantel böceğinin istilası karşında iyice güçsüzleşerek, kuru ormanlara dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler" dedi.

 

 

BAL REKOLTESİ YÜZDE 35'LERE DÜŞTÜ

 

 

Kurak geçen yaz ve sıcak hava dalgaları ile Amerikan tahtakurusu adı da verilen istilacı dantel böceklerinin Avrupa üzerinden Türkiye'ye göçü tetiklediğini söyleyen Türkkan, "Böceğin ağır enfeksiyonu sonucu bu zararlı türün beslenmesi ile meşenin yanı sıra, palamut ağaçlarının yapraklarının da vejetasyon dönemi tamamlanmadan sararması, kurumalar olması ve dökülmesi sonucu ağaçlar fotosentez gerçekleştirememektedirler. Bu olay ağaç dokularında zayıflamaya sebep olup meşeleri, iyice güçsüzleşerek, kuru ormanlara dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilir. Dantel böceğinin meşe yapraklarında yaptığı tahribat sonucu arıların topladığı meşe salgısı da oluşamamıştır. Istranca arısı, meşe yapraklarının salgısı ile harman ettiği meşe balını bu yaz gerçekleştiremediğinden Istrancalar'da bal rekoltesi yüzde 35'lere düştü. Bu miktarın sadece Istranca arısının doğal beslenmesine yeterli gelmeyeceği kuşkusu oluşturmaktadır" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • Yorgun Yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    doğanın dengesi bi şekilde bozuldumu böyle sıkıntıların ortaya çıkması kaçınılmaz.
    Cevapla
  • kara 3 yıl önce Şikayet Et
    avlanma yasaklanması lazım
    Cevapla
  • ESPANYOL 3 yıl önce Şikayet Et
    bu böcekleri birileri oralara bırakıyor idaaaam
    Cevapla
  • s.e. 3 yıl önce Şikayet Et
    adamalar çeltik tarlalarındakalan börtü böcek için binlerce ördeği planlı bir şekilde tarlaya sürüyor. yok mudur buna bir çere olacak kuş ya da böcek. sorunu ortaya çıkardınız çözüm de üretmeye çalışın.
    Cevapla
  • belde 3 yıl önce Şikayet Et
    yanlış bilmiyorsam birçok ülkede bitki türleri havayolu ile bile olsa sokulmuyor. bizdeki denetim noksanlığı bu tür haşerelerin ve bitkilerin ülkemize girdiği görülmekte. biz kendi ülkemizdeki doğal bitki türlerini koruyamıyoruz. bu da ayrı bir sorun. doğal kaynaklarımızı önce biz korumalıyız, yoksa yok olan her tür tabi bir felakettir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'İki dakikalık muayene'ciler, sokağa çıkabilecek misiniz?
Almanya, Fransa ve Hollanda'dan skandal Filistin adımı! Ülkeye girişi yasaklandı